/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Henri
Beroep: Postbode

Vraag 1 door Jim:
Hoe kwam je erbij om postbode te worden?

Op de havo zat ik bij een jongen in de klas die al bij de post werkte, omdat zijn vader de directeur van (toen nog) PTT Post in Winterswijk was. Het leek hem en mij een leuk idee om ook bij de PTT te solliciteren. Het leek ons dus wel gezellig.
Belangrijker was het natuurlijk dat ik een zaterdagbaantje moest hebben om geld te verdienen, om met name een studie, de vakantie en het uitgaan te bekostigen.
De keuze om postbode te worden was niet moeilijk. Van alle mogelijke bij- en studiebaantjes is het werken bij de post het leukste. ’s Morgens vroeg met je collega’s binnen aan het werk, om de post te sorteren. Later op de dag lekker naar buiten om de post te bestellen.


Vraag 2 door Mieke:
Als de post nat is geworden door de regen, durf je het dan nog wel te bezorgen?

Jawel, maar gelukkig zien de mensen mij dan niet, want ik loop dan zo snel mogelijk weer door. Ik probeer wel de post voor iedereen zo droog en netjes mogelijk te bezorgen. De mensen hebben daar recht op, vind ik.
Soms regent het echter zo hard, dat ik er niets aan kan doen dat de post nat wordt.


Vraag 3 door Anouk:
Hoeveel uur per week moet je werken?

Volgens mijn contract moet ik 24 uur per week werken, maar vaak werk ik veel meer. Soms wel meer dan 40 uur in de week. Aan het einde van de week ben ik dan wel erg moe, want ik moet erg veel fietsen en lopen.


Vraag 4 door Guus:
Merk je doordat er e-mail is, dat er minder brieven zijn om te bezorgen?

Ja, je kunt het wel merken dat de hoeveelheid post minder geworden is. In de toekomst zal het wellicht nog minder worden. Een belangrijke oorzaak daarvan is inderdaad de opkomst van de e-mail.


Vraag 5 door Bart:
Moet je ook wel eens bijzondere dingen bezorgen?

Ja, dat komt af en toe wel eens voor. Ik heb wel eens een spiegel moeten bezorgen, maar het pakje viel helaas uit mijn handen, zodat de spiegel in duizenden stukjes uiteen viel. Gelukkig ben je als postbode verzekerd voor dergelijke ongelukken.
Overige, vreemde voorwerpen die ik ooit heb bezorgd: een zaag, een fietsband, flessen drank, brieven zonder adres, brieven zo groot als een postzegel, bierviltjes met een postzegel erop, kattenbrokken.
Het leukste vind ik om liefdesbrieven te bezorgen. Daar worden de mensen altijd heel erg blij van. Ook hopen heel veel mensen dat ik ze enveloppe overhandig, waarin staat dat ze 100.000 euro hebben gewonnen. De meeste mensen worden niet blij van de blauwe belastingbrieven.


Vraag 6 door Yvonne:
Ik vind het altijd zo rot om te zien als de postbodes in de regen moeten werken. Moet jij dat ook? Of rijd je misschien met een busje rond?

Ja, ik heb er voor gekozen om elke dag met de fiets de post te bezorgen. Meestal vind ik dat leuk om te doen. Maar als het hard regent baal ik soms wel eens. Het is erg vervelend als – al na een paar minuten – de sokken in je schoenen drijfnat zijn. Verder is het ook niet handig dat de gel uit mijn haar in mijn ogen loopt.
Nog erger vind ik het dat alles samenvalt: dat het regent (of sneeuwt/hagelt) én hard waait én erg koud is. Op zulke momenten denk ik altijd aan een lekkere, warme kop chocolademelk. Gelukkig komt het overdag niet zo vaak voor dat het weer enorm slecht is.


Vraag 7 door Lucille:
Een tijd geleden kregen de postbodes nieuwe kleding en volgens mij vonden de meeste het niet echt mooi. Wat vind jij van je outfit, en van het idee om een uniform te dragen?

Als ik heel eerlijk ben vind ik de nieuwe kleding ook niet erg mooi. Mensen vroegen al aan mij of ik een theedoek had aangetrokken.
Wel vind ik dat bij de post iedereen dezelfde outfit moet dragen. De mensen kunnen ons dan duidelijk herkennen. Ik vind het belangrijk dat mijn collega’s en ik er fatsoenlijk gekleed bijlopen.


Vraag 8 door Dana:
Moet je een goede conditie hebben om postbode te kunnen zijn?

Ja, het komt vaak voor dat ik op een dag meer dan 4 uur post moet bezorgen. Het is dan ook belangrijk om een goede conditie te hebben. En goede schoenen, natuurlijk.


Vraag 9 door Bryan:
Wat voor opleiding moet je eigenlijk doen om postbode te worden? Of doe je een soort cursus om het te worden?

Om postbode te worden hoef je geen speciale opleiding te volgen. Wel is het belangrijk dat je goed in het Nederlands kunt schrijven en lezen.
Als je interesse hebt hoef je alleen maar een sollicitatiebrief te schrijven aan het postkantoor bij jou in de buurt. Een voorwaarde is wel dat je minstens 16 jaar moet zijn, om als postbode aan de slag te kunnen.
Wanneer je bent aangenomen volg je een cursus van een paar dagen, waarin alle facetten van het beroep postbode aan de orde komen.


Vraag 10 door Stefan:
Wat vind je de leukste kant van je werk, en wat vind je de stomste/saaiste kant?

Een baan als postbode heeft veel leuke kanten: omgaan met collega’s, het contact met mensen in de straat tijdens de bestelling, afwisselend werk, buiten lopen (bij mooi weer!) en vooral de vrijheid die je geniet als postbode.
Ik heb een keer meegemaakt dat een vrouw een pannenkoek voor mij had gebakken, omdat ze verwachtte dat ik wel honger zou hebben. Ook geven mensen mij in de zomer wel eens een blikje drinken. Dat kan ik dan erg waarderen.
Het gekste dat ik ooit heb meegemaakt als postbode is dat ik tegen een laagvliegende eend ben opgeknald. Dat ging eigenlijk best wel hard en ik was flink duizelig. Maar na een poosje konden de eend en ik allebei weer verder.
Minder leuk vind ik dat we wel eens moeten wachten voordat we kunnen beginnen met sorteren. De reden daarvoor is dat de vrachtauto met alle post daarin in de file staat en dus later komt. Ook houd ik er niet van om elke dag dezelfde bestelling (oftewel hetzelfde rondje) te moeten lopen.


Vraag 11 door Gerhard:
Hoeveel postbodes zijn er eigenlijk wel niet in Nederland?

Toevallig noemden ze vandaag in het journaal dat er in Nederland ongeveer 40.000 postbodes zijn. Dat is heel erg veel. TPG Post is dan ook een van grootste bedrijven van Nederland.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Wordt gegeven aan:

ROC West-Brabant