/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Saskia
Beroep: Wijkverpleegkundige

Vraag 1 door Femke

Wat houdt jouw beroep precies in?

Als wijkverpleegkundige verzorg je mensen thuis. Het verschilt per patiënt wat je komt doen. De ene patiënt is slecht ter been en kan zich niet goed meer douchen, een andere patiënt heeft een wond die je komt verzorgen. Als wijkverpleegkundige verzorg je mensen met complexe zorg, het verzorgen van wonden, geven van injecties, uitzetten van medicijnen per week en terminale mensen verzorgen. Per patiënt wordt er een indicatie gesteld hoe lang je ergens ongeveer mee bezig bent. Het douchen van iemand neemt meer tijd in beslag dan het geven van een injectie.

Het is een heel afwisselend beroep. Ik vind het geweldig dat je bij allerlei verschillende type mensen thuis komt. Je hebt dan ook echt de tijd voor die patiënt, wordt niet afgeleid door iets anders. Als wijkverpleegkundige werk je heel zelfstandig.

Vraag 2 door Julie

Was jij echt billen? Kunnen die mensen dat niet zelf?

Ik was echt billen. Er zijn mensen die dat zelf niet meer goed kunnen. Bijvoorbeeld omdat ze halfzijdig verlamd zijn. Of wat oudere mensen die niet meer heel erg goed ter been zijn.

Deze mensen willen verder wel heel graag thuis blijven wonen, door de wijkverpleging is dit dan mogelijk.

Het is echter niet zo dat ik de hele dag alleen maar billen aan het wassen ben. Er zijn genoeg andere handelingen die je als wijkverpleegkundige ook doet (wonden, injecties, stoma’s, maagsondes, catheterisaties, overleg met huisartsen, terminale zorg) .

Vraag 3 door Rogier

Zijn er ook jongens die dit doen?

Er zijn ook zeker jongens die dit doen, maar er zijn wel meer meiden die in de verpleging zitten.

Vraag 4 door Jamilla

Wat voor een opleiding moet je doen om wijkverpleegkundige te worden?

De opleiding HBO-V (verpleegkunde) moet je doen om wijkverpleegkundige te worden. Je wordt opgeleid tot verpleegkundige niveau 5. Niveau 5 is het hoogste niveau dat je kan behalen in de verpleegkunde.

Als wijkverpleegkundige is het wel belangrijk dat je goed zelfstandig kunt werken, je bent namelijk wel alleen bij de patiënt, dus volledig op jezelf aangewezen.

Vraag 5 door Anne-Fleur

Wat is allerleukste aan jouw vak?

Het allerleukste vind ik dat je bij mensen in huis komt en dat het heel afwisselend is. Er zijn heel veel type mensen. Iedere patiënt is anders, dat maakt het zo ontzettend leuk! De handelingen per patiënt zijn ook heel verschillend. Je bent dus zeker niet de hele dag bezig met alleen maar billen wassen. Maar ook met het verzorgen van wonden, het uitzetten van medicijnen, het verschonen van een stoma of het catheteriseren van iemand.

Het zelfstandig werken vind ik ook erg prettig.

Vraag 6 door Perla

De zorg wordt toch altijd slecht betaald, verdient het wel?

De zorg wordt zeker onderbetaald. Ik vind dat het onderbetaald wordt voor het werk dat je doet. Het werk kan fysiek maar ook emotioneel zwaar zijn. Omdat de zorg 24 uur per dag doorgaat, wordt dat wel redelijk betaald, maar dat komt door de onregelmatige tijden die je werkt. Als je nachtdienst draait (23.45u tot 7.15u) dan krijg je meer toeslag dan dat je een dagdienst (7.00u tot 15.30u) werkt. Als je in de weekenden werkt krijg je ook meer onregelmatigheids toeslag betaald. Je krijgt ook na ieder functiejaar meer betaald. Dan heb je weer een jaar meer ervaring.

Vraag 7 door Inge

Heb je leuke collega’s?

Ik heb hele leuke collega’s. Dat is heel belangrijk ook! Samen verzorg je de patiënten, het is belangrijk dat je goed met je collega’s op kan schieten, zodat dat de zorg voor de patiënten ten goede komt.

Vraag 8 door Claartje

Blijf je je hele leven wijkverpleegkundige of zijn er doorgroeimogelijkheden?

Omdat je voor wijkverpleegkundige de opleiding HBO-V hebt gedaan heb je zeker doorgroeimogelijkheden. HBO-V is een brede opleiding. Je bent opgeleid voor verpleegkundige niveau 5, dit is het hoogste niveau in de verpleging dat je kan halen. Binnen de opleiding word je breed opgeleid, je bent als je je diploma hebt, inzetbaar in verschillende werkvelden van de verpleging. Psychiatrie, het ziekenhuis, wijkverpleging, verpleeghuis, gehandicaptenzorg. Als HBO-verpleegkundige is het mogelijk dat je bijvoorbeeld teamleidster wordt.

Vraag 9 door Angel

Heb je veel vakantie?

Niet meer of minder dan normaal.

Vraag 10 door Fatima

Heb jij een uniform aan?

Ik heb in de wijk geen uniform aan. Ik heb wel voor mijzelf “speciale” werkkleding gekocht. Dit is lekker zittende soepele kleding. Kleding die ik goed kan wassen en wat vies mag worden. Als ik iemand moet douchen, dan doe ik een plastic schort voor, dan word ik tenminste niet zo nat.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Hans
Ervaringen van Marian van der Bent
Ervaringen van Sander
Ervaringen van Rianne

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk