/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Esther Reuver
School: Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
Schooltype: HBO
Studie: Muziektherapie

Vraag 1

Wat houdt jouw studie precies in? Hoe lang studeer je dit al?

Muziektherapie hoort onder creatieve therapie. Net zoals beeldende therapie, dramatherapie en psychomotorische therapie. Als muziektherapeut ben je een therapeut, maar in plaats van met de cliënten te praten over de klachten maak je muziek.

Mijn studie is best veelzijdig. Ik heb veel muzieklessen (piano, drum enz), maar ook veel lessen waar je om leert gaan met verschillende cliënten, en hoe je de muziek kan toepassen in de therapie. Verder natuurlijk ook hoorcolleges over de theorie. Ik studeer deze studie nog niet zo lang, pas sinds dit schooljaar en het bevalt me goed!



Vraag 2

Waar studeer je? Hoe heb je jouw studie gekozen? Heb je veel open dagen afgelopen?

Ik studeer aan de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen) in Nijmegen. Een hele nieuwe gezellige school! Achter de keuze van deze studie zit een klein verhaal: Ik speel al vanaf mijn 7e cello (dus nu al 11 jaar), en ik wilde al heel snel naar het conservatorium. Omdat je op het conservatorium ook een 2e instrument moet kunnen bespelen ben ik toen ook piano gaan spelen. Na een paar jaar leek het conservatorium toch niks voor mij. Via een snuffelstage op de kinderafdeling van het ziekenhuis van mijn middelbare school (vrije school), kwam ik erachter dat ik iets in de zorg wilde gaan doen. Ik wilde verpleegkunde gaan studeren!

In het laatste jaar van de middelbare school moest ik een profielwerkstuk maken. Dat ging bij mij over “Traumaverwerking bij kinderen”. Daar merkte ik dat ik de psychische kant van de zorg eigenlijk veel interessanter vond dan de lichamelijke zorg. Zo kwam ik, via een studiewijzer, op muziektherapie.

Ik ben hiervoor naar bijna geen open dagen geweest. Ik ben wel 2 keer naar de studiebeurs in Utrecht geweest. Dat is echt een aanrader! De eerste keer wist ik nog niet wat ik wou gaan studeren, toen heb ik alleen maar georiënteerd. De 2e keer wist ik het wel, en ben ik op zoek gegaan naar scholen die deze studie hadden.

Verder ben ik naar 1 open dag geweest van een school. De hogeschool van Utrecht. Maar uiteindelijk ben ik daar dus niet terecht gekomen. Voor deze studie moet je een toelating doen. Voordat je deze studie gaat doen moet je al wel wat muziek kunnen maken, en wat van muziek weten. Ik had me daarvoor op 2 scholen ingeschreven. Utrecht en Nijmegen. Zo ben ik ook op de school in Nijmegen geweest, en die school trok me veel meer! Daarom ben ik uiteindelijk in Nijmegen gaan studeren.



Vraag 3

Welke vooropleiding moet je hebben voor deze studie?

Voor deze studie moet je havo hebben gedaan, maakt niet uit welk profiel. Ikzelf heb Natuur en Gezondheid gedaan, maar de meeste van mijn studie hebben een Maatschappij profiel gedaan.

Ook moet je een muziekinstrument kunnen bespelen. Moeilijk te zeggen hoe lang al, aangezien iedereen op zijn eigen tempo leert. Natuurlijk moet je ook kennis hebben van de theorie van de muziek. Dit wordt allemaal getest in een toelating.



Vraag4

Wat vind jij het allerleukste aan deze opleiding?

Het leukst vind ik de combinatie tussen psychische zorg en muziek! De studie is daarin ongeveer 50-50 verdeeld. Perfect voor mij!

En verder ook nog: ik leer heel wat muziek instrumenten bij. Ik speelde van thuis uit al cello, piano en basgitaar, maar nu leer ik o.a. ook drummen, heel vet!



Vraag 5

Wat vind jij het minst leuke aan deze opleiding?

Daar moet ik even goed over nadenken…

Het is vervelend dat ik elke week een iets ander rooster heb. Mijn rooster is dus elke week anders, en daardoor is het lastig een bijbaantje te vinden. Ook heb ik soms tot 9 uur les omdat er ook docenten zijn die overdag gewoon als therapeut werken.



Vraag 6

Wat wil je later gaan doen met deze studie? Wat wil je worden hiermee? Of ga je hierna nog verder studeren?

Als muziektherapeut kan je in heel veel verschillende instanties werken. Je kan een eigen praktijk beginnen, je kan met verstandelijk gehandicapten werken, met ouderen, jeugd, en zelfs in de TBS kliniek.

Ik wil graag met jeugd gaan werken. Van alle doelgroepen trekken jongeren me het meest aan. Maar ik heb natuurlijk nog 4 jaar te gaan, dus wie weet verandert het nog.



Vraag 7

Wat vind je leuker, werken met mensen (het therapie gedeelte) of de muziek?

Dit vind ik een moeilijke vraag. Want eigenlijk vind ik werken met mensen door middel van muziek het leukst, een combinatie dus. Het is ook super leuk om van mijn hobby mijn werk te maken.



Vraag 8

Loop je ook stage met deze studie? Hoe zit dat precies, is het erg zwaar?

Met deze stage loop je ook stage. In het 2e jaar loop je 8 weken lang, 1 keer per week stage in een instelling (bijvoorbeeld in een ZMOK school, Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen). Daar mag je dan 1 dag per week een eigen programma verzinnen en uitvoeren.

In het 3e jaar loop je het hele jaar 4 dagen per week stage. De stage is geregeld vanuit school.

Volgens mij is de stage op elke school zwaar. Je krijgt veel nieuwe indrukken, en het is natuurlijk heel anders dan naar school gaan. Het zou kunnen zijn dat het met een psychische studie nog iets zwaarder is aangezien je nu echt te maken krijgt met mensen die een ziekte hebben, of iets ergs hebben meegemaakt.



Vraag 9

Hoeveel uur per week ben je kwijt aan studeren? Is jouw studie moeilijk?

Dit is echt per week anders. Het jaar is opgedeeld in 4 blokken. Aan het eind van elk blok moet je een uitgebreid werkstuk inleveren. Ik heb het dus altijd drukker aan het eind van het blok dan aan het begin. Het is ook maar hoe goed je alles inplant. De school is wel gericht op het maken van je eigen planning. Je krijgt niet meer te horen: “Leer voor volgende week hoofdstuk 6 uit je hoofd!”

Ik denk dat ik gemiddeld per dag zo’n 1,5 uur bezig ben met huiswerk. Maar je hebt niet heel veel lesuren (gemiddeld 5 per dag ofzo), dus je hebt er ook de tijd voor.



Vraag 10

Als je alles mocht kiezen wat je wilde, wat zou dan jouw droombaan zijn?

Moeilijk! Ik zou heel graag met jeugd willen werken. Maar wat precies, en waar, en hoe, en of ik een eigen praktijk heb of niet, daar heb ik echt nog geen idee van.




Meer ervaringen:
Ervaringen van Linda
Ervaringen van Melinda

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk