/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Sjoerd
School: VU Amsteram
Schooltype: WO
Studie: Cultuur, Organisatie en management

Vraag 1 door Stefanie:
Sjoerd, wat hebben de woorden Cultuur, Organisatie en Management in jouw studie met elkaar te maken?

Geen makkelijke vraag Stefanie, maar ik zal het proberen uit te leggen. Binnen mijn studie leren we hoe je culturen binnen organisaties kan analyseren. Cultuur is simpel gezegd de manier waarop (groepen) mensen binnen een organisatie met elkaar werken en omgaan. Wij zien het begrip organisatie heel ruim. Dus niet alleen als een bedrijf, maar ook een groep vissers in Indonesië die gezamenlijk vis vangen en verkopen op de markt.
Hierbij kijken we niet alleen naar de organisatiestructuur (de formele organisatie) maar (juist) naar de informele organisatie. Bijvoorbeeld; in formele zin staan in een organisatie alle afdelingsmanagers gelijk aan elkaar onder de directeur. Maar als je gaat kijken hoe ze in werkelijkheid met elkaar omgaan zou het kunnen zijn dat de een het lievelingetje van de directeur is omdat ze samen op dezelfde tennisclub zitten. En de ander wordt stiekem gehaat door de directeur omdat in een ver verleden een vriendinnetje heeft afgepakt. Je kunt begrijpen dat dit kleine dingetje gevolgen heeft voor de samenwerking en het resultaat van het bedrijf.
Vervolgens wil je sturing of invloed uitoefen in een organisatie. Dus werken de marketingafdeling en de productieafdeling niet goed samen dan zul je ervoor moeten zorgen dat deze samenwerking verbeterd en ben je dus aan het managen. Voor meer info over mijn studie zie: http://www.studiegidsen.vu.nl/


Vraag 2 door Stella:
Hoe ben je bij deze studie gekomen?

Een lang verhaal, maar ik zal het zo kort mogelijk proberen uit te leggen. Tijdens mijn vorige studie, HTS Industrieel management, heb ik tijdens mijn 3e studiejaar samen met een studiegenoot 7 maanden stage gelopen in India. Tijdens mijn werkzaamheden en onderzoek daar in een elektriciteitsmeterfabriek liep ik tegen allerlei culturele problemen aan.
Zo beloofde men bijvoorbeeld alle medewerking voor ons onderzoek naar het productieproces, maar als we dan de volgende keer de desbetreffende persoon om informatie kwamen vragen dan probeerde ze je op een dwaalspoor te brengen. En wat was de reden dat de onderdirecteur (onze begeleider) zelfs in de laatste week nog probeerde om ons een verslag te laten schrijven over een totaal ander onderwerp? Of waarom riep de marketingdirecteur een personeelslid bij zich om een ordner te pakken die op een halve meter achter de manager op een de kast stond? En hoe kan het dat het zonder afdelingshoofd op de afdeling een totaal ander sfeer ontstond? Enz enz….
Kortom allemaal vragen waar ik niet zomaar een antwoord op kon bedenken en waardoor ons onderzoek dus op niets uitliep. Bovendien was na deze ervaring was mijn interesse gewekt voor andere culturen en hoe je daar nou mee om zou kunnen gaan. Daarom heb ik besloten na mijn HTS een tweejarige doctoraal/ master Cultuur Organisatie en Management te volgen.


Vraag 3 door Chantal:
Ik vraag me af wat je er zoal mee kunt worden?

Je kunt er organisatie adviseur mee worden. Je geeft advies aan organisaties hoe ze hun culturele problemen kunnen oplossen. Je analyseert het probleem, zoekt naar een oplossing en voert die oplossing vervolgens door. Je kunt dan denken aan problemen als: twee afdelingen werken niet lekker samen, of het bedrijf wil fuseren met een ander bedrijf, een bedrijf wil gaan samenwerken met een bedrijf in China, de werknemers zouden klantgerichter moeten gaan werken of zorgen je moet zorgen voor een goede samenwerking tussen verschillende buitenlandse vestigingen enz enz.
Daarnaast kun je natuurlijk onderzoeker worden en doe je onderzoek naar nieuwe theorieën op het gebeid van organisatiecultuur.


Vraag 4 door Cees:
Is het ook zo dat je met deze studie de cultuur van andere landen bestudeert en zo ja kun je dan tijdens je studie naar het buitenland?

Ja deze studie leert je om culturen te bestuderen binnen organisaties. Dit kan zowel nationaal als internationaal. Je bestudeerd niet specifiek culturen van andere landen of van Nederland, maar de kennis en vaardigheden die je leert, stellen je in staat dit te doen en welke invloed dat heeft op de organisatiecultuur. En als je wil kun je tijdens je studie naar het buitenland. Je kunt naar een andere Universiteit of je afstudeeronderzoek doen in het buitenland. Zelf heb ik tijdens mijn vorige studie gemerkt dat dat heel leuk is en zeker voor deze studie een verrijking is omdat je je heel goed kan voorstellen wat een ander cultuur is.


Vraag 5 door Mirjam:
Heeft het iets te maken met de studie Antropologie?

Zeer zeker. Je kunt me eigenlijk een organisatie antropoloog noemen, immers ik bestudeer het handelen van mensen binnen organisaties. Daarvoor maken we onder anderen gebruik van dezelfde methodes als een antropoloog. Het wordt denk ik te ingewikkeld als ik ga uitleggen hoe dat precies in zun werk gaat.


Vraag 6 door Abdel:
Noem eens een aantal beroepen die je kunt gaan uitoefenen als je deze studie hebt afgerond.

Zoals ik bij de vraag van Chantal al heb beantwoord; organisatie adviseur zowel voor als van een organisatie, onderzoeker.


Vraag 7 door Romy:
Wat is je leukste vak en waarom?

Leuke vraag Romy. Eigenlijk vindt ik alle vakken erg leuk en interessant, maar dat zou een flauw antwoord zijn. Als ik er dan toch een moet keizen dan zou het Organisatiepolitiek zijn. Bij dit vak bestudeer je macht en hoe dit werkt binnen een organisatie of de maatschappij. Het is heel interessant om te bestuderen welke gevolgen macht heeft op de manier van werken en de omgang van mensen. Zo zou je bijvoorbeeld denken dat jou juf of meester alle macht heeft en kan bepalen wat jullie in de les allemaal moeten doen. Maar stel nou dat je met de hele klas afspreekt om een keer niet te luisteren. Wie is er dan de baas en wie heeft er dan de macht?


Vraag 8 door Stanley:
Waarom heb je voor de VU gekozen en niet voor de UVA (of kan het daar soms niet?)

Ik had niets te kiezen. Omdat ik deze studie als kopstudie na mijn HTS doe en de VU dat als enige doet. Bovendien is deze studie, voor zover ik weet, niet te volgen op de UVA.


Vraag 9 door Xander:
Waar word je met deze studie nou eigenlijk manager van?

Xander hopelijk heb ik je vraag beantwoord bij vraag 1.


Vraag 10 door Fiona:
Wat wil JIJ er mee worden?

Ik zou graag organisatieadviseur worden. Hierdoor kom je telkens in een ander bedrijf met een ander probleem. Door allerlei mensen in dat bedrijf te interviewen en te observeren wil ik de oorzaken van het probleem achterhalen om vervolgens een passende oplossing aan te dragen.


Vraag 11 door Ernst, Bobbie en de rest:
Is dit een vervolgstudie of kun je het ook rechtstreeks gaan doen zeg maar?

Je kunt deze studie rechtstreeks na je VWO gaan doen en dan duurt het 4 jaar. Of je kunt, zoals ik heb gedaan, deze studie na het behalen van je HBO diploma doen. In dat geval doe je er twee jaar over.


Vraag 12 door Zachra:
Ik vind het heel erg moeilijk om straks een geschikte studie te vinden, heb je misschien een tip?

Ik zou zeggen ga studeren wat je leuk vindt en waar je interesses liggen. Probeer daarbij wel rekening te houden met het soort werk wat je later met de studie kunt gaan doen.


Vraag 13 door Jonas:
Is het een echte jongens- of meisjes studie of is het wel een beetje 50-50?

Nou Jonas je hebt geluk, of niet, want het is toch meer een meisjesstudie. Ik zou zeggen 75-25.


Vraag 14 door Graddus:
De VU is toch in Amsterdam? Kun je daar wel een kamer vinden en zo ja hoe??

Klopt helemaal Graddus de VU is in Amsterdam. Het vinden van een kamer is erg lastig. Je kunt je inschrijven bij een woningbouwvereniging en dan kom je op de wachtlijst te staan. Na ongeveer 1,5 jaar kun je dan op een kamer. Je kunt ook zelf zoeken naar iemand die een kamer of een heel appartement verhuurd aan studenten, bijvoorbeeld via www.kamernet.nl.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Niels
Ervaringen van Tugba
Ervaringen van Koen
Ervaringen van Angela

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk