/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Leraar Aardrijkskunde Tweedegraads


De propedeuse duurt 1 jaar. In dat jaar krijg je de basiskennis van het vakgebied en je krijgt een indruk van het werk als leraar op een school. Het programma bestaat uit vakken als sociale en fysische geografie en culturele antropologie. De vakken worden soms aangeboden via thematische onderwerpen als economische geografie, meteorologie, stad en platteland, enz. Je bent namelijk niet alleen gericht op het lesgeven in aardrijkskunde, maar ook op de vakken van de basisvorming - mens en maatschappij, met economie, maatschappijleer en geschiedenis. Naast vakgerichte leerstof begin je ook met leerstof die je als leraar en begeleider van leerlingen nodig hebt. Hoe breng je kennis over, welke methoden en welke (ICT)middelen kun je gebruiken? Praktijkervaring doe je op door middel van stages.

De hoofdfase duurt 3 jaar. Je gaat dieper in op de inhoud van het vak aardrijkskunde. Meestal door middel van thema's, zoals: politiek en ruimte, derde wereld, meteorologie, landschap en bodem, ecologie, en recreatie en toerisme. Een belangrijk onderdeel van de studie wordt gevormd door excursies en veldwerk. Je doet dan bijvoorbeeld onderzoek naar de kwaliteit van de bodem en het bodemgebruik. Je wordt verder voorbereid op het lesgeven en begeleiden door vakken als onderwijskunde, psychologie, didactiek en pedagogiek. Je leert de schoolsystemen kennen, hoe je een programma opbouwt, hoe je in een team kunt werken.

Veel van de leerstof verwerk je in projecten/opdrachten met een groep medestudenten. Natuurlijk nemen te gebruiken media een belangrijke plaats in: internettoepassingen, cd-rom en E-learning en het gebruik van video en film. Je loopt vanaf het begin stage, waarbij je in de loop van de jaren steeds meer eigen verantwoordelijkheid en zelfstandigheid krijgt bij het lesgeven.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk