/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Marloes
School: Koning willem 1 college
Schooltype: HBO
Studie: Sociaal Cultureel Werker

Vraag 1 door Ilse

Omschrijf je opleiding eens? Ik snap er namelijk niets van wat je doet?



Mijn opleiding is een voorbereiding op de kunstacademie. Bij de kunstacademies moet je vaak al een keuze maken voor een bepaalde richting. Bijvoorbeeld fotografie of textiel. Bij mijn opleiding hoef je dat niet en word je dus heel breed opgeleid. Je leert bij deze opleiding werken met autonome kunst en met toegepaste vormgeving en design. Je kunt als het ware van elke discipline in het kunstonderwijs een beetje proeven. Bij vraag 10 staan de vakken die krijg met de uitleg erachter, zodat het allemaal wat duidelijker voor je wordt.



Je leert dus eigenlijk alles wat je kunt gebruiken op een kunstacademie en kunt er zo voor jezelf achter komen of de creatieve wereld wel echt jou ding is en welke richting dan het beste bij je past.



Vraag 2 door Tim

Hoe kan je op deze opleiding komen, welk vakkenpakket moet je hebben? Zijn er nog iets van toelatingseisen?


ls je de havo of het vwo hebt gedaan kun je altijd naar deze opleiding komen. Wel is het handig als je CKV hebt gehad, omdat je dan al wat werk hebt om te laten zien, maar dit hoeft niet per se. Verder ben je welkom als je een MBO niveau 4 opleiding hebt afgerond. Als je 21 jaar of ouder bent en je hebt een lager opleidingsniveau kun je ook toegelaten worden, maar dan moet je eerst een test doen. Als je bent aangemeld moet je eerst nog een toelating doen om te kijken of je genoeg potentie hebt voor deze opleiding. Je krijgt dan een uitnodiging om langs te komen met je werk. Je moet dan wat je op school en thuis op creatief gebied gemaakt hebt meenemen en de thuisopdracht die je van de opleiding hebt gekregen. Op die dag vertel je wat over je werk aan een docent aan deze opleiding en er zullen ook leerlingen bij zijn die de opleiding al doen.

Verder moet je een vragenlijst invullen en moet je een aantal tekeningen maken van een stilleven. Naar aanleiding van het gesprek, de vragenlijst en de tekeningen wordt dan gekeken of je de opleiding aan kan en dan krijg je binnen een of twee weken bericht of je bent aangenomen.



Vraag 3 door Jamie

Waarom heb jij voor deze opleiding gekozen? Heb je veel verschillende open dagen bezocht enzo?


Ik heb deze opleiding gekozen, omdat ik voor mezelf nog niet wist of ik vormgeving en design of mode en textielvormgeving wilde gaan doen. Op deze opleiding richten ze zich op beide vlakken, dus kan ik kijken wat ik het leukste vind of het beste kan. Verder vond ik het belangrijk me goed voor te bereiden op een kunstacademie en echt zeker te weten dat dit is wat ik echt wil. Ik heb in die tijd wel een aantal open dagen bezocht. Ik ben wezen kijken op de design academy, maar dat was teveel een bedrijf voor mij. Ik vond het daar te zakelijk. Ik ben ook naar het sint Lucas geweest, maar daar hield het feit dat het een MBO opleiding is me tegen. Ik heb namelijk heel hard gewerkt voor mijn havo diploma en ben van 1 VMBO naar 2 havo gegaan. Ik vond het dus zonde om nu een MBO te gaan doen en wil per se een HBO. Verder ben ik naar het AKV/st Joost in Den Bosch geweest, maar daar waren ze toentertijd nog meer gespecialiseerd in de autonome kunsten en ik wist al dat dat niet was wat ik wilde. Iemand raadde me toen deze opleiding aan, omdat ik eigenlijk nog niet wist wat ik echt wilde en ik ben toen naar de open dag geweest. Daar zag ik meteen dat deze opleiding precies was wat ik zocht. Ik kon me er lekker orienteren op de verschillende vormen van creativiteit en zou bezig zijn met allemaal dingen die ik leuk vond. Vandaar deze keuze dus.



Vraag 4 door Bas

Wil ja na deze opleiding nog wat anders doen?


Ik wil na deze opleiding zeker nog wat anders gaan doen. Ik wil graag naar een kunstacademie gaan doen. Ik weet nog steeds niet helemaal zeker welke richting het dan gaat worden maar om dat te bedenken heb ik ook nog een jaar de tijd. Ik wil hierna nog een opleiding doen, omdat ik mezelf nog erg jong vind om het bedrijfsleven al in te stappen en ik denk dat je met een HBO een betere kans hebt op een betere baan. In het bedrijfsleven kun je jezelf natuurlijk ook omhoog werken, maar dan ben je misschien tien jaar bezig om hetzelfde te verdienen als iemand die regelrecht van een HBO af komt.Ook weet ik niet zeker of je met dit diploma ook echt een baan kunt krijgen, omdat het echt een soort voorbereiding op een HBO kunstacademie is.



Vraag 5 door Gijs

Wat wordt je precies met deze opleiding?



Met deze opleiding wordt je eigenlijk opgeleid tot sociaal cultureel werker op creatief gebied, maar deze opleiding is bedoeld als voorbereiding op een kunstacademie. Als je deze opleiding met goed gevolg hebt afgerond ben je wel sowieso aangenomen op de academie in Maastricht, Tilburg, Breda en Den Bosch en je bent in ieder geval door de eerste ronde van de Design academy in Eindhoven.



Vraag 6 Dewi

Waar kan je jouw opleiding allemaal volgen? Moet je ook op kamers wonen dan? Woon jij zelf op kamers?



Deze opleiding is alleen in Den Bosch op het Koning willem 1 college. Je kunt als je van verder af komt wel op kamers. Zelf ben ik niet op kamers gegaan, omdat ik in Boxtel woon en het vanuit hier maar een half uurtje reizen is. Er zijn wel heel veel leerlingen die op kamers zijn gegaan, dus als je heel lang moet reizen zou je dat kunnen doen. Je moet er rekening mee houden dat je lesdagen van 9 tot 17 kunnen duren, dus als je heel veel reistijd hebt je vroeg op moet en pas laat weer thuis bent.



Vraag 7 door Elise

Wat is het allerleukste van deze opleiding?



Oei dat is een heel moeilijke vraag. Ik vind zelf eigenlijk alle vakken wel leuk. Burgerschapskunde is wat minder, omdat je daar eigenlijk niet voor kiest, maar de rest is wel heel leuk. Als ik dan toch wat moet kiezen denk ik dat ik voor fotografie en textiel zou gaan, maar dat is heel erg persoonlijk. Iedereen heeft toch zijn eigen voorkeur net als op de middelbare school. Daar vind ook de een geschiedenis helemaal geweldig terwijl de ander daarvan baalt en vind die ander gym weer helemaal geweldig. Ik denk dat het goede aan deze opleiding is dat het zo gevarieerd is. Voor iedereen is er wel iets wat hij of zij het leukst vind. Ik denk dat het ook heel leuk is dat er best veel word georganiseerd aan excursies. Ook hier geld weer dat de een dat heel leuk vind en de ander niet, maar de school doet er wel alles aan om de vakken en de excursies zo aantrekkelijk mogelijk te houden en alles is best vrij. Bij de vakken krijg je wel richtlijnen, maar als je door een logisch proces op jou werk bent gekomen dan is dat altijd goed. Je kunt het dus zo leuk maken als je zelf wilt.



Vraag 8 door Liesbeth

Wat is het minst leuke van deze opleiding?



Ik zou toch wel zeggen burgerschapskunde en voor sommige mensen IOD en kunstgeschiedenis. Dit zijn de theorievakken en de meeste mensen werken hier toch het liefst met hun handen en op een creatieve manier. Wel proberen ze dat creatieve er bij de meeste vakken in te houden. Zo hebben wij bijvoorbeeld voor burgerschapskunde een politieke one issue partij op moeten zetten en een campagne moeten voeren met affiches en alles erop en eraan. Zo houden ze het wel interessant, maar het is ook veel lezen, luisteren en discussieren. Ook bij kunstgeschiedenis hebben we wel eens onderwerpen die mij niet helemaal liggen, maar je kunt veel van de informatie die je daar krijgt weer in andere vakken gebruiken en je krijgt er ook informatie over onderwerpen die je wel heel leuk vind. IOD kan af en toe ook wel een lange zit zijn. Dit ligt er ook weer aan wat het onderwerp is en wat je er doet. Soms moet je gewoon heel de les luisteren, maar er zijn ook lessen waarin je een spel doet. Het is soms een confronterend vak en dat vinden sommige mensen wel eens vervelend, maar ik denk dat je daardoor juist heel veel over jezelf leert. In de loop van het jaar wordt navigatie ook wel eens saai, omdat je dan al wel hebt leren presenteren en je op een gegeven moment geen feedback meer kunt geven. Dan is het alleen nog maar handig voor als je vasrt zit.



Vraag 9 door Ria

Moet je ook stage lopen? Hoe is de verhouding theorie en praktijk?



Er is ook een stage. In de tweede helft van het tweede jaar krijg je hiermee te maken. Omdat dit het eerste jaar is dat de opleiding twee jaar is hebben ze nog nooit eerder een stage gehad. Mijn jaar zal volgend jaar dus het eerste jaar zijn dat op stage gaat. De stage moet je zelf regelen, dus daar moet je op tijd mee beginnen. Aan het einde van het eerste jaar krijg je hierover informatie en begin tweede jaar moet je beginnen met het regelen van je stage plek. De stage is minder als de helft van je opleiding. In verhouding heb je maar heel weinig theorie, omdat je op school ook voornamelijk in de praktijk bezig bent. De enige theorie die je krijgt zijn de vakken kunstgeschiedenis, IOD, Burgerschapskunde en Navigatie. Verder krijg je in sommige lessen wel eens een reader of een stencil, maar je bent voornamelijk bezig met je handen of met het vooronderzoek voor je werk. Bij het ene vak krijg je natuurlijk meer uitleg en theorie als bij het andere, maar het onderzoeken en experimenteren is in deze opleiding heel belangrijk, dus heb je niet heel veel theorie. Er zijn ook mensen die het jammer vinden dat ze zo weinig theorie hebben en die vinden de opleiding daarom niet zo geschikt voor zichtzelf. Zij kiezen dan iets anders, maar er zijn er natuurlijk ook die het heerlijk vinden dat we zo weinig theorie hebben. We hebben voor deze opleiding maar 1 boek en dat gebruiken we niet heel vaak, dus als je echt een opleiding wilt waarbij je constant met je neus in de boeken zit en heel veel moet leren dan moet je iets anders kiezen. We hebben bijvoorbeeld ook geen proefwerken en dergelijke. Je wordt beoordeeld op je presentatie en het werk dat je maakt. Bij sommige vakken horen daar ook verslagen bij, maar dat zijn er niet zo heel veel.



Vraag 10 door Mathilde

Welke vakken krijg je zoal?



Fotografie: Dit spreekt denk ik wel voor zich.

Multimedia: hier leer je omgaan met programma’s op de computer zoals adobe photoshop (een fotobewerkingsprogramma), adobe illustrator (een digitaal tekenprogramma om bijvoorbeeld affiches mee te ontwerpen) en flash (een programma om websites mee te maken).

Textiel: bij dit vak ler je omgaan met verschillende materialen. Je werkt er bijvoorbeeld met in water oplosbare stof waar je dan in moet stikken en je maakt je eigen vilt.

Tekenen en Schilderen: Lijkt me ook duidelijk. Je gaat hierbij abstract werken en je moet dingen die je ziet tekenen of schilderen. Ook krijg je op een gegeven moment een model in de klas.

Kunstgeschiedenis: dit is een van de weinige therorievakken op de opleiding. Je krijgt verschillende lessen over kunstenaars, kunststromingen en culturen. Naar aanleiding van elke les moet je zelf nog een verslag maken om je er nog beter in te verdiepen.

3D: Hierbij maak je van verschillende materialen 3D werken.

Ontwerpend tekenen: Hierbij ben je vooral bezig met vormen en het ontwerpen van beelden. Project: Elke periode heb je een thema. De vakken ondersteunen dit thema ook en uiteindelijk is het de bedoeling dat je over dat thema een project maakt. Je maakt dan in 2D en 3D werken van dit thema. Het proces, dus je vooronderzoek is hierbij erg belangrijk.

Navigatie: dit is een vak waarbij je leert te presenteren. Je krijgt er feedback op je werk en als je een keer vast zit bij het maken van je project kunnen je leraar en je klasgenoten je verder helpen.

IOD: dit is een soort psychologie/filosofie. Je leert er hoe je op verschillende manieren dingen kunt benaderen.

Burgerschapskunde: dit is eigenlijk gewoon maatschappijleer.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Maurice
Ervaringen van Zuriel Atia
Ervaringen van Sjoerd
Ervaringen van Maartje ter Horst Delden
Ervaringen van Carlien
Ervaringen van Maurice
Ervaringen van Nathalie
Ervaringen van Maurice

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Beroepen bij deze opleiding:

Woonconsulent