/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Michael
Beroep: Account Manager

Vraag 1 door Youri:
Wat houdt je werk ongeveer in?

Als Account Manager (AM) ben je verantwoordelijk voor de totale omzet van je bedrijf, in dit geval van Oracle, bij een gedefinieerde set van klanten. Omzet bestaat bij ons uit Licentie-verkopen, Consulting, Support en Opleidingen. Hiervoor zijn diverse personen (in mijn team) opgesteld. Als AM dien je deze personen te coachen richting deze klanten zodat zij tezamen de propositie van Oracle goed over de bühne kunnen brengen.


Vraag 2 door Rinke:
Zit je als account manager altijd achter een bureau?

Integendeel. Veel van je tijd ben je aan het netwerken (dat kan inderdaad vaak via de telefoon of email) maar dat betekent in mijn geval veel tijd doorbrengen in Den Haag (ik "doe" een aantal Ministeries) en Amsterdam bij de directies van de klant. Ook partners van Oracle (bv. CMG, CGEY, IBM en anderen) en zgn. influencers bezoek je dan regelmatig (al dan niet tijdens een lunch of diner (het is fijn het nuttige met het aangename te combineren!)).


Vraag 3 door Fiona:
Wat is, in 5 zinnen, zo leuk aan uw beroep?

5 zinnen? Ik zou liever een opstel schrijven! De vrijheid is mijn nummer 1. Dit betekent dat je veelal naar eigen goeddunken jouw tijd, maar ook die van de mensen in je team, kunt indelen om het maximale rendement te halen.
Elk jaar wordt je verwacht een bepaald target (omzet) te realiseren dus je bent eigenlijk zelfstandig ondernemer in een heel groot Software-huis (de grootste in de wereld na Microsoft) met natuurlijk de allerbeste spullenboel. De verdiensten zijn wat mij betreft ook belangrijk maar staan dus zeker niet op nummer 1. Je collega's en klanten completeren de X-factor.


Vraag 4 door Claudia:
Welke opleiding moet je doen om dit te kunnen worden?

Veelal Universitair of Hogeschool. Informatica met een bedrijfskundige afstudeervariant is zeer gewenst. Ikzelf heb de Technische Hogeschool doorlopen (nu heet dat Technische Universiteit...).


Vraag 5 door Stefanie:
Hoe ben je bij Oracle terecht gekomen?

Via een oud-studiegenoot die er al werkte en mij op een Banenbeurs in Nieuwegein helemaal gek maakte met de successtory van Larry Ellison (voor de grap moet je eens een levensverhaal van hem opzoeken op het Web).


Vraag 6 door Thirza:
Ben je door je beroep ook wel eens op reis?

Vaker dan wel eens. Ook hier geldt: als jij het noodzakelijk vindt doe je het. De meeste landen van West-Europa heb ik bezocht (soms voor cursus, soms voor een Seminar, soms met klanten), vaak in Dublin-Ierland (daar zit ons TeleSales centrum), 2 * per jaar naar Headquarters/Oracle World in de States.


Vraag 7 door Parcifal:
Hoe wist u dat u dit wilde worden?

Dat wist ik eigenlijk niet. Ik ben bij Oracle terechtgekomen (1988) in een eerst nogal technische hoek. Ik vergezelde AM's als "technisch" geweten. Na vier jaar kwam ik erachter dat het nog leuker was om in het voortraject te zitten (dus voor het over de techniek gaat) en "eigen" baas te zijn. Er kwam een positie vrij als Associate AM waarna het snel ging! Dit alles ruim voor de Internet hausse begon (1996).


Vraag 8 door Dave:
Ga je vaak naar het hoofdkantoor in Californie?!

Te weinig. "Het is daar fantastisch" klinkt als een televisie-programma maar als je nog nooit in de States bent geweest, of in San Franciso/Silicon Valley in het bijzonder, weet je niet wat je mist. Eigenlijk als ik daar ben wil ik niet meer terug (zakelijk gezien dan want ik heb hier een lieve vrouw en 3 bloedjes van kinderen). IT begint in California.


Vraag 9 door Pino:
Heeft u een leidinggevende functie of meer uitvoerend?

Leidinggevend, maar zeker niet uitsluitend. Door je ervaring is het erg motiverend voor anderen om ook met hen te werken aan presentaties, zaken uit te zoeken en zgn. cold-calling te doen (mensen/bedrijven bellen die je niet kent).


Vraag 10 door Saar:
Is het een aanrader bij Oracle te werken? Krijg je vaak gratis gadgets?

Yep! Nee gadgets krijg je niet, daar kun je ook niet van leven. Mijn "gadgets" bestaan uit de zakenreizen en ontmoetingen met interessante mensen. Vanzelfsprekend zijn de secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden uitmuntend!


Vraag 11 door Hilde:
Is het een zware baan?

Soms. Meestal is het lots of fun. Stressvol zijn de momenten aan het einde van een Fiscaal Jaar, bij ons einde mei, als de boeken worden gesloten en je nooit weet of de klant zijn aanschaf net niet wil uitstellen tot 2 juni.....!

Meer ervaringen:
Ervaringen van Bram Muller
Ervaringen van Dennis van Duijn
Ervaringen van Thomas

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk