/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Albert
Beroep: Data-analist

Vraag 1 door Eva:

Wat voor soort data analyseer je?

Ik analyseer data voor een grote fondswerver in Nederland, namelijk Natuurmonumenten. Dat is een vereniging met ruim 910.000 leden. We houden van deze leden allerlei informatie vast, hoeveel contributie en giften ze betalen, hoe oud ze zijn, op welke wijze ze lid zijn geworden, waar ze wonen, etc. Waarom ze lid worden en waarom ze op een gegeven moment opzeggen.



Vraag 2 door Eric:

Waarom ben je data-analist geworden?

Ooit ben ik begonnen als iemand die in de automatisering werkte, ik maakte allerlei computerprogramma’s Op een gegeven moment deed ik steeds meer analyse’s. Ik vind het leuk om uit zo’n bak met datagegevens iets te maken dat andere ook inzicht geeft in die bak met gegevens. Alleen zij kunnen er niet bijkomen of weten niet hoe ze uit zo’n bak met gegevens de juiste informatie moeten halen. Op een gegeven moment heeft het bedrijf daar een echte functie voor gemaakt en die ben ik gaan vervullen. Je kan dus zeggen dat ik er zomaar ben ingerold.



Vraag 3 door Simon:

Hoe wordt je data-analist?

Je moet iets hebben met cijfers. Zeg maar interesse in statistiek. Vroeger op school waren mijn beste vakken altijd wiskunde en natuurkunde. Het oplossen van allerlei vraagstukken in de wiskunde vond ik toen altijd ontzettend leuk. Tegenwoordig heb je op mbo en hbo niveau er allerlei opleidingen voor. Er zijn bv mensen die exact kunnen vertellen over allerlei gegevens over ons weer. Je hoort het weleens op het nieuws als het over het weer gaat, dan weten ze je te vertellen hoe lang het geleden is dat het bv. ook zoveel heeft geregend, etc. Data-analisten kom je in elk bedrijf tegen.





Vraag 4 door Annemarijke:

Maak je lange werkdagen?

Soms wel, als men die gegevens bv heel snel nodig hebben. Maar andere dagen neem ik dan wat meer vrij. Ik hou niet zo van banen dat je elke dag om 9.00 uur moet beginnen en om 17.00 uur naar huis gaat. Ik vind het flexibel indelen veel leuker, is niet zo saai.



Vraag 5 door Mirjam:

Waar werk je als analist?

Bij een grote fondswerver in Nederland, namelijk Vereniging Natuurmonumenten. Dit is een vereniging die opkomt voor de natuur in Nederland. Zij kopen natuurgebieden aan en zorgen ervoor dat die behouden blijven. Op die manier wordt Nederland niet helemaal vol gebouwd en houden we nog een stuk groen over.



Vraag 6 door Jojanneke:

Is er een opleiding voor data-analist?

Ja, er zijn diverse opleidingen voor op mbo en hbo niveau. Je moet het leuk vinden om met cijfers te stoeien.



Vraag 7 door Mees:

Wat vind je van je werk?

Leuk, maar als het erg druk is ook wel eens vermoeiend.



Vraag 8 door Igor:

Wat is data-analist eigenlijk precies?

Dat is iemand die allerlei gegevens analyseert en daar diverse tabellen en grafieken van maakt. Bijvoorbeeld van iedereen die lid is van onze vereniging maak ik leeftijdstabel. Ik laat dan zien in de tabel hoeveel leden in 2005 in de leeftijdsklasse van 30-34 jaar zitten en omdat ik dat elke maand en deze gegevens al van jaren achter elkaar heb, zie ik of er sprake is van een veranderingen. Daar kan b.v. uitkomen dat de leden gemiddeld steeds ouder worden. Daar kan het bedrijf dan op in spelen door middel van ledenwervingen op te starten voor jonge doelgroepen.



Vraag 9 door Lodewijk:

Kun je ‘doorgroeien’ naar een andere baan?

Je kan altijd doorgroeien als je wilt. Ik vertelde al eerder dat ik eerst iets anders deed, namelijk programmeur. Het kan best zijn dat ik in de toekomst weer wat anders ga doen of hetzelfde maar dan bij een nog groter bedrijf.



Vraag 10 door Dennis:

Lijkt je baan op die van een accountant?

Ja dat heeft er een beetje mee te maken. Beide stoeien met cijfers. Alleen een accountant kijkt of de cijfers wel kloppen, kijkt of er iets is wat niet goed is verwerkt. Ik presenteer cijfers in grafieken, maar vooraf kijk ik wel goed of de data op de juiste manier wordt ingevuld.



Vraag 11 door Chris:

Wat wilde je vroeger altijd worden?

Eerlijk gezegd wist ik het toen niet zo. Toen ik heel jong was wilde ik piloot worden, maar dat is er nooit van gekomen. Door mijn hoge wiskunde cijfers ben ik vanaf school destijds de automatisering ingerold, kreeg mijn opleidingen via het bedrijf (avondstudie) en zo ben ik steeds verder gegaan.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Thomas
Ervaringen van Dennis van Duijn
Ervaringen van Bas
Ervaringen van Bram Muller

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Beroepen bij deze opleiding:

Projectleider
Software Architect
Systeemanalist