/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Marloes van Geel
School: Kunstacademie Maastricht
Schooltype: HBO
Studie: Kunstacademie / ABC

raag 1

Wat houdt de kunstacademie precies in?

De kunstacademie richt zich op de verschillende disciplines in de kunstwereld. Je kunt er leren om autonoom kunstenaar te worden. Dat wil zeggen dat je voor jezelf werk maakt dat je tentoonstelt. Ook kun je er leren om toegepast kunstenaar te worden. Dat wil zeggen dat je in een bedrijf werkt en dan dingen doet die met vormgeving te maken hebben. Je kunt dan bijvoorbeeld fotograaf, reclamemaker, meubelontwerper enz. worden.

Op de academies leer je vaak in het eerste jaar te werken met de verschillende disciplines en in een later stadium ga je je specialiseren op een bepaald gebied, zoals fotografie, tekenen en schilderen, textiel enz.

Ook zijn er een aantal kunstacademies waar je opgeleid kunt worden tot docent beeldende kunst. Je mag dan op een basisschool, middelbare school of academie lesgeven.



Vraag 2

Wat voor een toelatingsexamen moet je doen om op de kunstacademie te komen. Hoe gaat dat in zijn werk?

Als je je aanmeld bij een academie ben je niet zonder meer toegelaten. Het werkt niet zoals bij veel HBO’s met lotingen. Ze moeten natuurlijk kunnen zien dat je potentie hebt en daarom moet je een toelatingsexamen doen. Vaak krijg je eerst een brief met daarbij een thuisopdracht. Dit is een opdracht die je thuis moet maken en die je dan op de aangegeven datum moet presenteren voor een aantal leraren op de academie. Ook moet je bij die presentatie je portfolio laten zien. Een portfolio is eigenlijk het werk dat je thuis en op school hebt gemaakt van de afgelopen 1 a 2 jaar. Je neemt dan natuurlijk je beste werken mee. Zorg wel altijd dat je genoeg bij hebt, want ze willen een zo breed mogelijk beeld van je hebben. Ook is het altijd leuk als je veel verschillende dingen bij hebt. Bijvoorbeeld een schilderij en iets in 3D en misschien wat foto’s of iets dat je met stof gemaakt hebt.

Op de dag dat je moet presenteren moet je ook op de academie zelf nog een opdracht doen. In de brief wordt meestal wel gezegd over welke materialen je daar beschikking hebt. Dat is meestal niet zo heel veel. Vaak alleen wat papier en misschien wat verf, dus als je iets anders wilt gebruiken moet je dat ook zelf meenemen.

Aan de hand van de thuisopdracht, je portfolio, het werk dat je op de academie maakt en een gesprek dat de leraren daar met je hebben wordt je dan toegelaten. Op de meeste academies is het zo dat je duidelijk wel of niet aangenomen bent. Bij de ene is het zo dat je bij twijfel wel wordt aangenomen, maar bij een andere academie willen ze de mensen waarover ze twijfelen niet hebben dat ligt helemaal aan de academie en de eisen die zij stellen. Als je het ene jaar niet toegelaten wordt wil dat niet zeggen dat je het niet meer kunt proberen in de kunstrichting, maar misschien heb je jezelf gewoon nog niet goed ontwikkelt en dan kun je het het volgende jaar gewoon weer proberen. Ook kan het zijn dat jij niet bij die academie past en dan kun je het natuurlijk ook op een andere academie proberen.



Vraag 3

Wat heb jij gemaakt/gedaan om aangenomen te worden op de kunstacademie?

Ik ben nu aangenomen op de kunstacademie in Maastricht. We moesten daarvoor een totempaal of ex-voto maken die iets met jezelf te maken had. Het kon ook zo zijn dat je Via een logisch proces op iets anders kwam. Ik ben via de totempalen op een ketting gekomen. Ik heb een ketting gemaakt met spinnen en lieveheersbeestjes, omdat de spin voor creativiteit staat en het lieveheersbeestje voor geluk.

Verder moesten we daar een tekening maken die bij je thuisopdracht paste.

Om aangenomen te worden op het koning willem 1 college de opleiding SCW/ABC MBO-plus (een vooropleiding voor de kunstacademie) heb ik een overbrugging moeten maken. Ik heb toen een brug over een sloot gemaakt van kledinghangers. Verder hebben we een houtskooltekening moeten maken van een stilleven wat was opgezet.



Vraag 2

Waar ga je studeren je? Kon je kiezen? En zo ja hoe heb je die keuze gemaakt?

Ik weet nog niet waar ik nu ga studeren. In Maastricht ben ik in ieder geval aangenomen, dus de kans dat ik daar terecht kom is wel groot. Het zou ook kunnen dat ik na ABC creatieve therapie ga doen. Dan ben je ook heel erg creatief bezig, maar heb je toch meer te maken met mensen. Om te kijken of dat me ligt heb ik een stage geregeld bij een winkel die producten ontwikkelt die gemaakt worden door meervoudig gehandicapte mensen. Ik ga deze mensen dan begeleiden en zet daar nieuwe projecten op. Als dat me dan heel erg tegenvalt wordt het de kunstacademie in Maastricht en anders moet ik kiezen tussen de kunstacademie in Maastricht of creatieve therapie in Nijmegen.



Vraag 3

Welke vooropleiding moet je hebben voor deze studie?

Voor de opleiding ABC heb je een havo-diploma of een MBO niveau 4 diploma. Ook kun je toegelaten worden als je ouder bent als 21 en je een toets hebt gemaakt die aantoont dat je het niveau aankan. Deze opleiding is echt een voorbereiding op het HBO, daarom kun je er vanaf het VMBO ook niet op komen. Hetzelfde geld voor de kunstacademies.



Vraag4

Wat lijkt jou het allerleukste aan deze opleiding?

Ik vind textiel het leukste aan de opleiding ABC, maar dat is erg persoonlijk. Iedereen heeft zijn eigen favoriete vak en zijn eigen talenten, dus wat ik het leukst vind, vind een ander vreselijk en andersom.



Vraag 5

Wat lijkt je het minst leuke aan deze opleiding?

Ik persoonlijk vind eigenlijk alles wel leuk aan de opleiding. Er zijn geen vakken waar ik een hekel aan heb ofzo. Ook dit is heel persoonlijk. Er zijn wel wat mensen die ik ken die bijvoorbeeld erg opzien tegen het vak kunstgeschiedenis, maar ik vind dat wel belangrijk en erg interessant.



Vraag 6

Wat wil je later gaan doen met deze studie? Wat wil je worden hiermee? Of ga je hierna nog verder studeren?

Ik weet nog niet precies wat ik wil gaan doen, maar als ik naar de kunstacademie in Maastricht ga wil ik me waarschijnlijk gaan specialiseren in de richting textiel. Dat wil zeggen dat je stoffen voor kleding of interieurs ontwikkelt. Ook kun je met textiel toegepaste of autonome kunst maken. Dot lijkt me erg interessant, omdat ik een echt materialen en stoffen mens ben. Ik vind het heerlijk dat in mijn handen te hebben en daar dingen mee te maken.



Vraag 7

Heb je foto’s oid van je werkstukken?

Ik heb wel wat foto’s op mijn space staan. Deze wordt regelmatig ge-update, dus als je op de hoogte wilt blijven van mijn werk kun je daar af en toe gaan kijken. Het adres is http://spaces.msn.com/rozemeisje/.



Vraag 8

Loop je ook stage bij de kunstacademie? Hoe zit dat precies?

Bij een kunstacademie moet je ook stage lopen. Je komt dan of in een bedrijf terecht of bij een beeldend kunstenaar waar je mee meeloopt. Omdat je je op veel verschillende disciplines kunt specialiseren zijn er ook veel stageplaatsen mogelijk.



Vraag 9

Gaat deze studie veel tijd kosten? Moet je ook veel theorie doen of is het voornamelijk veel praktisch werken?

De studie kost best wel wat tijd. Als je een bijbaantje hebt zul je echt moeten kijken in het begin of je het allemaal haalt en anders moet je echt een keuze gaan maken voor het een of het ander. Mij lukt het tot nu toe nog, maar als ik het niet meer red zeg ik mijn baantje op. Het is bij de kunstacademie voornamelijk praktisch werk, maar je hebt natuurlijk ook theorie. Je hebt bijvoorbeeld het vak kunstgeschiedenis en vaak heb je ook iets als psychologie. Als je precies wilt weten welke vakken je hebt kun je het beste op een site van de academie kijken waar je heen wilt of hen een mailtje sturen, omdat dit per academie af en toe wel iets scheelt. Natuurlijk heb je wel dingen die op elke academie belangrijk zijn, maar bij de ene heb je psychologie en bij de ander maatschappijleer of iets dergelijks.



Vraag 10

Als je alles mocht kiezen wat je wilde, wat zou dan jouw droombaan zijn?

Mijn droombaan zou eigenlijk zijn om van alles een beetje te blijven doen. Ik vind textiel bijvoorbeeld heel erg leuk, maar fotografie ook. Ik zou dit dan graag willen combineren, maar dat is erg moeilijk. Mijn droombaan is een baan waarbij ik lekker voor mezelf kan werken. Geen kantoorbaan van negen tot zes dus. Ik wil graag met materialen werken. Tegen een computer heb ik helemaal niets en ik weet dat ik deze zal moeten gebruiken, maar uiteindelijk werk ik toch het liefst met materialen. Ik zou dan echt de textiele vormgeving in willen. Toegepaste of autonome kunst maken met textiel en misschien stoffen voor kleding en interieurs ontwikkelen.

Als ik zoiets zou doen is het in de praktijk misschien wat moeilijk met de textiele vormgeving wat te verdienen, dus veel kunstenaars geven workshops of lessen op academies op scholen. Ze maken dan hun eigen werk en proberen daar geld mee te verdienen of dit te exposeren. Dat lijkt me ook erg leuk.

Het kan ook nog zijn dat ik uiteindelijk creatieve therapie wil gaan doen en dan mensen kan helpen met behulp van beeldende aspecten.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk