/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Marjolein
Beroep: Yogalerares

Vraag 1 door Sanne:

Geef je yogales op een school?

Ik geef les in het gebouw van de School voor Yoga en Massage in Utrecht, maar heb mijn eigen praktijk. Een keer per week geef ik les in de school. En maandelijks geef ik les aan meisjes uit een crisisopvangcentrum. Dit doe ik dan in het centrum. Het is niet perse nodig om via een school les te geven. Het allerbelangrijkste is een ruimte die groot genoeg is om oefenmatjes neer te leggen. En door middel van een brochure en mond-tot-mond reclame heb je vrij snel een groep mensen die yogales willen volgen.



Vraag 2 door Meike:

Ben jij altijd heel rustig?

Door yogatraining leer je steeds beter te ademen en dit bewuster te doen. Ook leer je goed contact te maken met je lichaam. Daardoor is het mogelijk je ademhaling en je lichaam beter te beheersen. Als je dan een onrustig bent, besef je dit eerder en kun je dit ook verminderen, door beter te ademen, je schouders te ontspannen, goed te zitten met je voeten op de grond, etc. En door de oefeningen kun je veel spanning loslaten, waardoor zich dat niet opstapelt in je lichaam en je lichaam steeds meer verstrakt.



Vraag 3 door Hank:

Wat is yoga eigenlijk?

Yoga is een oude leer afkomstig uit India, waarin gebruik wordt gemaakt van onder andere lichaamshoudingen (bekend als Hatha Yoga). Door met concentratie en aandacht voor de ademhaling in de lichaamshoudingen te werken word je je meer bewust van je lichaam en kunnen de geest en het denken tot rust komen. Dit leidt tot een beter evenwicht tussen lichaam en geest.

Door de tijd heen zijn er een aantal tradities van Yoga ontstaan. Deze tradities zijn onderling met elkaar verbonden. De bekendste zijn Karma Yoga (Yoga van het gedrag) en Raja Yoga (Yoga van de geest)



Vraag 4 door Mark:

Hoe ben jij lerares in yoga geworden?

Al vanaf mijn studietijd ga ik wekelijks naar yogales. Op een gegeven moment kwam ik in aanraking met een opleiding tot yogadocent. Dit is een opleiding van vijf jaar, met vakken zoals lichaamshoudingen, meditatie, filosofie, anatomie, pranayama (ademoefeningen), de chakraleer en kosmologie. In het derde jaar begin je met eigen leerlingen in een wekelijkse les. Een keer per maand was er een opleidingsweekend en in de tussenliggende tijd besteedde ik aan de oefeningen, de studieboeken en het schrijven van essays en verslagen.





Vraag 5 door Ilse:

Wat voor mensen komen er allemaal op les?

Yoga is voor iedereen. In mijn lessen zitten er vooral mensen met een drukke baan en / of een gezin, die het fijn vinden om één keer in de week tijd voor zichzelf te hebben en zich te ontspannen. Yoga is namelijk een goede manier om de aandacht niet naar buiten te richten, maar naar jezelf.



Vraag 6 door Marleen:

Is yoga voor alle leeftijden hetzelfde? Of zijn er aanpassingen voor bijvoorbeeld ouderen?

In India wordt er nauwelijks onderscheid gemaakt tussen de leeftijden. In onze maatschappij doen we dat wel. Er is kinderyoga, waar de houdingen speels worden aangeboden. Ook zijn er speciale lessen voor senioren. De yogahoudingen zijn dan eenvoudiger. Dit geldt ook voor yogales voor mensen met een lichamelijke handicap. De meest bekende variant is de zwangerschapsyoga, die vrouwen voorbereid op de geboorte van hun kind.



Vraag 7 door Frederieke:

Vind je het niet vervelend om elke dag yoga te moeten doen?

Door dagelijks de yogahoudingen te trainen ga je ze steeds beter begrijpen en opnemen in je lichaam. Je lichaam wordt steeds soepeler. Eigenlijk is deze discipline leuk om te ontwikkelen en wordt het net zo gewoon als elke dag je tanden poetsen. En natuurlijk sla ik wel eens een dag over, maar het allerfijnst is het om in een vast ritme, dagelijks Yoga te doen.



Vraag 8 door Baukje:

Ben je heel gezond door yoga?

Yoga draagt bij aan een goede gezondheid. Je ademt beter en het versterkt en versoepelt je lichaam. Ook merk je eerder op als er iets niet goed is met jezelf. De meeste yoga beoefenaars passen hun leefgewoontes aan: ze eten geen / nauwelijks vlees, roken en drinken niet en eten bewuster.



Vraag 9 door Mara:

Is het zo dat iedereen yoga kan? Of zou het kunnen dat je het gewoon niet kunt?

Iedereen kan yoga doen. Want yoga gaat uit van de mogelijkheden van je eigen lichaam. Yoga heeft als uitgangspunt dat je respect hebt voor je lichaam. Je doet een houding daarom tot zover als ie voor jou mogelijk is. Vanaf dat punt ga je onderzoeken met je adem. En dan merk je dat je steeds iets soepeler wordt. Niet door te strekken, maar juist door te ontspannen. Zo maakt iedereen dus heel individueel de oefeningen.

Daarnaast kun je bij vraag 6 iets meer lezen over de verschillende varianten in yogalessen.



Vraag 10 door Tim:

Is yogalerares je enige baan?

Naast mijn baan als yogalerares werk ik ook nog als communicatiemedewerker bij Natuurmonumenten. Ik vind het juist leuk om beide banen te combineren: goed voor de natuur zorgen, maar ook aan jezelf werken en anderen daarbij een helpende hand bieden. Ook geef ik regelmatig Oud Indiase Massages, waarbij ik ook mijn kennis van Yoga kan gebruiken.



Vraag 11 door Alice:

Hoe oud is yoga al?

Eeuwen geleden zijn in India de yogahoudingen geschouwd door de rishi’s (dit zijn wijze mannen, de zieners uit India) en op deze manier is yoga ontstaan. In de loop der eeuwen zijn alle oefeningen hetzelfde gebleven, omdat ze eigenlijk een soort perfectie hebben, die niet valt te verbeteren.



Vraag 12 door Hannah:

Moet je ook spiritueel zijn?

Als je yoga doet, werk je niet alleen aan je fysieke lichaam, maar ook aan je geestelijke ontwikkeling. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Dus als je je lichaam goed verzorgt (niet alleen de buitenkant!) dan werk je tegelijkertijd aan een gezond geestelijk lichaam en word je steeds ontvankelijker voor het ervaren van de energiesysteem in en om je lichaam

Meer ervaringen:
Ervaringen van Linda
Ervaringen van Sjoerd

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Wordt gegeven aan:

ROC West-Brabant