/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Melinda
Beroep: Orthopedagoog

Vraag 1 door Vincent:

Wat voor opleiding heb je gedaan om orthopedagoog te worden?



Ik heb de opleiding Pedagogische Wetenschappen aan de universiteit van Nijmegen gedaan. Ik ben afgestudeerd in de richting Gezin & Gedrag. Andere richtingen zijn o.a. Ontwikkeling & Leren en Opvoedingsfilosofie.





Vraag 2 door Tom:

Je hebt waarschijnlijk een hele goede ‘feeling’ met kinderen en hun psychologie, hoe zit dat bij je feeling met volwassenen?



Kinderen zijn vaak heel eerlijk en onbevooroordeeld en hebben een eigen opvatting van de wereld. Ze bekijken de wereld door kinderogen en maken dingen heel intens en anders mee dan de meeste volwassenen doen. Hoewel ik natuurlijk geen kind meer ben, probeer ik wel deze ‘kinderogen’ te houden. Daar voel ik me prettig bij. Op deze manier begrijp ik niet alleen de kinderen beter, maar voel ik me ook op m’n gemak. Ik voel me dus ook gemakkelijk in de omgang met kinderen en dat maakt het contact goed. Door dit goede contact kun je je goed op elkaar afstemmen, wat die feeling (waar jij het over hebt) weer veroorzaakt. Als orthopedagoog werk je met kinderen, maar je krijgt de ouders/opvoeders/leraren e.d. erbij. Doordat volwassenen vaak deze, voor mij prettige, manier van ‘kijk’ op de wereld niet (meer) hebben is die hele contactopbouw wat minder gemakkelijk. Ik moet dan op een andere manier op één lijn zien te komen wat me iets meer moeite kost. Eénmaal goed contact, is die feeling er wel weer.





Vraag 3 door Marielle:

Wat betekent het woord orthopedagoog eigenlijk?



Het woord pedagogie is samengesteld uit de Griekse woorden ‘pais’ en ‘agogein’. Pais betekent kind en agogein betekent leiden, dus eigenlijk betekent pedagogie kinderleiding. Ortho betekent goed. Het woord orthopedagoog betekent dus: iemand die goed kinderleiding geeft.





Vraag 4 door Janneke:

Heb je zelf kinderen of wil je ze later zelf hebben?



Op dit moment heb ik nog geen kinderen. Ik wil ze wel heel graag, maar ik moet nog even wachten. Ik ben nu 24 en wil graag voor m’n 30 in ieder geval m’n eerste kind. Het liefst zou ik er 2 of 3 willen. Maar het is natuurlijk altijd afwachten of het allemaal kan.





Vraag 5 door Brenda:

Weet je nu alles over het opvoeden van kinderen?



Door mijn opleiding en door veel ervaring met kinderen, door o.a. oppassen en werken met kinderen, weet ik veel van opvoeden. Góed opvoeden is alleen een heel ander verhaal. Natuurlijk weet ik daar nu ook veel over. Het moeilijke is alleen dat góed opvoeden voor iedereen anders is. Bij de één werkt een bepaalde manier van opvoeden beter dan bij een ander. Het is daarom altijd nodig om niet alleen heel goed te kijken naar het kind zelf, maar ook naar zijn omgeving en hoe het kind op bepaalde dingen reageert. Er is niet één strategie die voor iedereen op dezelfde manier werkt. Ik zal altijd situaties tegenkomen waarin er iets gebeurt wat nieuw voor mij is en zo blijf je als orthopedagoog (maar eigenlijk bij bijna alle beroepen) altijd leren.





Vraag 6 door Daniella:

Wat is het verschil tussen een pedagoog en een orthopedagoog?



Een kort antwoord: een pedagoog houdt zich vooral bezig met de opvoeding van ‘gezonde’ kinderen en een orthopedagoog komt tot handelen als er al iets mis is met een kind.

Een uitgebreid antwoord: Zowel een pedagoog als een orthopedagoog houdt zich bezig met de opvoeding. Onder opvoeden wordt meestal verstaan: de onvolwassen mens helpen om hem vaardig te maken zelfstandig zijn levenstaak te volbrengen. Er zijn echter problemen die je tegen kunt komen bij kinderen die zo complex of onbekend zijn voor de opvoeder dat hij niet meer weet hoe hij moet handelen. In zo’n geval kan een opvoeder naar een pedagoog gaan of een orthopedagoog. Een pedagoog weet alles van de normale ontwikkeling van een kind en kan de ouders vertellen hoe ze met bepaalde ontwikkelingen om kunnen gaan en of het kind op ‘schema’ loopt. Een pedagoog kan bijvoorbeeld ook lezingen geven aan aanstaande ouders of aan ouders van kleine kinderen in de peuterpuberteit en hoe je je kind dan het beste kunt benaderen. Mensen gaan naar een orthopedagoog als er echt iets aan de hand is in de ontwikkeling van een kind. Bijvoorbeeld een kindje met het syndroom van Down, kinderen met (ernstige) gedragsproblemen of kinderen met dyslexie. Een orthopedagoog kent dus niet alleen de normale ontwikkeling van een kind, maar houdt zich ook bezig met afwijkingen in die ontwikkeling. Het grootste verschil is dat de problemen in de orthopedagogiek vaak scherper naar voren komen, hardnekkiger zijn en ernstiger dan in de pedagogiek.





Vraag 7 door Jochem:

Wat kun je allemaal gaan doen als je orthopedagoog bent en wat doe jij precies?



Het werkveld van een orthopedagoog is heeeeeel breed. Je kunt bij een RIAGG werken, bij de GG en GD, op een school, in het ziekenhuis, bij instellingen voor verstandelijk gehandicapte mensen en zo kan ik nog wel even doorgaan. De taken van een orthopedagoog zijn bijvoorbeeld het doen van diagnostisch onderzoek, het begeleiden van ouders en opvoeders en het schrijven van behandelplannen. Natuurlijk verschillen de taken als je in een ziekenhuis werkt of bijv. op een school. Ik werk bij een bedrijfje dat remedial teaching geeft aan kinderen. Ik test de kinderen op bijv. hun intelligentie, persoonlijkheid of didactische (kennis en inzicht) vaardigheden. Verder heb ik gesprekken met die kinderen en begeleid sommigen van hen. Dit kan zowel huiswerkbegeleiding zijn als remedial teaching. Tenslotte wordt er op mijn werk door een aantal mensen een methode ontwikkeld voor kinderen met dyslexie en ik help hen daarmee.





Vraag 8 door Claire:

Waarom ben je dit beroep gaan uitoefenen?



Ik vind het heel erg belangrijk dat kinderen een goede kindertijd en jeugd hebben. Een tijd waarin warmte, veiligheid, acceptatie en liefde centraal staan. Naar mijn idee wordt er in deze eerste tijd van je leven je fundament gelegd waar je de rest van je leven op kunt bouwen. Als dit fundament een beetje stevig is, kun je hier de rest van je leven profijt van hebben. Je kunt dan met problemen, die je tegenkomt in je latere leven, beter omgaan omdat je die goede basis hebt. Natuurlijk kan er weleens iets mis gaan in de ontwikkeling van een kind door welke reden dan ook. Helaas gebeurt dit heel vaak. Door een goede begeleiding van die kinderen en eventueel hun ouders en de rest van hun omgeving, kan er op een andere manier tegenaan gekeken worden en zal de schade beperkt blijven. Een kind kan dan geholpen en begeleid worden om toch nog die veiligheid en warmte te kunnen ervaren wat zo ontzettend belangrijk is. Ik hoop dat ik als orthopedagoog daaraan mijn steentje kan bijdragen.





Vraag 9 door Ezra:

Heb jij als orthopedagoog enorm veel geduld?



Veel problemen die je tegenkomt als orthopedagoog zijn niet heel snel te verhelpen. Het is vaak een lange weg zonder dat je van tevoren weet of de doelen die je hebt, bereikt zullen worden. Je werkt vaak in stapjes en kunt dan ook zien dat bepaalde ontwikkelingen langzaam vooruit gaan. Geduld heb je dus zeker wel nodig. Als je werk zoekt waarbij je meteen resultaat wilt zien als je wat gedaan hebt, kun je beter nog even nadenken of je voor dit beroep kiest. Je geduld wordt overigens vaak wél beloond als je uiteindelijk de verbeteringen ziet!





Vraag 10 door Minouk:

Waar werk jij als orthopedagoog?



Ik werk bij een bureau waar remedial teaching wordt gegeven aan leerlingen van zowel het basis- als voortgezet onderwijs. Kinderen worden daar getest en begeleid.





Vraag 11 door Babet:

Waar kan ik allemaal een opleiding doen voor orthopedagoog?

De opleiding tot orthopedagoog is een universitaire opleiding en kun je volgen bij verschillende universiteiten in Nederland. Ik heb hem in Nijmegen gedaan aan de Radboud Universiteit, maar ook in andere steden zoals: Utrecht, Leiden en Amsterdam kun je de opleiding volgen.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Linda
Ervaringen van Esther Reuver

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk