/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Barbara
School: Hogeschool Diedenoort
Schooltype: HBO
Studie: Facilitaire Dienstverlening

Vraag 1 door Patrice:
Wat houdt je studie precies in?

De studie is heel erg breed omdat je van een heleboel vakgebieden iets moet weten. Je leert namelijk hoe je er voor kan zorgen dat het primaire proces van de organisatie waar je voor gaat werken zonder problemen kan verlopen. Het primaire proces van bijvoorbeeld een ziekenhuis is het zorgen voor patiënten. Om de verpleging en artsen dit te kunnen laten doen moet er een gebouw zijn, dit gebouw heeft onderhoud en schoonmaak nodig, er moet eten zijn voor patiënten en medewerkers, en er moet een receptie en beveiliging zijn. Ook heeft het ziekenhuis meubels, groenvoorziening en misschien wel kunst aan de muur nodig. Voor al die dingen zorgt de facilitaire dienst. Tijdens je studie leer je over al deze dingen en ook hoe je de mensen die al die taken (catering, schoonmaak, beveiliging enz.) uitvoeren moet aansturen.


Vraag 2 door Cornel:
Welke vakken heb je zoal bij facilitaire dienstverlening?

Dat verschilt per studiejaar. In je eerste jaar volgt iedereen hetzelfde programma en kun je de vakken een beetje opsplitsen in de ‘praktijkvakken’ en de ‘managementvakken’. De praktijkvakken zijn bijvoorbeeld cateringmanagement, gebouwbeheer, schoonmaakdienstverlening, scheikunde, en projectinrichting. Je gaat ook direct kijken wat al deze vakken in de praktijk inhouden door een snuffelstage te lopen. Ik heb mijn eerste stage bijvoorbeeld gelopen in een verzorgingstehuis. Daar liep ik op alle afdelingen een aantal dagen mee. Je doet dan het werk wat de mensen doen die jij later gaat aansturen. Ik vond dat heel nuttig omdat je zo ook heel goed leert hoe zwaar dat werk soms is en waarom mensen de dingen doen zoals ze die doen.

De managementvakken zijn bijvoorbeeld communicatie, management accounting (economische vakken), leiding geven, organisatiekunde, recht en marketing. Wat deze vakken in de praktijk inhouden kom je in latere stages tegen.

In je tweede jaar kies je een richting. Ik koos voor FM ofwel facilitair management. In dit jaar worden de vakken wat verder uitgediept en wordt de management-kant wat meer belicht. Ook krijg je vakken als inkoop en logistiek.

Het derde jaar bestaat uit twee stages en in het vierde jaar deden wij nog een aantal vakken die bijvoorbeeld over kwaliteitsmanagement gingen (hoe zorg je dat je de dingen goed doet en hoe kan het beter?), een groot project met een groep van acht personen ter voorbereiding op je scriptie en vervolgens een individueel afstudeerproject voor een organisatie.

Ik heb de studie gevolgd op Hogeschool Diedenoort. Op de website van de hogeschool, www.diedenoort.nl kun je nog meer informatie vinden over de opbouw van de studie en de vakken.


Vraag 3 door Sascha:
Wat kun je er allemaal mee worden?

Je hebt verschrikkelijk veel mogelijkheden met deze studie. Eigenlijk teveel om op te noemen. Ik raad je aan om op bovenstaande website te kijken onder het koopje: ‘beroep en toekomst’. Daar staat heel uitgebreid beschreven welke beroepen mensen uitoefenen na het volgen van deze studie, wat hun taken zijn en bij welke organisaties je terecht kunt komen.

Onder het kopje ‘ervaringen’ staan enkele verhalen over stages die studenten gelopen hebben. Ook daarmee krijg je een beeld van de werkzaamheden die je met dit beroep kunt uitvoeren.


Vraag 4 door Rembo:
Hoe is het om een beroep te vinden in die sector?

Op dit moment ben ik daar niet zo heel goed van op de hoogte. Ik ben namelijk twee jaar geleden al afgestudeerd en ben nu een vervolgopleiding aan het doen en dus nog niet aan het werk. Toen ik afstudeerde hadden de meeste mensen binnen enkele maanden wel een passende baan.


Vraag 5 door Laura:
Hoe zie je jezelf over 10 jaar?

Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik begin over enkele maanden met solliciteren en ik hoop dat ik dan veel ervaring kan opdoen zodat ik over tien jaar een interessante en uitdagende baan heb. Ik denk dat ik tegen die tijd ook een functie heb waarin het leiding geven een belangrijkere rol speelt dan in mijn eerste baan.


Vraag 6 door Claudia:
Waarom heb je voor deze studie gekozen, ik wist niet eens wat het inhield.

Om eerlijk te zijn wist ik dat ook niet zo heel goed toen ik aan de studie begon. Ik vond het heel moeilijk om na de middelbare school een keuze te maken. Daarom koos ik voor een brede opleiding zodat ik mij nog niet al teveel hoefde vast te leggen. Gaandeweg kwam ik erachter wat ik wel en niet leuk vond en je kunt je studie daarop aanpassen door binnen de opleiding een bepaalde richting te kiezen.


Vraag 7 door Olle:
Is het droge stof wat je te verwerken krijgt?

Dat verschilt een beetje per vak. In mijn eerste jaar had ik bijvoorbeeld scheikunde en daar vond ik echt helemaal niks aan. Maar je leert ook waarom je die saaie dingen ook moet weten. Als je bijvoorbeeld twee schoonmaakmiddelen mengt die je helemaal niet mag mengen, dan kunnen er gevaarlijke reacties ontstaan.

Daarnaast heeft denk ik elke studie vakken die je niet zo leuk vindt, daar kun je niet omheen. Het voordeel van deze opleiding vind ik de praktijkgerichtheid. De stof die je in je leuke en minder leuke vakken krijgt kun je direct toepassen of zien in de praktijk. Je merkt al direct aan het begin van je studie dat je als je bijvoorbeeld in een pretpark, stadion of hotel komt, je heel anders naar de dingen gaat kijken. Je kunt heel veel dingen uit je studie koppelen aan dingen die je in het dagelijks leven tegen komt.


Vraag 8 door Carlie:
Kun je met deze studie ook in de beveiliging gaan werken?

Ja dat kan. Beveiliging is een onderdeel van het werk van een facilitair manager. Als je echt bij en beveiligingsbedrijf wil gaan werken zul je je denk ik wel verder moeten specialiseren.


Vraag 9 door David:
Wat vond je gedurende de opleiding leuk en wat niet leuk?

Ik vond de management en communicatievakken erg leuk. Ook de stages vond ik erg leuk. De economische en scheikundige vakken vond ik wat minder.


Vraag 10 door Kirba:
Kun je ook bij buitenlandse bedrijven stage lopen?

Ja, ik heb dat zelf ook gedaan. Ik heb in Londen gezeten en liep daar stage bij een facilitair bedrijf dat voor een ziekenhuis werkte. Ik heb het ontzettend naar mijn zin gehad en kan het je ook echt aanraden!


Vraag 11 door Bryan:
Vond je het moeilijk?

Ik vond het niet zo moeilijk. Ik denk dat dat mede kwam doordat ik VWO gedaan heb, maar de meeste mensen met HAVO konden de studie ook goed aan.


Vraag 12 door Fay:
In welke stad studeer je en is dat aan te raden?

Ik heb in Wageningen gestudeerd. Dat is binnenkort echter niet meer mogelijk want ze gaan verhuizen naar Nijmegen en Amersfoort. Ik zou gewoon een aantal open dagen bezoeken en kijken waar je de sfeer het leukst vindt.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk