/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Dike
Beroep: Makelaar

Vraag 1 door Peter:

Wat voor opleiding heb je gedaan om makelaar te worden, en is dat de enige manier om het te worden?



Er zijn verschillende manieren om makelaar te worden. Je kunt de opleiding volgen op een van de twee (of drie) HBO scholen die de studie makelaar aanbieden, via organisaties als de LOI of zelfstudie. Voor het makelaarsdiploma moet je 6 certificaten halen, deze kun je behalen door mee te doen met de landelijke examens die 2 keer per jaar gehouden worden (door het SVMNIVO).

Zelf heb ik tijdens mijn HBO studie Management Economie en Recht met zelfstudie de certificaten behaald. Als je je diploma hebt moet je ongeveer 2 jaar werkervaring hebben voordat je praktijkexamen mag doen. Als je je praktijkexamen gehaald hebt, moet je de eed of belofte afleggen en ben je makelaar.





Vraag 2 door Henriette:

Moet je een eigen bedrijf beginnen als makelaar, of kan je het ook op een andere manier doen?



Nee, dit hoeft niet. Ik ben in dienst bij een bedrijf waarvan de baas wel voor zichzelf begonnen is. Veel mensen die makelaar zijn, beginnen te werken bij iemand anders en starten dan een eigen bedrijf. In de regio Haarlem, waar ik werk zijn daarom ook veel makelaarskantoren.





Vraag 3 door Paul:

Hoe kom je aan de huizen die je later weer gaat verkopen?



De huizen die wij verkopen zijn allemaal huizen van mensen die willen verhuizen. Bijvoorbeeld als je ouders een koophuis hebben en jullie willen gaan verhuizen, kunnen zij een makelaar vragen om jullie huis te verkopen.





Vraag 4 door Mireille:

Hoe weet je hoeveel je voor een huis kunt vragen?



Bij het ene huis is dat wat makkelijker als bij een andere huis. We kijken vooral naar de huizen die de afgelopen jaren in de buurt verkocht zijn en hoe die er uitzagen. Als er veel dezelfde huizen gebouwd zijn, bijvoorbeeld een nieuwbouwwijk, dan is het vaak wat makkelijker, want dan kijken we naar, voor hoeveel zijn de laatste tijd de huizen verkocht, hoe zag daar bv de keuken en badkamer eruit, hoe ligt het huis, aan een plantsoen of water bv, zo ga je alle plussen en minnen tegen elkaar wegstrepen en kom je op een prijs van het huis. Bij oudere huizen is het lastiger, daar zijn er niet zoveel van, dan ga je kijken naar hoeveel grond zit er bij het huis, wat is de grondprijs, hoe goed is het huis en welke waarde kan je daar aangeven, waar ligt het, dan ga je alles optellen en kom je weer tot een prijs. Door ervaring, veel huizen bekijken, leer je het het best.





Vraag 5 door John:

Verkoop je ook andere dingen dan huizen? Zoals kantoren en andere panden?



Het kantoor waar ik werk verkopen we bijna alleen maar woonhuizen, soms wel eens een winkel, kantoor- of bedrijfsruimte, maar niet vaak. Er zijn een aantal makelaars die alleen bedrijfspanden verkopen, bedrijfsmakelaars. Het verkopen van deze panden is iets heel anders als de woonhuizen. Ik verkoop alleen woonhuizen omdat ik dat het leukst vind.





Vraag 6 door Gijs:

Hoe ziet een werkdag er zo’n beetje uit voor jou?



Ik probeer elke dat eerst naar kantoor te gaan om alle mappen en sleutels op te halen die ik die dag nodig heb. Daarna stap ik in mijn auto en ga naar de huizen toe waar ik die dag mensen ontvang om het huis te laten zien.

Op een dag heb ik verschillende afspraken, ik heb afspraken met mensen die een huis willen kopen, die laat ik het huis zien (verkopen) of ik ga met iemand mee die graag een huis wil kopen en die wil dat ik hem/haar daarin adviseer (aankopen). Ook ga ik naar huizen toe om te taxeren, ik maak dan een rapport voor iemand die een huis gekocht heeft. Diegene heeft zo’n rapport nodig om geld te krijgen van een bank. In het rapport schrijf ik op hoeveel het huis waard is. Elke dag is anders omdat ik verschillende afspraken heb, maar je zit veel in de auto en soms op kantoor om te bellen en de rapporten te maken.





Vraag 7 door Dieter:

Ik neem aan dat je steeds huizen koopt, om weer te verkopen, maar hoe kom je aan het geld om die huizen te kopen? Ben je heel rijk?



Nee, ik ben niet rijk. Ik koop ook niet de huizen die ik verkoop. Wij krijgen van mensen de opdracht om hun huis te verkopen. Wij verkopen huizen waar de mensen vaak nog in wonen. Als bijvoorbeeld jouw ouders een eigen huis hebben en zij willen verhuizen, omdat jullie huis te klein is of dat jullie een grotere tuin willen hebben dan kunnen je ouders een makelaar bellen om jullie huis te verkopen. Dan zal een makelaar die opdracht aannemen en het huis gaan verkopen.





Vraag 8 door Cyril:

Ik zit op het VMBO, en makelaar lijkt mij een super leuk beroep! Denk je dat ik het ook kan worden met mijn VMBO opleiding?



Het is denk ik wel mogelijk alleen moet je dan verder gaan leren. Het is een HBO opleiding, maar je kan met zelfstudie ook makelaar worden. Je kunt via een LIO cursus makelaar worden, maar dan moet je thuis heel veel gaan leren.





Vraag 9 door Patric:

Hoe komt het dat de prijzen van huizen zo ontzettend hoog zijn?



Dat is gekomen omdat er periode is geweest dat iedereen opeens wilde verhuizen. Het ging zo goed in Nederland dat veel mensen groter wilde gaan wonen. Er waren toen meer mensen die een huis zochten als dat er in de verkoop stonden. Omdat mensen toen zo graag een woning wilde hebben, wilde ze ook veel voor een woning betalen en hebben ze een woning boven de vraagprijs gekocht. Toen zijn de prijzen enorm gestegen waardoor ze nu zo hoog zijn. Nu hoeven mensen niet meer zo nodig te verhuizen en nu zijn er meer huizen te koop als dat er mensen zoeken, nu stijgen de prijzen ook niet meer zo snel.





Vraag 10 door Emanuelle:

Is er veel concurrentie in het makelaars leven?



In de regio waar ik werk wel. In de regio Haarlem zijn ongeveer 90 makelaarskantoren die allemaal graag een huis willen verkopen. Elke makelaar doet dan ook zijn best om iemand die zijn/haar huis wil verkopen over te halen omdat bij hem/haar te doen. Je moet dus goed je best doen om de opdracht te krijgen.





Vraag 11 door Loes:

Wat vind je het leukste aan makelaar zijn? En wat vind je afschuwelijk? (of minder leuk)



Het leukste van dit beroep is dat je met heel veel verschillende mensen te maken hebt. Van jonge mensen die willen gaan samen wonen tot oudere mensen die omdat hun huis te groot wordt naar een kleiner huis moeten verhuizen. Het eerste is heel leuk, die mensen willen heel graag verhuizen, maar oudere mensen vinden het weer niet leuk. Je moet dus op verschillende manieren met iedereen om gaan en op een andere manier adviseren.

Het minst leuke is om aan mensen te vertellen dat we geen kopers voor hun huis kunnen vinden.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk