/ home  

Terug

verkleinen vergroten

HBO Sociale psychologie


Mensen zijn sociale wezens. Vrijwel alles wat we doen, denken en voelen staat onder invloed van anderen. Deze opleiding geeft meer inzicht in die invloed. De leerstof bevat actuele onderwerpen, waarbij de theorie direct wordt toegepast in de praktijk. De volgende onderdelen komen aan bod:

Inleiding in de sociale psychologie
Dit onderdeel laat zien hoe een individu wordt beïnvloed door de aanwezigheid van anderen. Daarbij wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste theorieën en van de processen die een rol spelen. Ook de meest gebruikte methoden van onderzoek in de (toegepaste) sociale psychologie komen aan bod.

Sociale uitwisseling en wederkerigheid
In dit deel wordt o.a. ingegaan op de sociale uitwisselingstheorie. Daarmee wordt bedoeld dat iedere relatie tussen mensen wordt gevormd door een subjectieve kosten-batenanalyse en een afweging van alternatieven. Daarnaast wordt ingegaan op de sociale vergelijkingstheorie. Wanneer vergelijkt iemand zich met iemand anders? En met wie vergelijken we ons dan, en waarom? En waarom zijn we op zoek naar mensen die bij ons passen?

Altruïsme
Altruïsme is een ander woord voor naastenliefde. Welke motieven kan iemand hebben om iemand anders te helpen? Zijn sommige mensen meer geneigd om iemand te helpen dan anderen? En van welke factoren hangt het af of iemand wordt geholpen?

Attributietheorie
"Iemands gedrag zegt veel over zijn persoonlijkheid." Waar of niet? In deze module wordt onderzocht of je aan iemands gedrag kunt zien hoe hij of zij is. Ook de fouten die daarbij (onbewust) gemaakt kunnen worden, komen aan bod.

Seksualiteit
Er wordt inzicht gegeven in de rol van seksualiteit in intieme relaties. Hoe ontstaat aantrekkingskracht? Wat bepaalt wanneer we seksueel actief worden? En wat zijn de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om seksualiteit? Ook risicovol seksueel gedrag en de onderliggende factoren komen aan bod.

Taal en communicatie
Wat is communicatie eigenlijk? En welke vormen van communicatie kunnen we onderscheiden? Dit onderdeel gaat in op het communicatieproces en laat zien hoe er onderscheid gemaakt kan worden tussen verbale en non-verbale communicatie. Ook het herkennen en verklaren van misverstanden in sociale interactie en communicatie komt aan bod. Tot slot is er aandacht voor effectieve communicatie.

Etnocentrisme en vooroordelen
Discriminatie, het wij/zij-gevoel … er is dagelijks wel iets over te lezen in de krant. Er wordt ingegaan op de psychologische processen die hier achter zitten. Waarom delen we mensen eigenlijk in in groepen? Hoe ontstaat discriminatie? En kunnen we er iets tegen doen?

Conflictoplossing
Iedereen komt in zijn werk of privé wel eens conflicten tegen. In dit deel wordt duidelijk hoe conflicten ontstaan en hoe er mee omgegaan kan worden. Ook het oplossen van conflicten door de inbreng van een derde partij wordt behandeld.

Gezondheid in samenhang met sociaal gedrag
Sociale omstandigheden kunnen veel invloed hebben op iemands gezondheid. Denk aan stress, sociale druk en het al dan niet geven of krijgen van het goede voorbeeld wat betreft gezond gedrag. De korte- en langetermijngevolgen komen aan bod, evenals de invloed die uitgeoefend kan worden op gezondheidsgedrag. Tot slot passeren een aantal strategieën om om te gaan met stress de revue.

Religie en zingeving
Welke rol spelen religie en cultuur eigenlijk bij het gedrag van mensen? In dit deel wordt duidelijk hoe religie groepsvorming of iemands sociale identiteit beïnvloedt. Ook is er aandacht voor het onderkennen van religie als oorzaak en gevolg van cultuurverschillen. Tot slot wordt duidelijk waarom zingeving belangrijk is voor mensen.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd. Het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er hoeven geen extra materialen aangeschaft te worden.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen van Hogeschool. Het examen duurt 90 minuten en bestaat uit open vragen.

Flexibel examen afleggen
Bij deze opleiding zijn een of meerdere examens flexibel. Dit betekent dat je iedere werkdag examen kunt doen op 16 verschillende locaties in Nederland. Dus: geen examenstress of lang wachten op een examendatum, maar meteen examen afleggen als jij er klaar voor bent. Je legt het examen digitaal af waardoor de uitslag snel bekend is.

Examengeld
Het totale examengeld bedraagt ongeveer € 112,50 (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO-deelprogramma Sociale psychologie van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling bij de HBO-bacheloropleiding Toegepaste psychologie.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Wordt gegeven aan:

LOI voor Bedrijven