/ home  

Terug

verkleinen vergroten

ErvaringsverhaalNaam: Annemieke Heldoorn
Leeftijd: 21
School: *
Studiejaar: *
Schooltype: hbo
Studie: Journalistiek
Specialisatie: Radio & Televisie
Beroep: videoproducent

Vraag 1
Wat houdt jouw baan precies in?
Mijn baan is mijn eigen bedrijf TouchMedia. In juli 2006 heb ik dit bedrijf opgezet met een vriendin. Samen maken we video’s voor bedrijven en particulieren. Van promotievideo’s tot internetclips, van bruidsvideo’s tot het overzetten van video naar dvd. Dit doe ik gemiddeld 25-35 uur in de week. Daarnaast heb ik een baan als medewerker op de afdeling Landbouw Internet bij een grote uitgeverij.

Vraag 2
Hoe ziet jouw typische werkdag eruit ?
Een werkdag voor mijn eigen bedrijf ziet er als volgt uit: ’s ochtends als eerste de inbox checken op aanvragen en vragen. Daarna administratieve taken, zoals bestellingen, rekeningen, overleg met mijn vriendin en de agenda indelen. ’s Middags ben ik bezig met het voorbereiden van een opname of het monteren van een opdracht.

Vraag 3
Wat is er zo leuk aan videoproductie?
Het is afwisselend en je krijgt de kans een heel product af te leveren. Je bent niet een onderdeel in het grote geheel, maar je zorgt ervoor dat je een product aflevert waar de klant tevreden mee is. Je bent bij de voorbereiding. Je denkt mee over de inhoud, hoe je dat in beeld gaat brengen en dat zet je om in een script. In overleg met de klant maak je vervolgens een scenario en een schema om alles te filmen. Daarna heb je opnames die altijd erg leuk zijn, omdat je op verschillende locaties komt. De montage die daarop volgt is het meest bevredigend. Op dat moment kun je de video nog maken zoals je wilt. Je kunt van alles veranderen en effecten toevoegen. Een mooie video afleveren aan een klant geeft me een trots gevoel!

Vraag 4
Heb je een leuke baas / werkgever?
Ik ben dus mijn eigen baas. Mijn vriendin zit op dezelfde hoogte, dus we corrigeren elkaar wel, maar het voelt niet alsof je een baas hebt.

Vraag 5
Wat vind je het allerleukste aan je baan?
Dat zijn eigenlijk twee dingen, de opnames en monteren. De opnames omdat je op verschillende plekken komt en je hebt altijd verschillende mogelijkheden. De ene keer film ik, de andere keer ben ik de regisseur die zorgt dat alles goed georganiseerd is en vloeiend loopt.
De montage is leuk omdat je nog zoveel kan veranderen. Je bent ook eigenlijk nooit klaar met een montage. Soms krijg je vlak voor een deadline een die waarbij alles op een andere manier moet. De uitdaging van een deadline halen en zo creatief mogelijk monteren is erg leuk.

Vraag 6
Wat vind je het minste leuke aan je baan?
De administratieve taken en dan vooral de Belastingen. Je moet alles bijhouden, onthouden en vervolgens in je aangiftes zetten. En dan ook nog op tijd je aangiftes inleveren.

Vraag 7
Welke opleiding moet je hiervoor doen? Welke opleiding heb jij gedaan?
Je kunt voor deze baan verschillende opleidingen doen. De MBO-studie Fotonica is in principe al genoeg. Ik heb de opleiding Journalistiek gedaan en denk dat je dan wel meer bagage meekrijgt. Maar een voorwaarde is wel dat je tijdens je opleiding veel kan filmen en monteren. Op de Hogeschool in Ede krijg je die mogelijkheid, maar dat is niet bij alle opleidingen Journalistiek zo. Het voordeel van Journalistiek is dat je leert een verhaal in elkaar te zetten. De inhoud moet goed zijn, maar de beelden ook. Als je de richting Radio en Televisie kiest, krijg je ook te maken met scripts schrijven, spotlijsten maken, scenario schrijven en montagelijsten maken. Dit zijn allemaal dingen waardoor je je opnames beter voorbereidt en leert nadenken over je montage. Ik kan nu inhoud toevoegen aan video. Ik kan meedenken met een klant en die voorsprong krijg je als Journalist.

Vraag 8
Heb je dit altijd al willen doen? Als je alles mocht kiezen, wat zou dan je ultieme droombaan zijn?
Video’s produceren was niet altijd mijn droom. Net als veel journaliststudenten dacht ik dat ik een echte schrijver zou worden. Na 1 blok Radio en Televisie kwam ik erachter dat in de televisiewereld veel meer uitdaging zit voor mij. Eigen video’s maken is wel een hobby van me nu. Ik weet niet wat mijn ultieme droombaan is, ik ben namelijk snel ergens op uitgekeken. Maar ik denk dat ik dit vak wel een tijd volhoud, omdat het constant in beweging is en je krijgt steeds andere opdrachten. Het liefst zou ik later ook documentaires maken in eigen beheer, zodat ik zelf de onderwerpen kan bepalen en ook hoe lang ik ergens mee bezig ben.

Vraag 9
Wat verdien je ongeveer? Zijn er nog doorgroei mogelijkheden?
Op dit moment verdien ik niks met mijn eigen zaak. Alle inkomsten worden opgespaard voor de aanschaf van apparatuur. Daarom werk ik er ook naast. Natuurlijk zie ik wel doorgroeimogelijkheden. Ik hoop fulltime videoproducent te worden en later zelfs m’n eigen documentaires te maken.

Vraag 10
Maak je wel eens hele spannende dingen mee, of rare situaties?
Ik heb nu nog niet zoveel speciale dingen meegemaakt. Eigenlijk liepen de opdrachten allemaal best goed. We hebben geen grote problemen gehad, behalve technische problemen en klanten die niet betalen. Spannend kan het dan wel worden, want als je een strakke deadline hebt en je dvd kan niet gebrand worden, dan moet je creatief zijn met oplossingen.Meer ervaringen:
Ervaringen van Nathalie
Ervaringen van Martijn
Ervaringen van Sigrid Punter
Ervaringen van Pieter
Ervaringen van Andrew Eversden
Ervaringen van Loes

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk