/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Gastronoom/sommelier


Als gastronoom of sommelier werk je bij kleine specialistische horecabedrijven of luxe restaurants. Je geeft adviezen aan gasten over wijn-spijscombinaties. Je werkt over het algemeen zelfstandig waarbij je veel verantwoordelijkheden hebt. Jij bent de aangewezen persoon als het om wijnen, dranken en spijzen gaat.

Tijdens je werkzaamheden geef je gasten informatie over de opbouw van de wijnkaart en over de smaak, samenstelling en herkomst ervan. Op verzoek van een gast, leg jij uit welke wijn bij een gerecht past en welke juist wel of niet gekozen kan worden. Je bekijkt wat de ervaringen van collega’s en gasten zijn omtrent wijnen. Hieruit analyseer je nieuwe inzichten in de gastronomie en menuleer. In overleg met de keuken selecteer jij wijnen die passen bij gerechten. je voer prijsberekeningen uit en je hebt contact met leveranciers. Ook stel je wijnkaarten samen en doe je nieuwe suggesties op voor de drankenkaart. Samen met de leidinggevende registreer je de gewerkte uren van het personeel en je houdt de omzet bij.

In dit beroep is het belangrijk dat je goed naar de wensen en behoeften van de gasten luistert. Alle adviezen die jij aan hen geeft zijn gebaseerd op hun voorkeuren. Je hebt een groot doorzettingsvermogen, omdat je altijd de beste service wilt verlenen aan gasten. Hierbij verricht je extra krachtinspanning en weet je het hoofd boven water te houden tijdens drukke tijden. Je moet op een nette en sociale manier kunnen communiceren. Dit omdat je in luxe horecagelegenheden werkt. Tenslotte heb je een commerciële instelling. Je houdt goed het overzicht tussen kosten en baten en denkt mee met de groei van het bedrijf.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Beroepen bij deze opleiding:

Leidinggevende Bediening