/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Sigrid Swaanen
School: Avans Hogeschool Den Bosch
Studiejaar: 2e
Schooltype: HBO
Studie: Social Work
Specialisatie: SPH
Beroep: *

Vraag 1

Wat houdt jouw studie precies in? Hoe lang studeer je dit al?

Ik volg de studie Social Work, met als richting SPH ( Sociaal Pedagogische Hulpverlening ). Op dit moment zit ik in het 2e jaar.Het is een erg brede opleiding, want het zijn eigenlijk 3 opleidingen in 1, maar je kiest zelf je richting.

Het bestaat namelijk uit: Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening en Cultureel Maatschappelijk Werk ( majors ) . Aan het eind van het eerste jaar moet je een keuze tussen 1 van die 3 gaan maken. Maar gaandeweg het 2e jaar kun je ook minors kiezen waardoor je ook vakken krijgt van de andere majors.

Met deze opleiding kun je met alle doelgroepen gaan werken; kinderen, jongeren, ouderen, dementerenden, gehandicapten, verslaafden, noem maar op.



Vraag 2

Waar studeer je? Hoe heb je jouw studie gekozen? Heb je veel open dagen afgelopen?

Ik studeer aan de Avans hogeschool in Den Bosch. Ik ben alleen op de opendag van Avans Breda en Den Bosch gaan kijken. Hier kun je de opleiding namelijk volgen. Den Bosch was voor mij gemakkelijker te bereiken, dus de keuze was snel gemaakt.

Op de Fonty’s kun je deze opleiding ook volgen, maar toen was de opleiding daar pas nieuw, dus daar heb ik toen niet voor gekozen.

Na mijn Havo-diploma heb ik eerst 1 jaar een MBO-opleiding gevolgd; Sociaal Pedagogisch Werk. Maar ik heb toen toch besloten dat ik een HBO-opleiding wilde volgen. Maar ik wist wel dat ik in die richting verder wilde studeren.



Vraag 3

Welke vooropleiding moet je hebben voor deze studie?

Het is een HBO-opleiding en daarvoor heb je een Havo-diploma nodig. Je kunt hier echter ook terecht met een SPW-4 diploma, dat is een MBO-opleiding.



Vraag4

Wat vind jij het allerleukste aan deze opleiding?

Dat het zo breed is, en dat je dus veel mogelijkheden hebt.



Vraag 5

Wat vind jij het minst leuke aan deze opleiding?

De meeste vakken zijn allemaal interessant, maar er zijn er ook een paar die me weinig boeien.



Vraag 6

Wat wil je later gaan doen met deze studie? Wat wil je worden hiermee? Of ga je hierna nog verder studeren?

Wat ik wel weet is dat ik iets met jonge kinderen wil gaan doen, waarschijnlijk ook verstandelijk gehandicapten kinderen. Of iets met allochtone kinderen. Ik denk dat ik niet meer verder ga studeren hierna.



Vraag 7

Wat is er zo interessant aan werken met mensen?

Het geeft je veel voldoening, doordat je ze helpt. Je kunt er een andere visie mee vormen en krijgt dus andere inzichten.



Vraag 8

Loop je ook stage met deze studie? Hoe zit dat precies, is het erg zwaar?

Ik heb tijdens deze stage nog geen ervaring met stagelopen. Dit is namelijk pas van toepassing in het 3e jaar. Je loopt dan wel 1 heel jaar stage, fulltime. Je hebt echter wel 1 terugkomdag per week op school.



Vraag 9

Hoeveel uur per week ben je kwijt aan studeren? Is jouw studie moeilijk?

Mijn studie is niet overdreven moeilijk, wel is het zo dat je maar ongeveer 10 uur per week les hebt en dat je daarnaast veel zelfstandig of in werkgroepen moet doen, ongeveer 20 uur per week.

Officieel ben je per HBO-opleiding 40 uur per week bezig; les en huiswerk. Dit is echter wel iets minder. En soms heb je ook periodes waarin je het drukker hebt dan in andere periodes. En je doet het tenslotte wel voor jezelf.



Vraag 10

Als je alles mocht kiezen wat je wilde, wat zou dan jouw droombaan zijn?

Videohometrainster worden. Denk hierbij aan het programma ‘schatjes’. Als videohometrainster ga je naar gezinnen toe en daar worden videoopnamens gemaakt van verschillende situaties. Daarna ga je ze analyseren en even later met de ouders bespreken en kijken hoe er beter met de kinderen kan omgegaan worden.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Rachel
Ervaringen van Elske
Ervaringen van Wouter
Ervaringen van Elske
Ervaringen van Giovanni

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Beroepen bij deze opleiding:

Casemanager
Jeugdbeschermer
Jeugdreclasseerder