/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Fleur
Beroep: Copywriter

Vraag 1 door Wilco:

Welke opleiding moet je doen om copywriter te worden?



Hoi Wilco, pin me dr niet op vast maar volgens mij is er geen specifieke opleiding tot copywriter. Je kunt copywriter worden door Nederlands te studeren, of journalistiek of bijvoorbeeld communicatie. Daarnaast moet je gewoon veel (zelf) schrijven en ervaring opdoen door stages en dergelijke.





Vraag 2 door Yvette:

Moet je talent hebben om copywriter te zijn?



Talent, hmm. Kun je je afvragen wat talent precies is. Ik denk wel dat je een bepaalde aanleg voor het schrijven moet hebben. Je moet ‘able’ zijn om zinnen op een juiste manier te formuleren en ook wel enig inzicht in woordkeus en ritme (van een zin) hebben. Talent is in dit geval een moeilijk begrip want het is minder duidelijk te zien dan bij bijvoorbeeld iemand met talent voor tennissen waarvan je zegt; jee jij kunt goed tennissen, en dat diegene dan ook Wimbledon wint. Dan kun je wel zeggen dat iemand talent heeft. Over een goede tekst kun je wat langer discussieren.






Vraag 3 door Norbert:

Schrijf je als copywriter ook boeken?



Beste Norbert, dat verschilt per copywriter en aangezien ik er zelf maar 1 ben is dat lastig te zeggen. Maar nee, het is zeer zeker niet zo dat alle copywriters ook boeken schrijven. Over het algemeen hebben ze ‘t daar ook veels te druk voor. Ik denk wel dat de meeste copywriters een bepaalde drang naar schrijven hebben en mochten zij niet voldoende werk hebben, dit in de manier van Een Boek Schrijven zullen uiten (ik roep maar wat). Schrijven is je number one hobby als je copywriter bent. Dus dat doe je op je werk en ook in je vrije tijd. Laten we zeggen dat er best copywriters zullen zijn die ook boeken schrijven en daarnaast schrijvers die zo nu en dan een commerciele tekst schrijven.





Vraag 4 door Annemarije:

Kun je als copywriter alleen aan de slag als freelancer, of kun je ook vast ergens werken?



Je kunt ook ergens vast werken. Veel reclamebureaus hebben een vaste copywriter in dienst en huren in tijden van drukte ook een freelancer in. Het is aan jou als copywriter de keus of je in vast dienstverband wilt werken of liever freelanct. Beide hebben zo hun voor- en nadelen.





Vraag 5 door Saoul:

Waar heb jij allemaal al voor geschreven?



Ik begin nog maar net dus mijn commerciële lijstje is nog niet zo lang. Ik heb ooit stage gelopen bij Veronica Digitaal, ik heb voor Kennisnet gewerkt en werk nu freelance bij o.a. Keesie; een heel leuk kinder-en jongeren marketingbureau in Schiedam waar ik meewerk aan de reclamecampagnes van Hogeschool INHOLLAND. Enorm leuk. Verder schrijf ik altijd zelf veel verhaaltjes, suffe tekstjes, niet bedoelde brieven en allerhande ideetjes. Ook in het schrijversvak geldt namelijk: oefening baart kunst.





Vraag 6 door Maria Helena:

Wat moeten je interesses zijn als copywriter zijnde?



Maria Helena; ik denk niet dat er bepaalde interesses vastliggen die je móét hebben als copywriter. Of je nu een vergaande interesse in Sinterklaas hebt, het liefst een muizencircus zou beginnen of ambieert om te leven als een kluizenaar, copywriter zou je dan alsnog kunnen worden. Wèl is het enigszins handig als je houdt van lezen en ook van schrijven want dat doe je tenslotte te hele dag.





Vraag 7 door Anouk:

Waar werk je en wat doe je de hele dag?



Ik werk sindskort freelance bij een kinder- en jongerenmarketingbureau. Een reclamebureau dat alleen opdrachten doet die iets met kinderen te maken hebben. En wat ik de hele dag doe? Poeh hee. In grote lijnen komt het er op neer dat ik de hele dag dingetjes zit te verzinnen. Ik krijg een IO (Interne Opdracht) van de Account Manager waarin staat omschreven wat de opdracht is van de klant. Ze willen bijvoorbeeld een advertentie in een krant. Nu, dan ga ik kijken hoe ze het willen, voor wie het is, welke krant, etc. Ondertussen denk ik al na hoe we dit het beste kunnen communiceren. Als je alles op een rijtje hebt ga je achter de computer zitten en begin je met een voorstel. Uitwerken, en hiermee soms langs de grafisch ontwerper die het opmaakt zodat het er aantrekkelijk uitziet (denk ook aan huisstijl en kleur). We sturen het naar de klant en die keurt het af (ga je nog eens aan de slag) of goed (gelukkig vaker) en dan zie je jouw ding later in de krant staan of op een abri, of op een website of eigenlijk overal waar maar teksten staan. Altijd leuk om iets op straat tegen te komen wat je zelf gemaakt hebt.





Vraag 8 door Marc:

Wat is het leukste dat je ooit geschreven hebt?



Goh, dat is moeilijk. Ik vind het leuk om onnozele verhaaltjes te schrijven waar mijn familie en vrienden dan hopelijk om moeten lachen, maar wat ik tot nu toe het leukst vindt is een verhaal over twee oude tantes dat ik heb geschreven. Dat is een verhaal wat voor mijn gevoel echt af is en ook helemaal klopt. Misschien dat ik het ooit nog eens uitgeef als boekje.





Vraag 9 door Suzanne:

Wat zijn je favoriete schrijvers, en laat je je hierdoor ook inspireren?



Suzanne, wat een heerlijke vraag. Ik heb best veel favoriete schrijvers en nu ik er zo over nadenk laat ik mij daar inderdaad wel door inspireren. Ik ben voornamelijk heel erg dol op kinderboeken en heb in die hoek wel wat favorieten zitten. Roald Dahl en Tonke Dragt vind ik allebei heel bijzonder. Ze kunnen beide zo verschrikkelijk leuk vertellen. Daarnaast houd ik veel van Remco Campert, Kees van Kooten en ohja ook Stephen King. Die laatste wordt nogal onderschat omdat hij niet in het genre literatuur schrijft, maar zijn boeken zijn naar mijn mening heel knap geschreven.







Vraag 10 door Jasmijn:

Heb je ooit last van een writers-block, en zo ja, wat ga je dan doen?



Het fenomeen writers-block is mij tot op heden onbekend. Wel duurt het soms even voordat ik aan de slag kan. Ik krijg bijvoorbeeld de opdracht ‘ verzin een radiocampagne voor dat en dat bedrijf. Dat schudt je niet in één keer uit je mouw.

Je kunt dan het beste de ideeen die je hebt op papier zetten en daarbij het eisenpakket van de klant. En dan ga je een beetje brainstormen; gewoon alles wat er bij je in je opkomt op papier zetten. Vaak doe ik dit echt op papier en niet op de computer want dat werkt toch anders. Schrijf alles op wat je denkt, ook dingen waarvan je denkt ‘dit ga ik toch niet gebruiken’, deze kunnen immers leiden naar weer een andere associatie waar je wellicht wel weer iets mee kunt. Zo krijg je vanzelf een ideetje dat je dan voorzichtig uit gaat werken. Bij mij gaat het dan gelukkig meestal vanzelf. Wat ook altijd wel helpt is even weg van je bureau en je computer. Kom met koffie en een frisse blik weer terug en je kijkt ineens heel anders naar je tekst (waar je je van te voren op hebt blind gestaard).





Vraag 11 door Simon:

Verdient het copywriten goed? Of valt het zwaar tegen?

Het verdient lang niet slecht J. Het is sowieso bijzonder geinig geld te krijgen voor iets dat je heel graag doet.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Patricia de Ryck
Ervaringen van Anne
Ervaringen van Janine Middelkoop
Ervaringen van Jasperina
Ervaringen van Claudia
Ervaringen van Bastiënne
Ervaringen van Anne
Ervaringen van Matthijs

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk