/ home / oriënteren / sectoren  

Sectoren

verkleinen vergroten

Hieronder vind je een overzicht van alle sectoren waarover informatie te vinden is op deze site. Klik op een sector om meer te lezen

Administratie vormt de kern van een organisatie. Je houdt bijvoorbeeld cijfers bij over de verkoop, de winst- en verliescijfers, de bedrijfskosten en het ziekteverzuim. Onder administratieve taken vallen onder meer de bedrijfsadministratie, de boekhouding en secretarieel werk. Je bent zorgvuldig, klantvriendelijk en kunt goed communiceren.
In deze sector zet jij de puntjes op de i. Je hebt vaak de leiding over afbouwprojecten en je zorgt ervoor dat de medewerkers hun werk kunnen doen. Je kunt in deze richting verschillende beroepen kiezen. Eén ding hebben ze gemeen: de wereld wat mooier maken!
Een hamer, een troffel, een kwast of een tegelschaar. In de sector Bouw kom je ze zeker tegen. In deze sector bouw of vernieuw je allerlei projecten.
Vind je het leuk om buiten te werken en om met bouwen bezig te zijn op verschillende locaties? Dan is Bouwkundig onderhoud iets voor jou.
Bij Bouwkundig onderhoud ben je bezig met bouwwerkzaamheden voor bijvoorbeeld woningen en gebouwen.
Heb jij gevoel voor vorm, heb jij technisch inzicht, ben je handig en heb je geduld? Kun je zelfstandig en snel werken? Dan is een beroep in de Carrosserietechniek absoluut iets voor jou. In deze sector herstel je de schade aan auto’s. Je kunt hierbij denken aan uitdeuken, plaatwerk, lassen en onderdelen vervangen.
Heb je een duidelijke visie en missie en vind je het een uitdaging om die te vertalen in een pakkende boodschap? Dan is de sector Communicatie & Marketing misschien iets voor jou.
Honden, katten, konijnen, koeien, varkens of een vogel: jij vindt het geweldig om op welke manier dan ook met dieren te werken. Ook weet je veel over de voeding en verzorging van dieren.
Het zit in je mp3-speler, je mobiele telefoon, computer en de televisie: elektrotechniek. Dit is nog maar een klein gedeelte van de elektronica, want elektronica wordt bijvoorbeeld ook gebruikt bij hoogspanningskabels. In deze sector heb je verschillende mogelijkheden in de wereld van de energietechniek en/of de informatietechniek.
Kun je goed in teamverband werken, ben je flexibel en hou je van veelzijdig werk? Dan is de facilitaire dienstverlening wat voor jou. Je kunt gaan werken in de huishoudelijke dienst van een bedrijf of instelling. Je kunt gaan werken in de keuken of bij de onderhouds- en schoonmaakdienst.
Nauwkeurig en precies werken dat is wat jij kunt! Kennis hebben van verschillende fijnmechanische apparatuur, materialen, ontwerpschetsen, wiskunde en natuurkunde dat is wat je in je hebt! Spreekt dit jou aan? Dan is de sector fijnmechanica iets voor jou.
‘Food’ moet vers! In deze sector ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit, controle en hygiëne van voedsel. Je werkomgeving hangt af van het bedrijf waar je werkt: het kan zijn dat je in de landbouw werkt, of juist in een fabriek.
Lief, boos, lachen, huilen het gedrag van mensen is bij een iedereen verschillend. In deze sector onderzoek jij waarom dat zo is en je kijkt hoe je het gedrag van mensen positief kunt veranderen.
Gebroken arm? Beugel nodig? In de sector Gezondheidstechnische ambachten houd jij je onder meer bezig met het zetten van gips, maken van kunstgebitten, vervaardigen van speciaal schoeisel en nog veel meer. Deze sector is erg breed en uitdagend, omdat er voor elk probleem een andere oplossing nodig is.
Jij staat altijd voor andere mensen klaar. In deze sector geef je mentale en fysieke hulp aan mensen die dat nodig hebben, zoals zieken, mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking of ouderen.
Flyers, posters, boeken, logo's, huisstijlen maar ook druktechnieken, multimedia en audiovisueel zijn kenmerken voor de Grafimediabranche. Het is een branche waar alles draait om nieuwe en traditionele media, om ontwerp en productie, en nieuwe technologie.
Ben jij creatief en vindt je het leuk om te ontwerpen en creatieve ideeën te presenteren? Dan kun je daar in deze sector heel wat kanten mee op, zoals; grafisch vormgever, werktekenaar en visualiser.
In de agrarische sector zijn er verschillende beroepsmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld vee houden, fruit en groenten telen en kweken, land bewerken, noem maar op!
Grond, water en wegen zijn erg belangrijk voor Nederland omdat elke dag miljoenen mensen naar bijvoorbeeld hun werk of school moeten. Je werkt op verschillende tijden en locaties, omdat grond-,water en wegwerkzaamheden niet altijd overdag plaats vinden.
In deze sector vind je beroepen waarmee je bij verschillende bedrijven aan de slag kan. In de handel heb je altijd te maken met goederen. Afhankelijk van je interesse, kun je bijvoorbeeld kiezen voor de detailhandel, waarbij je contact hebt met klanten die goederen kopen.
Horeca is een afkorting voor hotel, restaurant en café. In deze sector werk je met verschillende mensen samen en heb je veel contacten met klanten. Je werkt in de keuken of het restaurant van een sterrenhotel, maar kunt ook in een cateringbedrijf, snackbar of pizzeria aan de slag. Meer informatie over werken in de horeca vind je op de site van het Horeca Branche Instituut
Zaagsel, houtvezels, de geur van gezaagd hout, beitels, spijkers, schaven, maar vooral de durf om met machines te werken. Dat is wat je nodig bent in de sector hout. Werkzaamheden in deze sector zijn voornamelijk gericht op de manier van houtbewerking, zodat het bruikbaar wordt voor mensen.
Je bent de juiste persoon voor deze opleiding als techniek je belangstelling heeft en je het leuk vindt om met computers te werken. In deze sector is interesse in ICT natuurlijk vanzelfsprekend: je weet hoe programma's werken, hoe je zaken kunt aanpassen aan de wens van de computergebruiker, of hoe je bestanden kunt beveiligen. Omdat je veel contact hebt met mensen, is het belangrijk dat je goed kunt luisteren en begrijpelijk tekst en uitleg kunt geven.
Industria ook wel ('nijverheid') is het oude Latijnse woord voor Industrie. Kort gezegd worden grondstoffen in de industrie bewerkt tot producten. In deze sector ben je bezig met het ontwikkelingen van nieuwe industrieën, nieuwe fabricageprocessen, elektromotoren, automatisering, computers et cetera.
Technieken/Methodes, Talen, Theorieën en Tools: 4 T’s staan centraal in Informatica. In de sector Informatica houd jij je bezig met de controle van informatie en gegevens, met communicatie, met softwarebouw en moet je technisch rekenen.
Voorzieningen zoals (spoor)wegen, vliegvelden, havens, bekabeling, riolering, boven- en ondergrondse wegen etc. Infrastructuur is bedoeld voor gemakkelijk vervoer van mensen en goederen.
Warmte, lucht, gas en water zijn onderdelen van de installatietechniek. Denk aan kachels, Cv-installaties, geisers, gasboilers, verwarmings- en luchtbehandelinginstallaties. Je kunt gaan werken bij installatie- of servicebedrijven die zich bezighouden met het onderhoud van al deze installaties.
Juridisch & Recht is een uitgebreid vakgebied. In deze sector werk je nauw samen met anderen, maar ben jij de specialist in recht. Je pluist problemen juridisch tot op de bodem uit. Daarnaast help je mensen en instellingen bij het begrijpen van wetten en regels die voor hun gelden.
Laboratoriumtechniek is de wereld van boeiende proeven en intelligente apparatuur. Het onderzoeken van stoffen en producten staat in deze sector centraal. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het onderzoeken van voeding en drinkwater.
3 x 3 = 9. Je bent niet bang om voor de klas te staan en je vind het leuk om te werken met jongeren en om kennis over te brengen. Past dit bij jou? Denk dan eens aan lesgeven!
Ben jij bezig met ‘het geloof’? Vind je het leuk om mensen te helpen met diverse levensvragen? Dan is een beroep zijn, iets voor jou.
In de sector levensmiddelentechnologie kun je straks aan de slag in een slagerij, supermarkt of in de voedingsmiddelenindustrie. Je kunt in deze sector groeien naar functies als productiemedewerker, verkoper, winkelslager, chef of manager.
Planning, ‘moving’ en people, drie steekwoorden die te maken hebben met de sector logistiek. Het draait in de logistiek allemaal om het verplaatsen van producten en diensten op een snelle en efficiënte manier van A naar B.
Zo vrij als een vogel, zowel in de lucht als op de grond. Bij de sector Luchtvaart moet je denken aan alle activiteiten rondom ‘vliegen’ en de industrie die te maken heeft met vliegtuigen. Voorbeelden van banen: steward(ess), piloot of vliegtuigbouwer.
’De maatschappij dat ben jij’! In deze sector help je mensen die materiele of psychologische problemen hebben zodat zij weer goed kunnen functioneren in onze samenleving.
Ben jij een strateeg en een ondernemer in hart en nieren? Dan is Management & Organisatie echt iets voor jou. Je geeft leiding aan of binnen een organisatie en begeleidt de medewerkers zodat zij optimaal functioneren.
Maritiem betekent letterlijk 'betrekking hebbende op zee'. Het is dus een veelomvattend begrip.
De Maritieme Industrie is een erg brede industrie. Denk hierbij aan de volgende maritieme sectoren: Zeevaart, Offshore, Binnenvaart, de Marine, Scheepsbouw, Baggerindustrie, Zeehavens, Visserij, Walbanen, Maritieme dienstverlening/toeleveringsindustrie en de Watersport.
Metaal is een grote sector in de hele wereld. Overal waar je komt zijn er producten die gemaakt zijn van bijvoorbeeld staal en aluminium. In deze sector ben je bezig met het bewerken van die materialen, met behulp van machines en gereedschap.
Vind je het leuk om mensen te helpen zich thuis te voelen in hun eigen huis? Heb je gevoel voor stijl, ben je op de hoogte van de nieuwste trends én ben je creatief ingesteld? Dan is deze branche wat jij zoekt!
Stinkende uitlaatgassen, industriële bedrijven of je TV en PC op standby laten staan zijn allemaal kleine of grotere oorzaken van de klimaatsveranderingen. Daarom vind jij het belangrijk in de sector milieu te werken. Je onderzoekt je omgeving en de invloeden die bepaalde zaken op het milieu hebben en geeft hier bijvoorbeeld advies over. Je bent met een duur woord, bezig met ‘milieubeleid’.
Creatief, stoffen, kleuren en ontwerpen: dan denk je meteen aan kleding. Bij Mode & Textiel kun je óók denken aan lakens, handdoeken, gordijnen en vloerkleden. Kortom: alles wat maar met stof te maken heeft.
De geur van olie, diesel of benzine daar heb je iets mee, net zoals je dat met auto’s hebt. In deze sector ben je bezig met het onderhoud en reparaties aan auto’s. Dát blijft toch het échte werk! Als jij er ook zo over denkt dan is de sector motorvoertuigentechniek je op het lijf geschreven.
Marco Borsato, Vincent van Gogh, kaas, klompen en tulpen. Allemaal vallen zij onder de sector muziek, kunst & cultuur. Overal in Nederland krijg je met deze sector te maken en er zijn voor jou dus veel mogelijkheden om je in deze sector te ontplooien als bijvoorbeeld muzikant, kunstenaar of beheerder van een museum.
Het onderwijs is een sector waarin het overbrengen van kennis en vaardigheden centraal staat. Je vindt het leuk om andere mensen wat te leren. Wel moet je kennis op een inspirerende manier overbrengen natuurlijk. Je leert kinderen of jongeren te coachen en ze te helpen bij hun ontwikkeling.
Klachten, vragen, is niets is jou te veel? Dan is Personeel & Organisatie echt iets voor jou. Je helpt en begeleidt de medewerkers in de organisatie en je vindt het leuk om mensen voor te lichten, over bijvoorbeeld hun arbeidsvoorwaarden.
Van niets iets maken! Dat vind je leuk. In deze sector gaat het vooral om het proces dat er komt kijken bij het produceren van een bepaald product. Je werkt graag met je handen maar kunt ook met grote machines overweg? Dan is Procestechniek iets voor jou.
Kennis hebben van verschillende soorten verf, kwasten, kleuren, behang, lijm en glas zijn naast het schilderen kenmerken van schilderwerkzaamheden. Jij bent zorgvuldig, handig en kunt goed in teamverband werken. Je werkt in de nieuwbouw of onderhoud aan oude huizen en panden.
Vragen over huisvesting, uitkeringen, discriminatie, problemen in het gezin (zoals mishandeling) of de reclassering (hulp aan mensen die in de gevangenis hebben gezeten). Jij kunt mensen helpen en antwoord geven op hun vragen.
Of het nu hardlopen is, of oefeningen zijn met een bal, jij vindt het leuk om te sporten en met mensen om te gaan. Een beetje zweten hoort hierbij! Vind je dat geen probleem? Dan is een baan in de sport helemaal wat jij zoekt!
Goedendag, Goodmorning, Bonjour, Buenos días en ga zo maar even door. De taal leren van je favoriete vakantieland of taalkennis voor je werk opdoen? Dan vind je het ook leuk om aandacht te besteden aan de cultuur van andere landen!
Verschillende culturen, talen en weersomstandigheden. In de sector Toerisme heb je een uitdagende en afwisselende baan. Je kunt namelijk kiezen voor een baan in Nederland of in het buitenland en er zijn verschillende functies in Toerisme, van hostess tot verkoper van reizen.
Bang om vast te roesten achter je bureau? Lijkt het jou wat om te werken en te reizen tegelijkertijd? Dan is de sector Transport iets voor jou. Hier draait het namelijk om transport van goederen en mensen: ter land, ter zee, in de lucht of over het spoor.
Iedereen in Nederland heeft er wel één: een fiets. In Nederland is naast onze auto de fiets het meest gangbare vervoersmiddel. Voor de sector tweewielertechniek ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in deze markt. Je moet fietsen kunnen repareren en onderhouden.
Make-up, heerlijke behandelingen, verzorging, noem maar op. Heb jij iets met schoonheid, haar en/of voetverzorging? Dan is uiterlijke verzorging iets voor jou. Je kunt in deze sector werken in een salon, in een hotel of in een ‘beautycenter’. Of wat dacht je van
een eigen schoonheidssalon?!
Heb jij het in je om een vastgoedmagnaat te worden? Wanneer je werkzaam bent in de sector vastgoed kun je bijvoorbeeld makelaar, projectontwikkelaar of adviseur worden.
Politieagent, beveiliger, stadstoezicht, bewaker of werken in sociaaljuridische en bestuurlijk juridische beroepen: mogelijkheden genoeg in deze sector. Je specialiseert je in het beveiligen van personen, gebouwen en eigendommen. Je houdt toezicht, controleert en grijpt in als dat nodig is.
Zorgvuldigheid, behulpzaamheid, mensenkennis en communicatie dit zijn kernmerken voor de sector Verkoop & Commercieel. In deze sector werk je samen met veel verschillende mensen en ben je klantgericht bezig. Je kunt kiezen voor de detailhandel of voor de groothandel.
Gemakkelijk en gezond even een potje groenten op tafel zetten klinkt simpel, maar er gaat veel aan vooraf voordat het zo ver is. Verse producten zoals voedingsmiddelen worden in de versindustrie verwerkt tot bijvoorbeeld groenten in blik, fruit in blik en kant en klaar maaltijden. En daar ben jij in deze sector bij betrokken.
Ben jij de nieuwe Sonja Bakker? Of vind je het leuk om mensen advies te geven over of te werken met voedingsmiddelen? Dan zit je goed in de sector Voeding!
Werken in de sector Welzijn wil zeggen dat je mensen helpt om gelukkig te worden met zichzelf en met hun omgeving. Dit dienstverlenende werk kun je op verschillende vakgebieden uitvoeren, bijvoorbeeld in de kinderopvang of juist in de ouderenhulp.
Zit het goed met jouw ‘brains’? Wil jij overal het fijne van weten? In de wetenschap onderzoek je met behulp van machines, theorie en stoffen, of vooronderstellingen waar zijn, of juist niet.
Stoffen, parketten, vloer/wandbekleding, gordijnen, potten en planten. Jij vindt het leuk om creatief bezig te zijn met het inrichten van woningen, kantoren en bedrijven (projectinrichting).
Cijfers: jij kunt er geen genoeg van krijgen. Jij vindt het geweldig om mensen te helpen met
bijvoorbeeld berekeningen, boekhouding of belastingaangiftes. Je moet in deze branche ook communicatief zijn.