/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Bastiënne
Beroep: Uitgever

Vraag 1 door Jesse:
Heeft u eerst journalistiek gestudeerd en daarna verder gestudeerd naar uitgever?

Nee, ik ben uitgever van schoolboeken voor het vak Engels. Ik heb ooit Engels gestudeerd en heb daarna heel lang als lerares Engels gewerkt!


Vraag 2 ook door Jesse:
En waar heeft u het geleerd?

Het vak van uitgever kun je wel op een hbo-instelling leren, maar ik heb het eigenlijk meer in de praktijk geleerd en daar ben ik nog steeds mee bezig. Het is eigenlijk meer een kwestie van de juiste ervaring combineren en dan krijg ik nog training en begeleiding tijdens mijn werk.


Vraag 3 door Felix:
Als je uitgever van een blad bent, wat is dan nou precies je functie?

Ik moet er voor zorgen dat het blad zo goed is, dat zoveel mogelijk mensen het willen aanschaffen. Daarnaast moet ik ervoor zorgen dat “de kas klopt”: sterker nog, dat het product winstgevend is, dat wil zeggen dat we nog wat geld overhouden nadat alle kosten betaald zijn!
In mijn geval: wij maken een blad dat leerlingen op school lezen voor het vak Engels (de WaspReporter), en dat docenten aanschaffen voor hun leerlingen. Het is dus best ingewikkeld; we moeten een blad maken dat leerlingen leuk vinden, en dat docenten willen kopen! Dat is soms niet helemaal hetzelfde, maar we proberen het voor jullie in ieder geval zo boeiend mogelijk te maken…


Vraag 4 door Sue:
Als je een blad of boek eenmaal uitgegeven hebt, ben je zeker wel trots?

Absoluut! Er werken zoveel mensen aan, en die hebben allemaal hun uiterste best gedaan om er iets heel moois van te maken, en het is ook nog eens hartstikke spannend of alles wel op tijd af komt. En dan moet je ook nog afwachten welke reacties je krijgt van je lezers.


Vraag 5 door Berend:
Waarom heb je hier voor gekozen?

Ik gaf al zo’n vijftien jaar les en toen dacht ik “het is nu of nooit”, laat ik maar eens iets heel anders gaan proberen! Ik wilde altijd al een baan waar ik me niet zou vervelen…nou dat is aardig gelukt. In dit vak kom je elke dag nieuwe dingen tegen en je werkt met veel leuke mensen.


Vraag 6 door Martine:
Wat doe je zoal de hele dag?

Moeilijk te zeggen; aan het eind van de dag vraag ik me wel eens af wat ik nou eigenlijk voor elkaar gekregen heb. Ik praat erg veel met alle mensen die betrokken zijn bij het maken van de boeken die ik uitgeef: redacteuren, de auteurs, de mensen die het boek opmaken (grafisch ontwerpers), mensen van de marketingafdeling, mensen die budgetten opstellen, mensen die de planning bijhouden, teveel om op te noemen. Ook zit ik de hele dag te mailen en te bellen met al die mensen. Ook ga ik vaak naar scholen om te kijken hoe ze daar werken met onze boeken, of ze nog vragen/wensen hebben, etc. Soms geef ik ook presentaties over ons werk.


Vraag 7 door Chopan:
Wat moet je kunnen als uitgever?

Je moet vooral goed met mensen kunnen omgaan, omdat je zoveel samen werkt. Je moet mensen kunnen motiveren omdat ze vaak lastige klussen moeten klaren. Je moet goed zijn in taal (spelfouten kunnen echt niet), je moet houden van boeken… maar je moet ook goed kunnen plannen, regelen, organiseren, projecten leiden… tja, zo’n beetje alles wat jullie op school nu al leren, of niet? In de meeste advertenties voor uitgever zie je wel staan dat je een academisch niveau moet hebben; dat wil zeggen dat je naar de universiteit geweest moet zijn. Welke studie maakt niet zo heel veel uit, maar voor mijn vak (ik ben uitgever van Engelse schoolboeken) is het natuurlijk wel handig als je Engels gestudeerd hebt.


Vraag 8 door Karin:
Wij hebben ook Wasp/Reporter in de klas gehad, maar bent u nou degene die bepaalt wat er in komt enzo? En schrijft u die artikelen ook?

Helaas doe ik dat niet meer: een paar jaar geleden nog wel, maar toen was ik hoofdredacteur van WaspReporter. (was heel erg leuk werk). Als uitgever zorg ik ervoor dat het team van redacteuren van WaspReporter goed functioneert, dat de inhoud aansluit bij wat docenten en leerlingen willen (hier doen we onderzoek naar), dat het vaak genoeg verschijnt, dat het door de juiste drukker gedrukt wordt, etc. En verder moet ik je verklappen dat wij de artikelen niet zelf schrijven, maar dat de redacteuren ze selecteren uit een heleboel Engelse/Amerikaanse kranten en tijdschriften. Het Student File en Teacher File wordt natuurlijk wel door het team zelf gemaakt.


Vraag 9 door Milou:
Welke opleiding moet je doen om uitgever te kunnen worden?

Zie vraag 2 van Jesse


Vraag 10 door Sjaak:
Wat is het verschil tussen uitgever en redacteur?

Goeie vraag! Veel mensen weten dit inderdaad niet. Als uitgever maak je de plannen (we noemen dat ook wel concepten) voor nieuwe boeken. Je stelt een calculatie op en laat zien of het project winstgevend kan worden.Hiervoor heb je dan al marktonderzoek gedaan, en je weet dan ongeveer aan welke eisen het boek moet voldoen om door zoveel mogelijk mensen gekocht te worden. Je stelt het auteursteam samen, regelt de financiën en je zorgt ervoor dat binnen de uitgeverij alles is geregeld om het boek te kunnen gaan maken. Ook regel je dat alle andere mensen weten wat ze moeten doen; bijvoorbeeld de vormgevers, de drukkers en de promotiemedewerkers. Als dit allemaal in de steigers staat, gaat de redacteur aan de slag, samen met de auteurs, de bureauredacteur, de eindredacteur, de vormgever, de opmaker, en de drukker… om het boek te maken zoals jij als uitgever dat (soms samen met de auteurs) bedacht hebt. De redacteur is dus veel meer bezig met de inhoud en de uitwerking van het concept.


Vraag 11 door Da Bomb:
Is een uitgever net zoiets als een manager van een bedrijf, ik bedoel dat je dan de leiding hebt?

Weer zo’n goeie vraag! Je geeft inderdaad leiding aan de teams die betrokken zijn bij het maken van de boeken in jouw fonds. Maar ik ben absoluut niet de baas van het bedrijf; dat doen weer andere mensen.


Vraag 12 door Saar:
Ben je direct uitgever geworden toen je begon met werken of heb je ook andere dingen gedaan?

Nee, ik heb eerst een hele tijd Engels gegeven; eerst op een middelbare school, toen op een hbo-instelling, en later ben ik begonnen met schoolboeken schrijven. Nog later werd ik hoofdredacteur van WaspReporter. Ik heb ook wel vertaald, in een boekhandel gewerkt, in een café gewerkt, in een bloemenzaak, op kantoor… en gebabysit.


Vraag 13 door Hasna:
Wat vind je het leukst aan je werk?

Het leukste is dat het nooit saai is. Dat komt omdat je met zoveel verschillende mensen werkt. Er gebeuren altijd onverwachte dingen en het is altijd spannend of je met z’n allen de klus gaat klaren! Kortom, ik kan dit vak aan iedereen aanraden…!

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk