/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Wouter
School: Universiteit Leiden
Schooltype: WO
Studie: Psychologie
Specialisatie: Sociaal & Organisatie

Vraag 1 door Carmen:
Hallo Wouter, waarom psychologie?

Ik heb voor psychologie gekozen omdat ik graag wil weten waarom mensen zich gedragen zoals ze zich gedragen. Het gedrag van een iemand is afhankelijk van zoveel dingen; het verleden van iemand, de omgeving, groepsdruk, opvoeding etc..dat boeit mij wel.


Vraag 2 door Salie:
Bij welke psychologen/ richting zou jij jezelf indelen?

Ik heb sinds dit jaar voor de richting Sociaal&Organisatie psychologie gekozen, waar vooral wordt ingegaan op groepsprocessen in organisaties en leiderschapsstijlen.


Vraag 3 door Pitty:
Welke vakken heb je en wat vind je de beste?

In het eerste jaar krijg je vooral vakken die een inleiding geven in de verschillende vakgebieden van psychologie, waarbij ik de organisatiepsychologie en sociale psychologie het leukst vond, vandaar dat ik ook die richting ben opgegaan. Waar ik niet bij stil heb gestaan toen ik voor psychologie koos, was dat je erg veel statistiek vakken (een soort wiskunde A) krijgt. 1/3 van de vakken in de eerste jaren is statistiek dus het is erg handig als je een beetje goed bent in wiskunde.


Vraag 4 door Ruart:
Zijn de tentamens moeilijk, ik bedoel krijg je veel weet-vragen of mag je ook je eigen mening geven: lijkt me belangrijk bij psychologie.

In de eerste twee jaar krijg je alleen maar multiple-choice vragen waarbij het zeker weet-vragen zijn. Dit doen ze omdat er zoveel studenten zijn dat het anders onmogelijk is om het na te kijken en om de studenten een goede basiskennis te laten krijgen.


Vraag 5 door Theo:
Wat kun je ermee worden? Alleen psycholoog?

Ik geloof dat maar 10% procent van alle psychologiestudenten echt daadwerkelijk een ouderwetse psycholoog wordt zoals je die waarschijnlijk in je gedachte hebt. Met psychologie kan je ontzettend veel kanten op. Met de studie psychologie krijg je kennis over de gedragingen van de mens en dat kan je bijna overal gebruiken. Zo zijn er kinderpsychologen, psychologen die bij reclamebureaus advies geven, organisatie adviseurs, psychologen die trainingen geven enz.


Vraag 6 door Noor:
Ben je niet bang om met allerlei gekken te maken te krijgen?

Ik niet omdat ik de Sociale&Organisatie richting ben op gegaan. Maar ook als je klinische psychologie doet zal dat wel meevallen, de echte “gekken” worden vaak behandeld door een psychiater en niet door een psycholoog. Een psycholoog behandelt vooral mensen (zonder medicijnen) met een gedragsprobleem zoals bijvoorbeeld angst voor hoogtes of neerslachtigheid, een psychiater (een arts die gespecialiseerd is in de psychiatrie) behandelt vooral mensen met een ziekte zoals bijvoorbeeld schizofrenie.


Vraag 7 door Klaar:
Moet je ook op stage en zo ja waar ga je dan heen?

Ik zal volgend jaar een paar maanden stage moeten lopen, ik zal zeker proberen om de stage in het buitenland te lopen. Het is tijdens je studietijd zo makkelijk om in het buitenland voor een tijdje te studeren of stage lopen dat het zonde is omdat aan je voorbij te laten gaan.


Vraag 8 door Irma:
Waar studeer je en is het leuk daar?

Ik studeer in Leiden en het is hier erg leuk. Ik weet natuurlijk niet echt goed hoe het in andere steden is maar ik kan mij geen betere studentenstad voorstellen. Ik heb inmiddels een studievertraging van iets meer dan een jaar puur omdat het hier eigenlijk te gezellig is. Je leert zoveel mensen kennen en er is elke avond wel iets leuks te doen waardoor soms het studeren er wel bij inschiet.


Vraag 9 door Saffi:
Wat doet een psycholoog?

Van alles, het ligt er maar aan welke richting je binnen psychologie kiest. Ik doe de Sociale & Organisatie richting. Ik hoop hiermee een baan te kunnen krijgen waarbij ik bedrijven en organisaties van advies kan voorzien over hoe zij beter kunnen functioneren.


Vraag 10 door Elko:
Vind je het geen droge studie?

Nee, helemaal niet, het is een studie waarbij er genoeg ruimte is voor discussie en het is leuk dat je het meeste dat je leert meteen een beetje kan toepassen op je omgeving. Bijvoorbeeld als ik nu iemand over straat zie lopen die tegen iemand staat te praten die er helemaal niet is dan denk ik niet meer wat een gek maar dan denk ik aan schizofrenie.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Giovanni
Ervaringen van Rachel
Ervaringen van Elske
Ervaringen van Elske
Ervaringen van Sigrid Swaanen

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Beroepen bij deze opleiding:

Casemanager
Jeugdbeschermer
Jeugdreclasseerder