/ home / resultaten / details  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Peter
Beroep: Chef-kok

Vraag 1 door Anne (13):
Moet je goed kunnen koken, of kan je het leren?

Nou Anne, het is wel handig als je het een beetje in de vingers hebt, maar het meeste zul je toch moeten leren. Als je er plezier in hebt leert het heel snel!


Vraag 2 door Vincent (14):
Heb je iemand wel eens iets voorgeschoteld wat eigenlijk mislukt was?

Nee! Als chef-kok heb je de eindverantwoording. Wanneer ik denk dat het er niet goed uit ziet of smaakt, dan gaat het weg (of ik eet het zelf op). Je moet je werk heel serieus nemen want je kunt iemand niet iets voorschotelen waar je niet 100% achter staat. Ik wil dat mijn gasten met een lekker vol buikje kunnen gaan nagenieten.


Vraag 3 door Ruard (17):
Zou je graag een eigen restaurant willen en is dat moeilijk?

Ja dat zou ik wel willen maar daar zitten een hoop haken en ogen aan. Je zult allereerst een pand moeten hebben, dan moet je nog kijken of je locatie goed is, en je doelgroep(en) bepalen. Daar heb je een hoop ervaring voor nodig. Het is moeilijk maar wel haalbaar!
Ik ben er zelf nog niet klaar voor want ik wil eerst nog meer ervaring op doen voordat ik aan een eigen restaurant kan gaan denken.


Vraag 4 door Shanya (15):
Wat is er zo leuk aan kok zijn? Thuis kan je toch ook gaan koken?

Daar vraag je me wat Shanya, mooie naam trouwens. Het leuke aan kok zijn is koken:) en ja dat kun je thuis ook doen. En dat doe ik ook zeker wel. Maar wat is er nou leuker dan de hele dag bezig zijn met je hobby? Wat ik het leukste vind aan koken zijn de verrassingen, er zijn zo veel verschillende manieren en smaken te bedenken om iets te bereiden, zodat dat je elke dag wel weer iets nieuws ziet of proeft.


Vraag 5 door Tinky Winky (15):
Wauw, een cruiseschip! Maare, wat doe je als ’t stormt en er zijn hele hoge golven? Kan je dan nog wel koken?

Op het cruiseschip waar ik op zit, hebben we niet met hoge golven te maken. Wij varen op de Rijn in Duitsland. Maar als je op open zee komt, koken ze anders. Ze hebben hele hoge pannen die ze vast zetten met klemmen en ze vullen de pannen maar tot de helft zodat als het schip scheef gaat het eten er niet uitloopt.


Vraag 6 door Carianne (15):
Wat vind jij ’t lekkerste eten?

Ik vind ontzettend veel dingen lekker. Een keuze maken uit al het lekkers dat door verschillende culturen bereidt wordt kan ik eigenlijk niet. Maar jij wilt natuurlijk wel een antwoord! Ik ga dan toch voor de door mijn moeder klaar gemaakte gehaktballen, daar kan geen gehaktbal aan tippen (zelfs de mijne niet).


Vraag 7 door Kate (15):
Hey Peter, ik doe nu VWO, maar is er een opleiding op HBO-niveau waar je kok mee kan worden, want dat lijkt mij wel leuk. Zo ja, hoe lang duurt die opleiding en waar kan je die volgen?

Ik weet niet hoe lang die opleiding precies duurt maar er is een opleiding in Utrecht die de praktijk op een zeer hoog niveau doet. Ik adviseer je om een leraar te vragen.


Vraag 8 door Michael (16):
Ik las dat je als kok werkt op een cruiseschip, waarom daar? Is dat leuker?

School vond ik verschrikkelijk, ik was een voorbeeld hoe het niet moest dus ik ben vroeg gaan werken en dat deed ik overal en nergens. Toen op zekere dag, zag ik een advertentie in de krant staan dat ze een kok zochten en dat leek het mij helemaal. Ik heb toen gesolliciteerd en ben aangenomen en heb mij daar intern op laten leiden tot wat ik nu ben (chef). Het was een behoorlijke uitdaging en het over de grens zijn spreekt mij erg aan.
En of het nou leuker is? Het voornaamste is dat als je plezier hebt in je werk, het niet uit maakt waar je werkt. Het enige nadeel op een boot is wel dat je steeds heel veel van huis bent. Daar moet je goed tegen kunnen.


Vraag 9 door Dylan (14):
Kun je gemakkelijk doorgroeien tot iets hogers? Chef ofzo?

Makkelijk wil ik niet zeggen, je moet er veel dingen voor doen. Maar de mogelijkheden zijn er zeker. Als je hard werkt en er bij blijft leren kun je heel hoog komen. De hoogste rang is Meester kok, in Nederland zijn er geloof ik maar een stuk of 15.


Vraag 10 door Hester (16):
Hoe ziet een dag eruit voor een kok?

De dag voor mij begint vroeg. Op een cruiseschip slapen de mensen aan boord dus je moet
s'ochtendsvroeg eerst ontbijt maken. We beginnen dus om 6:30 uur. Dan ga je kijken wat er op het menu staat voor die dag en ga je een planning maken. Het is heel belangrijk in een keuken dat je de juiste planning maakt, je hebt namelijk nooit genoeg tijd maar het moet wel allemaal af.
Ik begin met de dingen die de meeste bereidingstijd nodig hebben zodat ik in de tussentijd andere dingen kan doen, zoals bijvoorbeeld sla snijden etc. En zo blijf je de hele dag door bezig. Wanneer je alles op de rails heb staan zet je alles weg zodat je als je het moet uitgeven alles zo weer kunt pakken. Wij maken altijd wel ff tijd voor een bakkie tussen door.
Als de lunch is uitgegeven gaan we aan de schoonmaak, daarna hebben we pauze (als we natuurlijk alles af hebben) vanaf ongeveer een uurtje of twee. Dan valt de avond en gaan we met het diner aan de slag. Als alles goed is heb ik alles al voorbereidt en moet het alleen nog opgewarmd worden en natuurlijk opdienen op mijn eigen manier. Als dan het diner achter de rug is gaan we nog wat dingen voorbereiden voor de volgende dag. En natuurlijk weer aan de schoonmaak. Om een uurtje of 21:00 zijn we vrij!


Vraag 11 door Marcel (15):
Is het makkelijk om een baan te vinden?

Daar kan ik je niet echt antwoord op geven want ik heb al vijf jaar niet gesolliciteerd, maar sla de krant maar eens open: ze zoeken altijd keukenpersoneel, waar dan ook.


Vraag 12 door Shopan (16):
Verdien je veel als kok?

Je kan veel geld verdienen als kok. Als je ergens goed in bent word je altijd beloond.


Vraag 13 door Kim (14):
Heb je er een bepaalde opleiding of cursus voor nodig? Of kun je ook als kok gaan beginnen als je het gewoon goed kan?

Het is wel handig als je een ondersteuning hebt zoals school. Maar het is niet perse nodig. Kijk naar mij, ik vond school verschrikkelijk maar koken super. Dus ik heb veel in de praktijk geleerd en ik lees ontzettend veel kookboeken. Je kunt natuurlijk niet zomaar aan de slag gaan als kok. Je begint bijvoorbeeld als keuken hulpkok/afwashulp zodat je ziet hoe alles rijlt en zeilt in de keuken. Als je interesse toont komt het vanzelf wel. Als je iets echt wilt moet je er gewoon voor gaan, school of geen school.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk