/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Jojanneke
Schooltype: WO
Studie: Muziekwetenschappen

Vraag 1 door An,

Moet je zelf een instrument spelen om muziekwetenschappen te gaan doen?



Nee, het is niet verplicht! Maar het wordt wel aangeraden. Er worden veel muziekvoorbeelden gegeven, en voor analyses moet je noten kunnen lezen.





Vraag 2 door Michiel:

Wat leer je op je opleiding?



Je leert muziek te analyseren en het te plaatsen in de geschiedenis. Daarnaast leer je kritisch te luisteren naar muziek. Wat wil muziek zeggen? Wat vinden filosofen over muziek? Daarbij wordt muziek veelal gelinkt met andere kunstvormen, zoals theater, film of beeldende kunsten.





Vraag 3 door Mary:

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen jou studie en het conservatorium?



Op het conservatorium leer je een instrument te bespelen. Deze opleiding is praktisch. Muziekwetenschap vindt op een theoretisch vlak plaats. Je moet dan ook veel lezen en luisteren voor deze studie. Vakken als harmonieleer en solfège (van bladzingen en muziekdictees) vinden zowel op het conservatorium als bij muziekwetenschap plaats.





Vraag 4 door Nicoline:

Wat kun je later worden met deze studie?



Een heel duidelijk beeld is hier niet over. Je kan bijvoorbeeld werken bij de radio, televisie of film. Maar het is ook goed mogelijk dat je terecht komt bij de productie van een orkest. Het gaat bij deze functies vooral om onderzoekswerk.





Vraag 5 door Wouter:

Waarom ben je deze studie gaan doen?



Ik hou heel erg van muziek. In de eerste instantie wilde ik naar het conservatorium om pianist te worden. Deze studie gaat wat meer op de theorie van de muziek in. Maar pianospelen blijft ook nog altijd leuk!





Vraag 6 door Eline:

Wat vind je zo leuk aan deze studie?



Ik vind het leuk dat er in de wereld van muziek zo veel te ontdekken is. Je leert op een andere manier naar muziek luisteren. De studie in Amtderdam richt zich ook op wereldmuziek. Dit onderdeel verbreedt je beeld. Muziek is een ongelooflijk breed begrip. Na drie jaar studeren weet ik soms nog steeds niet wat het werkelijk in houdt.





Vraag 7 door Sasha:

Heb je het heel druk met je opleiding? Of heb je ook nog tijd om er veel naast te doen?



Deze studie is niet heel erg zwaar. Wat ik heel erg moeilijk vind is het ontwikkelen van je eigen mening. Ik heb hiernaast een baantje in de thuiszorg, volg pianiolessen. Je hebt veel vrije tijd, maar dat is soms ook wel moeilijk!





Vraag 8 door Brenda:

Over welke muziek leer je allemaal?



In de eerste instantie leer je over de westerse klassieke muziek (Bach, Beethoven, Mozart enz.) Maar er worden ook vakken als wereldmuziek gegeven. Daarnaast heb je de mogelijkheid om vakken te volgen aan het conservatorium. Ik heb bijvoorbeeld samba, arabisch ensemble, kora, tabla en vakken over jazz gevolgd. Erg leuk allemaal!!!





Vraag 9 door Leo:

Wat is jou favoriete muziek?



Dat is een moeilijke vraag! Ik vind veel stijlen mooi. Ik heb een beetje moeite met popmuziek. Bijna alle klassieke muziek vind ik mooi, maar flamenco, jazz, samba of arabische muziek luister ik ook graag naar!





Vraag 10 door Simone:

Hoeveel CD’s heb je?



Ik heb ze niet geteld, maar ik denk dat ik er ongeveer 250 zal hebben. Meestal leen ik ze bij de bibliotheek en brand ze dan. Kopen ik toch vaak wel erg duur!





Vraag 11 door Nigel:

Zit je op school veel naar muziek te luisteren?



Ja, veelal analyseren we in de les een muziekwerk. Als voorbereiding op de les moet je thuis vaak een werk beluisteren. Vooral ik het eerste jaar van de studie moet je heel veel luisteren, wat erg leuk is!!

Meer ervaringen:
Ervaringen van Gijs
Ervaringen van Esther Reuver

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk