/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Nathalie
School: Erasmus universiteit Rotterdam
Schooltype: WO
Studie: Kunst & Cultuurwetenschappen
Specialisatie: Media en cultuur

Hallo allemaal!
Allereerst wil ik vooraf melden dat ik geen ‘standaard’ student ben die gelijk vanaf het VWO naar de Erasmus universiteit ben gegaan om Kunst en cultuurwetenschappen te studeren. Ik heb voor deze opleiding een vierjarige Hbo-opleiding gevolgd aan INHOLLAND in Rotterdam. Hier studeerde ik Communicatie Creatief. Dit is een praktijkgerichte opleiding waar je vele projecten moet maken in groepsverband en twee keer stage moet lopen. Toen ik deze opleiding aan het af ronden was, wilde ik doorstuderen en heb gekozen voor Kunst- en cultuurwetenschappen. Doordat ik niet de directe weg heb gekozen naar een universiteit, kunnen mijn ervaringen afwijken van de andere studenten die gelijk voor een universiteit hebben gekozen. Maar desalniettemin, deel ik graag met jullie mijn ervaringen tot nu toe over de studie Kunst- en cultuurwetenschappen op Erasmus Universiteit in Rotterdam.


Vraag 1 door Yanniek:
Wat ga je als je klaar bent met je studie doen,wat voor beroep?

Sinds tweeëneenhalf jaar werk ik twee dagen bij de Hypothekers Associatie (hoofdkantoor van ‘Ja zeker!’) als financieel administratief medewerker en ongeveer elf jaar elke zaterdag bij een kapsalon. Dit heeft geheel niet te maken met de opleiding, maar het brengt geld binnen en ik kan flexibel mijn dagen indelen.
Als ik afgestudeerd ben, zal ik fulltime bij de Hypothekers Associatie gaan werken. Dan ga ik rustig op zoek naar een baan waarvoor ik gestudeerd heb. Dit hangt echter wel van de arbeidsmarkt af. Zoals iedereen tegenwoordig weet, gaat het niet zo goed met de economie. Dus het is eigenlijk voor zaak om goed rond te kijken wat mogelijk is en wat ik zelf wil. Ik ben geïnteresseerd in de media en communicatiebanen. Ook het onderzoeken van media lijkt me leuk, wat ze bijvoorbeeld bij Cebuco doen. Ik kan dus nog niet exact aangeven wat ik ga doen als ik klaar ben.


Vraag 2 door Nassar:
Wat leer je zoal?

In het eerste jaar krijg je veel basis vakken zoals Inleiding Kunst en cultuurwetenschappen waar je wordt geleerd wat kunst en wat cultuur nu precies inhouden, beleid en geschiedenis ervan. Ook krijg je het vak Statistiek wat soms niet al te leuk is. Maar je zal uiteindelijk toch ook onderzoek gaan doen waarbij je statistische kennis voor nodig heb. Kunstgeschiedenis krijg je ook in het begin van de studie. Kunsteconomie laat de economische kant zien van kunst. En het college Kunstsociologie laat zien hoe kunst(disciplines) in verhouding staan met de maatschappij. Ook verder in de studie krijg je twee onderzoekscolleges, waarbij je in groepsverband een onderzoek bedenkt, opzet en uiteindelijk ook zal uitvoeren. Mediarecht komt ook om de hoek kijken. Zo leer je hier welke wetten en rechten van toepassing zijn voor de media, zoals copyright. Het college culturele industrie laat je kennis maken met de filmwereld, commerciële theaterwereld zoals die van Joop van den Ende, uitgeverijen, multimedia, muziekindustrie en de tv wereld. Je kunt zeggen dat dit vak zich meer richt op de commerciële wereld van de kunst en cultuur. Al met al kan gezegd worden dat er verschillende leuke vakken gegeven worden waarbij je ook zelf mag kiezen. Het is maar net waar je interesse in ligt.
De onderwijsvormen bestaan in het begin uit hoorcolleges en werkgroepen. Later krijg je meer werkcolleges waarbij je in groepen werkt en ook presentaties houdt.


Vraag 3 door Emel:
Waarom heb je er voor gekozen?

Tijdens het afronden van mijn Hbo-opleiding Communicatie Creatief wilde ik me meer verdiepen in de media. Dit kon in eerste instantie in Amsterdam aan de UvA, Communicatiewetenschappen. Echter is hier wiskundige/statistische achtergrond voor nodig die ik niet had. Dus deze opleiding viel af. Later kwam ik er achter dat de opleiding Kunst- en cultuurwetenschappen ook een specialisatie in media gaf en heb me dan ook gelijk ingeschreven. Dat is nu zo’n kleine drie jaar geleden.


Vraag 4 door Kelly:
Wat kun je er mee worden in het algemeen?

De opleiding is breed waardoor je na afronding van deze studie dus ook breed inzetbaar bent in de arbeidsmarkt. Ik noem wat richtingen op waardoor je een beeld krijgt wat je ermee kan doen: musea, schouwburgen, concertzalen, omroepen, theatergezelschappen, orkesten, producenten, dansgroepen, pr-bureaus, sponsorbureaus, impresariaten, ministeries, overheid, radio, tv, tijdschriften, of eigen bedrijf. Je moet dan denken aan functies zoals op managementniveau, wetenschappelijk onderwijs of onderzoek, communicatie of journalistiek, beleidsfuncties of marketingfuncties. Je kunt dus vele kanten op.


Vraag 5 door Thessa:
Moet je ook musea en toneelstukken bezoeken?

Ja. Met verschillende colleges ga je de kunst- en cultuurwereld beproeven. Zo heb ik een kunstpracticum moeten volgen van een half jaar. De bedoeling hiervan was om meer te leren en zelf te ondervinden van een kunstdiscipline. Je kon hierbij kiezen voor architectuur, dans, beeldende kunst en muziek. Door samenwerking met bijvoorbeeld de Kunstacademie leer hoe en wat over beeldende kunst. Ik heb zelf gekozen voor het kunstpracticum architectuur omdat mijn broer architect is. Hiervoor zijn we door Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht gelopen om goed te kijken naar de gebouwen te kijken. Ook heb ik het ideale vakantiehuisje moeten ontwerpen vanaf het concept tot en met tekeningen en een maquette. Verder werd de geschiedenis van de architectuur behandeld en zijn we bij verschillende architectuurbureaus op bezoek geweest om te weten hoe het in elkaar steekt.
Voor een ander college, ‘Films from developping countries and The International Film Festival Rotterdam’, heb ik samen met andere studenten twintig films moeten bekijken te zien tijdens het International Film Festival in Rotterdam. Het analyseren van films en de organisatie van dit festival stonden centraal. Door dit college heb ik dit festival zeer intensief meegemaakt. Het was best vermoeiend als je bijvoorbeeld vier films op een dag moet kijken, maar wel heel erg leuk. Voor weer een andere college, Filmanalyse, moesten we niet zo zeer uitstapjes maken maar bestond het merendeel van de les uit het bekijken van films en de analyse ervan. Ook erg leuk, te bedenken dat bijvoorbeeld een rechtenstudent dit nooit zal meemaken.
Verder raad ik wel aan om af en toe zelf vrijwillig ook musea en voorstellingen te bezoeken. Op deze manier blijf je op de hoogte van wat er aan kunst en cultuur leeft. Rotterdam is hier dan ook uitermate voor geschikt door haar vele culturele evenementen en festivals.


Vraag 6 door Rijk:
Kun je ook alleen voor kunst kiezen als je cultuur niet zo leuk vind?

Het opleidingsaanbod bestaat uit een driejarige bacheloropleiding waarbij je kan kiezen uit drie themagebieden, te weten: kunst, cultuur & overheid – media & cultuur – cultuur erfgoed – stad & cultuur – cultural industries (Engelstalig). Vervolgens ga je je specialiseren via een masteropleiding. Ik zelf heb echter nog het oude systeem gevolgd waarbij ik dadelijk afstudeer als Doctorandus. Voor meer informatie verwijs ik naar http://www.fhk.eur.nl waar je ook een informatieboekje kan aanvragen.


Vraag 7 door Kaya:
Ben je zelf ook creatief bezig?

Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in creatieve uitingen zoals te zien de reclame wereld. Op het HBO heb ik ook veel ‘plak en knip’ opdrachten gehad zoals het ontwerpen van een advertentie of een website. Sinds enkele jaren ben ik ook bezig met schilderen en bezoek ik wel eens culturele festivals zoals het Internationaal Film Festival Rotterdam. Verder vind ik het ook leuk om te fotograferen.


Vraag 8 door Klarien:
Moet je een toelatingsexamen doen?

Het is niet nodig om een toelatingsexamen te doen. Je moet in het bezit zijn van een Vwo-diploma, zoals meerdere universitaire opleidingen vereisen. Als je zoals ik al een HBO-diploma op zak hebt, kan je een verkort programma volgen.


Vraag 9 door Peter:
Leer je ook over buitenlandse kunst en cultuur?

Je leert zowel over het cultuur beleid in Nederland als over de kunst- en cultuurwereld in Amerika en Groot-Brittannië. Ik moet wel zeggen dat veel literatuur die je krijgt zich wel concentreert op Amerika. De studievereniging Histartes organiseert verschillende uitstapjes en bezoeken aan verschillende steden waarbij de cultuur hier direct ondervonden kan worden. Altijd leuk!


Vraag 10 door Onno:
Is de universiteit moeilijk?

In het begin moest ik heel erg wennen aan de hoeveelheid stof die ik moest bestuderen. In vergelijking met het HBO, is de leerstof voor een tentamen op universitair niveau veel meer. Meerdere boeken, dan wel in het Engels, is standaard. Op het HBO ben ik ook gewend om praktijk gerichte opdrachten te maken. Ook hierin verschilt een universitaire opleiding. Veel theorie, abstractie stukken en discussies. Maar je went er snel aan en het biedt je uiteindelijk een goede basis en een bepaald inzicht waarbij je breed leert denken en verbanden ontdekt binnen de samenleving.


Vraag 11 door Peggy:
Waar gaat je scriptie over?

Als specialisatie heb ik Media en Cultuur gekozen. Door deze interesse heb ik persfotografie als onderwerp gekozen voor mijn afstudeerscriptie. Ik vraag me hierbij af of persfoto’s een standpunt kunnen innemen wat betreft politieke conflicten. Hiervoor heb ik gekeken naar alle foto’s afgedrukt in NRC Handelsblad en de Franse krant Libération. De foto’s hebben hierbij betrekking op de Golfoorlog maart – april 2003. Zo vraag ik me af of foto’s de waarheid kunnen geven of juist een interpretatie van de waarheid/werkelijkheid. Ik ben er momenteel nog druk mee bezig en hoop eind juni te gaan afstuderen.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk