/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Annelies van Dodeweerd
Leeftijd: 22
School: Hogeschool Rotterdam
Studiejaar: 4e
Schooltype: HBO
Studie: Ergotherapie
Specialisatie: *
Beroep: *

Vraag 1

Wat houdt jouw studie precies in? Hoe lang studeer je dit al?

Ergotherapie is een breed vak. Het is lastig om in één zin te vertellen wat het beroep inhoudt. Ik zal proberen om het in het kort te omschrijven. Een ergotherapeut helpt mensen met beperkingen of problemen in hun dagelijks functioneren weer zo zelfstandig mogelijk hun dag door te komen. Die beperkingen kunnen ontstaan zijn door bijvoorbeeld een beroerte, een spierziekte, maar ook door een ongeval of door aangeboren afwijkingen. De activiteiten die problemen opleveren en die voor de cliënt belangrijk zijn, zullen samen met de ergotherapeut geoefend worden. Het kan gaan om opstaan of aankleden, maar ook om huishoudelijk werk, school of hobby’s. De ergotherapeut zal de cliënt begeleiden en trainen om ervoor te zorgen dat de cliënt dagelijkse activiteiten weer op een normale of op een aangepaste manier kan uitvoeren. De ergotherapeut kan ook hulpmiddelen aanvragen, zoals rolstoelen en woningaanpassingen als deze nodig zijn om de zelfstandigheid van de cliënt te vergroten.

In de opleiding leer je alles wat nodig is om een goede ergotherapeut te worden. Je krijgt praktische vakken, maar ook theorie over bijvoorbeeld het menselijk lichaam. Verder train je ook je communicatieve vaardigheden!

Ik zit nu in het laatste jaar van de opleiding en ik vind het een leuk vak, waarin ik met mensen bezig kan zijn en echt wat voor ze kan betekenen!



Vraag 2

Waar studeer je? Hoe heb je jouw studie gekozen? Heb je veel open dagen afgelopen?

Ik studeer in Rotterdam aan de Hogeschool. Deze opleiding wordt maar op 4 plaatsen in Nederland gegeven, dus de keuze is dan beperkt. Ik weet nog dat ik het erg lastig vond om een studie –keuze te maken. Voor mij was meteen wel duidelijk dat ik een beroep in de zorg wilde. Ik ben graag met mensen bezig en in de zorg kan je echt wat voor iemand betekenen. Ik heb alle beroepen in de zorg op een rijtje gezet en ben gaan kijken wat het allemaal inhield door brochures te lezen. Ergotherapie was voor mij niet onbekend, omdat mijn nicht deze opleiding ook had gedaan. Het leek me een leuke studie, dus ben ik naar een open dag geweest in Rotterdam en toen was het gauw besloten. Eigenlijk heb ik maar één open dag bezocht.



Vraag 3

Welke vooropleiding moet je hebben voor deze studie?

Ergotherapie is een HBO –opleiding, dus je moet een Havo of Vwo –diploma hebben. Het maakt niet uit welk profiel je gedaan hebt, maar het kan wel handig zijn dat je biologie gehad hebt.



Vraag4

Wat vind jij het allerleukste aan deze opleiding?

Het allerleukste zijn de stages. Daar heb ik veel van geleerd. Ik heb stage gelopen in een verpleeghuis en in een ziekenhuis. Dan breng je echt het geleerde in praktijk. En dan weet je ook waar je voor gekozen hebt. Het leuke van deze opleiding vind ik ook dat je praktisch met mensen bezig kunt zijn en dat je de behandeling ook echt kunt richten op wat de cliënt belangrijk vindt om weer zelf te kunnen. Van de opleiding vind ik de praktijkvakken het leukst. In die lessen oefen je met rollenspellen. Dan ben je ook al een beetje met praktijk bezig dus.



Vraag 5

Wat vind jij het minst leuke aan deze opleiding?

De theorievakken zijn erg leerzaam en nuttig en zeker nodig om een goede therapeut te worden, maar de hoorcolleges kunnen af en toe best saai zijn. Verder zijn er ook wel vakken, waarvan ik het nut niet erg inzie. Regelmatig heb ik opdrachten moeten doen, waar ik niet veel van geleerd heb, maar waar wel veel tijd in is gaan zitten. Dat motiveert niet erg. Maar goed, dat zal bij elke opleiding wel zo zijn.



Vraag 6

Wat wil je later gaan doen met deze studie? Wat wil je worden hiermee? Of ga je hierna nog verder studeren?

Ik hoop na mijn studie te gaan werken als ergotherapeut. Je kan in verschillende soorten instellingen gaan werken, zoals verpleeghuis, ziekenhuis en een revalidatiecentrum. Ik zou zelf graag in een verpleeghuis gaan werken, omdat ik het erg leuk vind om met oudere mensen te werken. Ik heb mijn stage ook fantastisch gevonden.



Vraag 7

Wat is er zo interessant aan ergotherapie?

Het is een beroep in de zorg, dus dan ga je veel met mensen om. Ik vind het fijn om wat voor anderen te kunnen doen die vaak aardig wat meegemaakt hebben. Zelf kan ik gelukkig alles zelfstandig doen, maar dat kan dus lang niet iedereen. En daarom wil ik er graag wat voor doen om mensen die om een bepaalde reden activiteiten niet meer zelf uit kunnen voeren toch zodanig te helpen dat ze het wel weer kunnen. Als ergotherapeut ben je heel erg met de cliënt bezig. Je kijkt samen wat de cliënt het belangrijkst vindt om weer zelfstandig te kunnen doen en je luistert ook naar het verhaal van de cliënt. Je zoekt samen naar alternatieven en oplossingen voor heel praktische dagelijkse problemen die de cliënt tegenkomt. De cliënt staat echt centraal in de therapie!



Vraag 8

Loop je ook stage met deze studie? Hoe zit dat precies, is het erg zwaar?

De opleiding in Rotterdam is inmiddels wat veranderd, maar bij mij was het zo dat ik in de eerste twee jaar 4 dagen snuffelstage heb gelopen. Verder loop je de tweede helft van het derde jaar stage, 20 weken achter elkaar. En dan nog een half jaar stage in de eerste helft van het vierde jaar. Voor de stages mag je voorkeur opgeven in wat voor soort instelling je graag stage wil lopen. De school deelt de stageplekken in en probeert zoveel mogelijk rekening te houden met de opgegeven voorkeuren. In de stageperiode moet je ook stageopdrachten maken en moet je ook steeds reflecteren op wat je geleerd hebt. Ik heb het zelf niet erg zwaar gevonden. Het is vooral erg leuk!



Vraag 9

Hoeveel uur per week ben je kwijt aan studeren? Is jouw studie moeilijk?

De studie is niet erg moeilijk, het is vooral veel. Je moet veel opdrachten maken en inleveren. Verder krijg je elk kwartaal weer nieuwe vakken. Als je goed je best doet, dan is de opleiding goed te doen. Ik vind het lastig te zeggen hoeveel uur je per week kwijt bent aan studeren. Het verschilt wel per kwartaal. En de ene week doe je ook wat meer dan de andere week. Ik denk dat ik gemiddeld op zo’n 30 -35 uur per week zit, inclusief de lesuren.



Vraag 10

Als je alles mocht kiezen wat je wilde, wat zou dan jouw droombaan zijn?

Het liefst zou ik van alles tegelijk willen doen. Er zijn zoveel leuke beroepen. Mij trekt het ook heel erg om met kinderen bezig te zijn. Lesgeven zou me ook wel wat lijken. Een echte droombaan heb ik niet. Het belangrijkste vind ik dat ik het in een baan naar mijn zin heb en leuke contacten heb, ook met collega’s. Plezier en voldoening in het werk, daar gaat het om!

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Beroepen bij deze opleiding:

Docent (Para)Medische Vakken
Ergonoom