/ home / over deze site / werkgevers / opleidingen: de mogelijkheden  

Terug

verkleinen vergroten

Hoe kiest u de juiste opleiding voor uw personeel?


Voor welke werknemer is welke opleiding relevant? Hoe maakt u een verantwoorde keuze? Het gekozen scholingstraject moet immers zowel het bedrijf als de werknemer voordeel opleveren.

In verschillende stappen kunt u ontdekken welke opleiding voor wie het beste is. Het zal niet altijd noodzakelijk zijn alle stappen uitputtend te doorlopen. Maar het onderstaande stappenplan geeft u wel een leidraad van hoe te werk te gaan.

Stappenplan
 1. Beschrijf doel, visie en strategie van uw bedrijf, zowel op korte als op lange termijn
 2. Win informatie in over toekomstige markt-, branche- en productontwikkelingen
 3. Bepaal globaal de benodigde capaciteit aan mensen en middelen in uw bedrijf
 4. Bepaal de kennis en kunde die werknemers nodig hebben met het oog op de bedrijfsverwachtingen voor de toekomst
 5. Achterhaal welke kennis en kunde de werknemers op dit moment bezitten. Gebruik hiervoor eventueel de EVC-procedure
 6. Stel een bedrijfsopleidingsplan (BOP) op
 7. Maak per werknemer een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), waarin staat welke capaciteiten, vaardigheden of vakkennis de werknemer moet bijleren om met het bedrijf mee te groeien en zichzelf te ontplooien
 8. Bepaal per werknemer:
  1. of een aanvullende opleiding of cursus gewenst is
  2. welke dit is, en
  3. op welke termijn deze bijscholing plaats moet vinden
 9. Zoek bijvoorbeeld op het tabblad Zoeken boven aan deze pagina naar de gewenste opleiding. Maak contact met de aanbieder van de opleiding of cursus om te verifiëren of deze scholing inderdaad oplevert wat u ervan verwacht.
Advies
Zelfs de beste werknemer kan op bepaalde momenten soms ineens vaardigheden missen. Stel dat uw bedrijf ineens zaken gaat doen op de Chinese markt. Uw ervaren verkoopmedewerker moet daardoor regelmatig internationale telefoongesprekken voeren. Natuurlijk kunt u deze medewerker naar een taalcursus sturen. Maar had u al eerder de ontwikkelingen binnen uw bedrijf goed ingeschat dan had u deze medewerker grondig kunnen voorbereiden met een opleiding ‘Internationale handel’.

Planning
Het is handig opleiding en scholing van uw werknemers altijd onderdeel te laten zijn van uw bedrijfsplan. Adviseurs van uw eigen O&O-fonds, kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven of van de leerwerkloketten helpen u graag om zo’n bedrijfsplan inclusief scholing en opleiding te ontwikkelen.

Heeft u vragen over leren en werken binnen uw organisatie, bel de informatielijn: 0800-1618

 

Deze site voor:

Jongeren
Volwassenen

Meer:

Partners