/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Carlien
School: Universiteit Utrecht
Schooltype: WO
Studie: Taal en Cultuur studies

Vraag 1 door Jort-Jan:
Hoe zijn literatuur en cultuur met elkaar verbonden?

Bij Taal- en Cultuurstudies is het zo dat je helemaal zelf je vakken kiest. Je kiest
uit alle cursussen die door de Letterenfaculteit worden aangeboden. Dat kunnen vakken
zijn van talen, zoals Spaans, Engels of Russisch, maar ook vakken van communicatie- en
informatiewetenschappen, theater-, film- en televisiewetenschappen of (kunst)geschiedenis.
Om je niet meteen in het diepe te gooien, moet je voor het eerste halfjaar kiezen voor
een taal. Dat kan een taal zijn die je al een beetje spreekt, zoals Duits, Frans of Engels. Maar je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld Spaans, Arabisch of Portugees. In de meeste gevallen zul je van de door jou gekozen taal een vak volgen dat gericht is op de cultuur en ontstaansgeschiedenis van gebieden waar de taal gesproken wordt. Het andere vak dat je dan volgt is gericht op taalvaardigheid, en daar komt dan ook een stukje literatuur om de hoek kijken.
Na het eerste halfjaar kun je zelf bepalen of je met je taal verder wilt gaan. Je kan er ook voor kiezen om juist een heel andere taal te gaan doen, of juist helemaal niks meer met talen te gaan doen. Dat beslis je helemaal zelf.


Vraag 2 door Wesley:
Moet je ook veel boeken lezen voor die studie en moet je dan ook naar de bibliotheek?

Voor Taal- en Cultuurstudies moet je veel lezen, maar ik denk dat dat ook is bij veel andere studies aan de universiteit. Je leest veel wetenschappelijke artikelen, maar voor sommige vakken zul je ook wel eens een “gewoon” leesboek moeten lezen. Een bibliotheek is dan heel erg handig. De Universiteit Utrecht, waar ik studeer, heeft voor de Letterenstudies een aparte bieb waar een heleboel te vinden is. Bij een van de eerste vakken krijg je een rondleiding in de bibliotheek en leer je hoe je het handigst en snelst boeken of tijdschriften kan opzoeken. Er wordt van je verwacht dat je je kan redden in de bibliotheek.


Vraag 3 door Ayse:
Bestudeer je alleen de Nederlandse taal en cultuur?

Nee, bij vraag 1 heb ik al een beetje verteld dat je in je eerste halfjaar dus sowieso moet kiezen voor één taal. Dat kan Nederlands zijn, maar dat hoeft dus helemaal niet. Je kan ook kiezen voor Spaans, Duits, Engels, Frans of Portugees. Maar je kan ook Arabisch of Russisch doen. Het ligt helemaal aan wat je zelf wil doen.
Omdat ik niet goed wist welke taal ik wilde doen, heb ik voor Nederlands gekozen. Daar heb ik drie vakken van gevolgd de afgelopen twee jaar. Maar nu doe ik er eigenlijk niks meer mee. Dat kan ook. Je hoeft dus niet je hele studie met één taal bezig te zijn, maar het kan wel!


Vraag 4 door Jack:
Waarom ben je dit gaan studeren?

Dit is een hele goede vraag. Ik vond op de middelbare school de talenvakken altijd wel leuk, maar ik wist wel dat ik niet specifiek één taal wilde gaan studeren. Dat leek me saai. Omdat ik toch wel een studie moest gaan kiezen, ben ik gewoon eens wat gaan neuzen op internet. Per toeval kwam ik op de site van de Universiteit Utrecht (www.studiekiezers.uu.nl) de studie Taal- en Cultuurstudies tegen. Er werd op de site een klein beetje uitgelegd over TCS.
Ik werd nieuwsgierig en ben toen bij een open dag gaan kijken. Daar werd uitgebreid verteld wat TCS is en wat je allemaal voor mogelijkheden en vrijheden hebt. Dit sprak mij erg aan. Eigenlijk wist ik toen al bijna zeker dat ik TCS wilde gaan studeren. Om een beetje sfeer te proeven heb ik me nog opgegeven om een keer een dagje mee te lopen met iemand die al Taal- en Cultuurstudies studeerde. Op die dag ben ik bij een college geweest, heb ik de bibliotheek bezocht en heeft het meisje dat mij meenam die dag een heleboel over haar eigen ervaringen met TCS verteld.
Ik kan iedereen, die eens wil kijken of een studie iets voor hem of haar is, aanraden een dagje mee te lopen met een student van die studie. Want op zo’n dag krijg je een beter beeld van de studie dan op een open dag, waar vooral veel verteld wordt, maar je niet ziet hoe het in de praktijk werkt.


Vraag 5 door Maaike:
Waar kun je deze opleiding allemaal doen, en op welk niveau is het, ohw, en hoe lang duurt de opleiding?

Taal- en Cultuurstudies is een studie die alleen door de Universiteit Utrecht wordt aangeboden. De opleiding is op universitair niveau (WO), dus je hebt in ieder geval een VWO-diploma nodig, of een propedeuse van een HBO-opleiding. Voor TCS maakt het niet uit welk profiel je hebt gevolgd; alle profielen geven toegang. De bachelorfase van de studie duurt 3 jaar. Daarna kun je een master gaan volgen. Het hangt een beetje van de master af hoe lang je dan nog studeert. Er zijn masters van 1 jaar, maar ook van 2 jaar. De 2-jarige masters zijn vaak de masters die je opleiden tot onderzoeker binnen een bepaald vakgebied.


Vraag 6 door Valentijn:
Wat voor vakken krijg je allemaal in het eerste jaar?

Je vult je hele studie zelf in, maar in je eerste jaar heb je een aantal verplichtingen. Gemiddeld volg je per jaar 8 vakken, verspreid over 4 blokken. Dat zijn dus 2 vakken per blok van 10 weken. In je eerste halfjaar volg je sowieso 2 vakken die te maken hebben met de taal die je kiest. Daarnaast volg je dat halfjaar een vak waarin je leert hoe je kleine onderzoekjes uitvoert en hoe je hier op de juiste manier een verslag en presentatie van maakt. Naast deze drie vakken kies je ook voor een zogenaamde thematisch oriënterende cursus (TOC). Bij een TOC maak je kennis met bijvoorbeeld taalkunde, taalwetenschap, geschiedenis of communicatiekunde. Je zou kunnen zeggen dat je door een TOC te volgen een beetje proeft van de verschillende kanten die je binnen Taal- en Cultuurstudies op kan.


Vraag 7 door Freek:
Ik heb wat gelezen over deze studie en het lijkt me heel erg leuk om te doen, maar ik ben nu op het VWO helemaal niet goed in mijn talen Frans en Duits, en voor Nederlands haal ik ook geen hoge cijfers. Denk je dat dit een groot probleem is?

Ik denk niet dat dat een heel erg groot probleem is. Je bent (behalve in je eerste halfjaar) niet verplicht om echt met één taal verder te gaan. In jouw geval zou je bijvoorbeeld ook de geschiedeniskant of de taalwetenschappelijke kant op kunnen gaan, of iets kunnen gaan doen met theater-, film- en televisiewetenschap of communicatiekunde. Dat hangt helemaal van je eigen interesses af.


Vraag 8 door Trudy:
Wat houdt het gedeelte ‘cultuur’ precies in bij je studie?

Het is lastig uit te leggen wat het precíes inhoudt, maar je kan je voorstellen dat als je kiest voor een bepaalde taal, je ook iets leer over de cultuur die daarbij hoort. Taal- en Cultuurstudies is eigenlijk een meer hippe naam voor de studie die eerst ‘Algemene Letteren’ heet. Ik denk dat die laatste naam meer verteld over wat de studie inhoudt, namelijk dat je zelf je studieprogramma samenstelt uit alle vakken die er zijn op de Letterenfaculteit. Door de naam TCS denken mensen namelijk heel snel dat je je richt op één taal en cultuur, of meerdere talen en culturen, terwijl TCS zo veel meer is! Dat maakt het ook zo moeilijk om precies te zeggen wat het gedeelte ‘cultuur’ inhoudt.


Vraag 9 door Lottie:
Leer je ook nieuwe talen erbij die je niet op de middelbare school hebt gehad?

Je hoeft in principe alleen voor je eerste halfjaar een taal te kiezen. Daarna beslis je zelf of je verder nog iets daarmee gaat doen. Je kan kiezen voor talen die je op de middelbare school al hebt gehad: Duits, Frans, Nederlands of Engels. Maar je kan ook kiezen voor een taal die helemaal nieuw voor je is. Bijvoorbeeld Spaans, Arabisch of Portugees.


Vraag 10 door Debbie:
Is het alleen maar theorie en boeken lezen, of bestaat er ook een praktijk deel?

TCS is een universitaire studie. Dat wil zeggen dat je een groot deel van je studie met theorie bezig bent. Maar natuurlijk zitten er ook stukken praktijk in. Deze praktijkonderdelen zullen veelal bestaan uit onderzoekjes die je uitvoert of uit het maken van werkstukken.
Zelf heb ik bijvoorbeeld een keer bij een cursus van communicatiewetenschap met de hele klas een reclamecampagne opgezet. Toen hebben we ook met de hele klas folders ontworpen, posters gemaakt en een videospot in elkaar gezet. Om te kijken of onze campagne-onderdelen overtuigend genoeg waren, moesten we ook een klein onderzoek houden. Je leerde dus de theorie toe te passen in de praktijk.


Vraag 11 door Helena:
Wat kun je later worden met je studie?

Dit is een vraag die je heel vaak hoort als mensen vragen naar Taal- en Cultuurstudies. Omdat TSC erg breed is en je zelf je studiepad kiest, kun je niet precies zeggen wat je ermee kan worden. Dat hangt helemaal van je eigen keuzes binnen de studie af. Ikzelf heb bijvoorbeeld wat vakken van Nederlands gevolgd, en ben er al vrij snel achtergekomen dat ik het leuk vind om te zien hoe mensen, en dan met name kinderen, talen leren. Daarom ben ik vakken van taalwetenschap gaan volgen. Ik combineer dit nu met vakken van een hele andere opleiding. Je mag namelijk bij elke studie aan de Universiteit Utrecht 25 procent van je studie invullen met vakken die op een andere faculteit gegeven worden. Zo volg ik nu vakken van de opleiding Onderwijskunde.
Als je dit allemaal bij elkaar neemt, zou je in mijn geval kunnen zeggen dat ik bijvoorbeeld achter de schermen van het onderwijs terecht kan komen. Ik zou bijvoorbeeld lesmateriaal kunnen gaan ontwikkelen of onderzoeken doen op scholen. Andere beroepen waar je als TCS-student terecht kan komen zijn bijvoorbeeld: museumdirecteur, werknemer bij een uitgeverij, filmrecensent, onderzoeker, werknemer bij de ambassade, journalist in het buitenland. Je ziet dat je met TCS alle kanten op kunt!

Meer ervaringen:
Ervaringen van Koen
Ervaringen van Robert Poortman
Ervaringen van Matthijs
Ervaringen van Bas
Ervaringen van Hans
Ervaringen van Fleur
Ervaringen van Niels
Ervaringen van Pieter
Ervaringen van Jasperina
Ervaringen van Ellen Zwarts
Ervaringen van Menno

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk