/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Gespecialiseerd kok


Als gespecialiseerd kok werk je in de keukens van hotels, restaurants, eetcafés, ziekenhuizen, verpleeghuizen of congrescentra. Je werkt in keukens die opgedeeld zijn in verschillende parties. Een partie is een aparte afdeling in een keuken bijvoorbeeld de koude keuken, de warme keuken en de patisserie. Je bereidt bijzondere, creatieve en luxe gerechten. Je werkt onder leiding van de chef-kok of souschef. Zij geven jou opdrachten en jij zorgt dat dit verdeeld wordt onder de teams van de aparte parties. Je hebt een coördinerende en leidinggevende rol over de verschillende parties.

Voordat je begint met het maken van gerechten, zorg je voor een planning. Hierin bepaal je in welke volgorde de werkzaamheden plaats moeten vinden, hoeveel tijd dit kost en hoeveel personen eraan gaan werken. Je zorgt dat de keukenapparatuur, ingrediënten en producten klaarstaan om gebruikt te worden. Je maakt ingrediënten schoon en bewerkt deze en slaat ze op. Het is dus een voorbereiding. Wat jou bijzonder maakt als gespecialiseerd kok, is dat je creatieve en luxe gerechten maakt. Je hanteert hierbij grotendeels het recept, maar je hebt ook veel vrijheid om een gerecht te maken. Jij bent degene die recepten bedenkt en uitprobeert. Je voert à-la-minute kookwerkzaamheden uit. Je verdeelt de gerechten waarbij je deze decoreert, garneert en dresseert. Je controle tenslotte het tempratuur en de presentatie van het gerecht. Wanneer dit gedaan is, kan de bediening de gerechten serveren. Na afloop van je kookwerkzaamheden, controleer je of de werkplek schoon is. Ook controleer je de gebruikte gereedschappen en materialen. Je bekijkt hoeveel ingrediënten er gebruikt zijn en wat er ingekocht moet worden. Hiervoor doe je bestellingen.

In dit beroep ben je constant opzoek naar nieuwe ideeën en mogelijkheden voor verbetering van gerechten. Je moet dus creatief en gemotiveerd zijn om onderscheidend te zijn. Je bekijkt wat voor trends en ontwikkelingen er zijn op het gebied van menugangen en gerechten. Omdat je een leidinggevende rol hebt, moet je leerlingen en collega’s met minder ervaring coachen en begeleiden.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Beroepen bij deze opleiding:

Gespecialiseerd kok
Kok
Leidinggevende Keuken