/ home  

Terug

verkleinen vergroten

MBO-introductieprogramma Apothekersassistent klassikaal


De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen.

Het beroep en de bevoegdheden van een apothekersassistent
Als apothekersassistent heb je een verantwoordelijk beroep. Een verkeerd advies of recept kan grote gevolgen hebben. Het is dan ook belangrijk om een goed beeld te hebben van je bevoegdheden. Je rol is uitvoerend, controlerend en bewakend. In opdracht van de apotheker of behandelaar handel je binnen de grenzen van je bekwaamheid en bevoegdheid. Je werkt in principe zelfstandig, maar moet goed weten wat je wel mag en wat niet. Ook moet je weten wanneer je moet overleggen met de apotheker of behandelaar. Deze module geeft je een goed beeld.

Anatomie en fysiologie
Om het effect van geneesmiddelen te kunnen begrijpen moet je goed weten hoe een lichaam in elkaar zit en hoe het functioneert. In deze module leer je daarom hoe een gezond lichaam is opgebouwd en hoe het werkt.

Omgangskunde
In dit onderdeel doe je een groot aantal vaardigheden op die onmisbaar zijn bij het werken in de gezondheidszorg. Om met cliënten te kunnen omgaan, moet je je goed kunnen inleven in hun persoonlijke situatie. Je leert daarom veel over de ontwikkeling van de mens, van baby tot oudere mens. Je krijgt inzicht in de invloed van het gezin, ziekte en lichamelijke of geestelijke handicaps. Ook leer je over waarden en normen in een multiculturele samenleving. Ook is er aandacht voor het omgaan met conflicten. Tot slot leer je hoe je mensen kunt begeleiden in het omgaan met de dood.

Signaleren sociale problematiek: de KNMG meldcode
Deze module behandelt de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling: een stappenplan dat duidelijk aangeeft hoe te handelen bij vermoedens van geweld (huiselijk geweld, kindermishandeling, seksueel geweld, ouderenmishandeling, eergerelateerd geweld, etc). Het is belangrijk om hier kennis van te hebben, zodat je zorgvuldig kunt handelen en adequaat kunt reageren bij een vermoeden van geweld.

Farmaceutische patiëntenzorg 1
In deze module leer je o.a. over het uitgeven van geneesmiddelen, het bewaken van medicatie, zelfmedicatie en het uitgeven van zelfzorgmiddelen. Ook wordt verder ingegaan op anatomie, fysiologie en ziekteleer.

Werken in een apotheek 1
Als apothekersassistent krijg je te maken met kwaliteitsnormen en deskundigheidsvereisten. Zo moet je je bijvoorbeeld regelmatig laten bij- en nascholen. In deze module leer je wat de kwaliteitsnormen zijn en wat je kunt doen om je serviceverlening en deskundigheid op peil te houden.

Medisch rekenen
Medisch rekenen is van groot belang voor zowel de farmaceutische patiëntenzorg als het bereiden van geneesmiddelen. Een verkeerde berekening of bereiding kan immers fataal zijn.In deze module leer je o.a. over het rekenen met verhoudingen, het omrekenen van bijvoorbeeld grammen naar milliliters en het vaststellen van de dagelijkse medicijnbehoefte van de cliënt.

Farmaceutische patiëntenzorg 2
Deze module gaat dieper in op het afhandelen van recepten en de zelfzorgvraag. Ook is er veel aandacht voor pathologie.

Werken in een apotheek 2
In deze module draait het om deskundigheidsbevordering en kwaliteitszorg. Je maakt kennis met het Apotheek-informatiesysteem. Je leert overleggen met collega’s, meewerken aan de ontwikkeling van protocollen en toezien op de naleving ervan.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Wordt gegeven aan:

EDUmatch