/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Marijke
Schooltype: WO
Studie: Theatherwetenschappen

Vraag 1 door Marije

Wat houdt jouw studie precies in?



Bij Theaterwetenschap bestudeer je alles wat met theater te maken heeft. Je leert hoe de structuur van toneelstukken in elkaar zit, en hoe je een voorstelling kunt analyseren (bv. hoe zit die structuur in elkaar, zitten daar ‘fouten’ in, hoe kun je die verbeteren?). Maar behalve die inhoudelijke kant van Theaterwetenschap krijg je ook historische vakken: Geschiedenis van Drama en Theater (van de grieken tot nu) en Nederlandse Theatergeschiedenis. En daarnaast krijg je nog enkele algemenere vakken over algemene cultuurgeschiedenis.



Maar met nadruk wil ik zeggen: we spelen niet! En aan maken komen we eigenlijk ook nauwelijks toe in de studie. We doen twee praktijkprojecten in drie jaar tijd. De nadruk ligt dus op de theorie!



Vraag 2 door Martine

Waar kan je allemaal werken met jouw studie? En wat zou zo’n baan dan inhouden?



Je kunt op heel veel plekken terechtkomen. Het is maar net wat je interesseert, en wat je er zelf van maakt. In principe wordt je opgeleid tot dramaturg. Er zijn twee soorten dramaturgen: de bureaudramaturg bewerkt toneelstukken, zoekt achtergronden bij toneelstukken (bv over de kostuums die ze in de tijd van het stuk droegen etc). De productiedramaturg komt tijdens het repetitieproces een aantal keer naar repetities kijken om te zien of het stuk de goede kant op gaat. (Zitten er geen gekke fouten in? Is de spanningsboog goed (loopt het lekker)? Etc)



Maar je kunt net zo goed publiciteitsmedewerker worden. Dan zorg je voor alle publiciteit rondom een voorstelling of festival. Denk aan posters, flyers, interviews, advertenties etc.



En ik denk meer aan een functie in de richting van zakelijk leider van een gezelschap, dan ben je verantwoordelijk voor de zakelijke kant van bijvoorbeeld een theatergezelschap: het geld, het personeel, de administratie etc. Of bijvoorbeeld beleidsmedewerker bij de overheid. Ik heb namelijk in mijn vrije keuzeruimte vooral Cultuurbeleid vakken gevolgd, dat gaat onder andere over het subsidiestelsel.



Het komt er op neer dat je heel veel kunt worden (ook recensent, of regisseur, of misschien zelfs acteur) als je zelf naast je studie nog projecten er naast doet. Ik doe vaak mee aan toneelproducties, door bijvoorbeeld de organisatie op me te nemen. En ik heb een jaar in het bestuur van de studievereniging gezeten.



Vraag 3 door Roland

Heb jij altijd al iets met theater willen doen? Hoe ben je op deze opleiding gekomen? Heb je veel open dagen afgelopen?



Eigenlijk niet. Pas in vier vwo ging ik voor het eerst naar theater door CKV! Voor die tijd dacht ik dat ik het liefst Engels wilde gaan studeren. Maar toen ik van een vriendin hoorde dat er een studie Theaterwetenschap bestond, was de keuze eigenlijk heel snel gemaakt. Ik heb een open dag en een meeloopdag van zowel Engels als Theaterwetenschap bezocht. Een goede manier om een indruk te krijgen van een studie vind ik een meeloopdag, dan zit je echt een dag in de collegebanken met een (eerstejaars)student. Dat is leerzaam.



Vraag 4 door Jan

Wat is het wetenschappelijke gedeelte van jouw studie?



Je bestudeert het theater aan de hand van theorieen. Je probeert aan de hand van een theorie een voorstelling zo goed en objectief mogelijk te analyseren. Als je dat probeert, probeer je al gauw wetenschappelijk bezig te zijn. Maar bij het analyseren is het heel moeilijk om objectief te blijven, en is het wetenschappelijke gehalte van een werkstuk al gauw betwijfelbaar, omdat het niet altijd controleerbaar. (omdat er bijvoorbeeld geen opnames van het toneelstuk zijn gemaakt)

Bij de geschiedeniskant is dat makkelijker. Wanneer je een wetenschappelijk stuk schrijft over de historie van het theater maak je gebruik van veel verschillende bronnen, die je allemaal moet vermelden. Een werkstuk is dan wetenschappelijk, omdat het controleerbaar is.

We zijn dus niet dagelijks bezig met de praktijk van het theatermaken, maar vooral met het bestuderen ervan!



Vraag 5 door Susanne

Welke vakken krijg je zoal?


Je krijg theoretische vakken zoals: Inleiding in de Dramaturgie, Drama en Theorie.

Je krijgt historische vakken zoals: Inleiding in de geschiedenis van Drama en Theater en Nederlandse Theatergeschiedenis.

Daarnaast krijg je dan nog een aantal filosofische vakken zoals Wetenschapsfilosofie en Thema’s van het Theater in de 20e eeuw. Die laatste bekijkt bepaalde filosofische stromingen in het theater. Best lastig!

En tot slot volg je nog een aantal algemene vakken: Europese Cultuurgeschiedenis, Cultuur en Maatschappij (beiden zijn sociologische vakken) en Academische Vaardigheden (hoe doe je onderzoek)

Je moet één werkgroep binnen theaterwetenschap volgen. Je kunt dan kiezen uit Jeugdtheater of bijvoorbeeld Ibsen (een toneelschrijver).



Dat zijn de verplichte vakken. Dan heb je nog 60 punten over om zelf in te delen. 30 punten moet je gebruiken voor een minor (een samenhangend pakket van vakken, buiten je eigen studiegebied, er zijn er genoeg om uit te kiezen), en de overige 30 mag je helemaal zelf indelen. Dat mogen dus vakken buiten je studie zijn, of vakken binnen je studie. Kortom, je kunt een heel jaar zelf indelen!



Vraag 6 door Froukje

Moet je ook stage lopen oid?


Dat kan, en is aan te raden omdat je dan over het algemeen veel contacten opdoet, maar het hoeft niet. Je kunt het opvoeren als keuzevak, of ermee afstuderen in plaats van een scriptie. Maar ik heb gehoord dat ze daar een eind aan willen maken, en dat ze willen dat iedereen een scriptie schrijft, dus waarschijnlijk is die mogelijkheid binnen een paar jaar verdwenen. Dat weet ik niet zeker..



Vraag 7 door Hilda

Welke vooropleiding moet je hebben voor deze studie?


Elk vwo diploma voldoet, het is misschien handig om cultuur en maatschappij te hebben, maar het hoeft niet.



Vraag 8 door Killian

Wat is het aller aller leukste van jouw opleiding?


Een aantal dingen: de kleine groep studenten (ong 30 in het tweede jaar), de twee praktijkprojecten en de enorme keuzeruimte (een heel jaar).



Vraag 9 door Renso

Wat is het minst leuke van jouw opleiding


Ik vind de theorievakken niet zo interessant, maar dat is heel persoonlijk. En ik zou willen dat er hier en daar wat dieper op de stof wordt ingegaan. Eigenlijk gebeurd dat nu alleen in de werkgroep die je moet volgen.



Vraag 10 door Ismael

Ben je veel tijd kwijt aan je studie? Zijn de tentamens erg moeilijk?


Dat valt wel mee. In het eerste jaar zijn het wel stamptentamens waar je flink voor moet leren, maar daarna worden het vooral werkstukken. De tentamens vallen ook wel mee, al zijn er zeker een aantal vakken waar bijna iedereen wel een keer over struikelt. (Wetenschapsfilosofie bijvoorbeeld!) Ik houd in ieder geval nog tijd over om mee te doen aan allerlei projecten buiten school.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Loes
Ervaringen van Rein
Ervaringen van Nathalie
Ervaringen van Anne
Ervaringen van Anne
Ervaringen van Andrew Eversden
Ervaringen van Hans

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk