/ home / informatie voor werkgevers  

Terug

verkleinen vergroten

Vermindering van de loonbelasting


De Wet Vermindering Afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen onderwijs, kort gezegd de WVA-onderwijs, is een fiscale stimuleringsregeling waarmee u als werkgever veel geld bespaart. U kunt namelijk een aanzienlijke vermindering van de belasting- en premieafdracht krijgen voor verschillende groepen werknemers die scholing volgen. U hoeft dan minder loonbelasting en premie volksverzekeringen, ofwel loonheffing, af te dragen. U heeft hiervoor geen toestemming nodig van de Belastingdienst. Wel moet u rekening houden met de administratieve eisen en het toetsloon dat geldt voor een aantal categorieën werknemers en voor jongeren tot 25 jaar.

De onderstaande onderwijsvormen komen onder meer in aanmerking voor de WVA-onderwijs:

VMBO-leerwerktraject, MBO en HBO
Een werkgever die een medewerker op een leerbaan aanneemt, maakt aanspraak op een WVA-korting van maximaal 2.500 euro per medewerker per jaar. Bij een aanstelling van minder dan 36 uur per week, inclusief de onderwijsuren, is dit bedrag evenredig lager. Voorwaarde is dat de opleiding CREBO-geregistreerd is. Dit staat vermeld in de praktijkovereenkomst (POK) die u met de medewerker van het ROC sluit. Deze overeenkomst moet ook ondertekend zijn door het Kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven. Voor medewerkers die een leer-werktraject in het HBO volgen (geen voltijd- of deeltijdopleiding), komt u in aanmerking voor afdrachtvermindering als uw bedrijf behoort tot een aangewezen bedrijfssector *). Ook moet er sprake zijn van een onderwijs-arbeidsovereenkomst tussen u, de werknemer en de HBO-instelling. Daarnaast is het belangrijk dat uw werknemer werkzaamheden verricht die passen binnen de opleiding. De WVA-onderwijs kan dus alleen worden toegepast als de werknemer ingeschreven staat voor de combinatie opleiding en werk (duale leerweg). De maximale fiscale korting bedraagt 2.500 euro.

*) Voor meer informatie over de aangewezen bedrijfssectoren kunt u terecht bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, afdeling Informatiecentrum onderwijs, telefoon (079) 323 26 66

Voormalig werklozen
Wanneer de werknemer die u een leerbaan aanbiedt als werkloos werkzoekende staat ingeschreven bij het CWI en nog geen startkwalificatie heeft krijgt u extra korting. Een voorwaarde is dat de werknemer via de leerbaan wordt opgeleid naar een startkwalificatie (een diploma op minimaal MBO 2 niveau). De afdrachtvermindering voor de WVA-startkwalificatie is 3.000 euro. Bij een aanstelling van minder dan 36 uur per week, inclusief de onderwijsuren, is dit bedrag evenredig lager. Om voor deze afdrachtvermindering in aanmerking te komen, heeft u een Verklaring Werkloze van CWI nodig. De verklaring kunt u aanvragen bij: CWI Juridische Zaken, Postbus 883, 2700 AW Zoetermeer (telefoon 079-7502903).
Deze afdrachtvermindering kan gebruikt worden in combinatie met die voor het leerwerktraject, waardoor de maximale fiscale korting kan oplopen tot 5.500 euro per werknemer per jaar.

Voor meer informatie over de fiscale voordelen en de uitgebreide voorwaarden: bel de Belastingtelefoon 0800-0543 of kijk op www.belastingdienst.nl.

Erkenning Verworven Competenties (EVC)
Vanaf 1 januari 2007 wordt in de afdrachtvermindering Onderwijs een onderdeel toegevoegd voor EVC-procedures.

Betaalt u als werkgever de kosten van EVC?
Een werkgever die de EVC-procedure betaalt voor een werknemer, kan vanaf die datum rekenen op een WVA-korting van 300 euro per werknemer per kalenderjaar. De werkgever moet dan wel beschikken over een schriftelijke verklaring van de EVC-aanbieder dat de aanbieder voor de gevolgde EVC-procedure (voorlopig) erkend is. (Voorlopig) erkende EVC-aanbieders zijn opgenomen in een register dat het Kenniscentrum EVC bijhoudt.

Betaalt u als persoon de kosten van EVC?
Ook voor individuele personen wordt het mogelijk om de kosten van een EVC-procedure af te trekken van de inkomstenbelasting. Bij uw aangifte Inkomstenbelasting kunt u de kosten onder scholingsuitgaven vermelden, voor zover u de drempel van de totale scholingskosten van 500 euro overschrijdt. Er is echter nog een manier om fiscaal voordeel te behalen. Wanneer u een spaarloonregeling heeft is het mogelijk vanaf 1 januari 2007 de kosten van EVC met uw spaarloon te bekostigen. Deze kosten worden als erkend bestedingsdoel gezien en kunnen via een deblokkering van uw spaarloon worden terugontvangen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Kenniscentrum EVC.

Middelen brancheorganisaties
Werkgevers kunnen in veel gevallen een beroep doen op het sectorale Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O-fonds) van hun brancheorganisatie. Een O&O-fonds wordt gevuld via bijdragen uit de loonsom van aangesloten bedrijven. Afspraken hierover worden gemaakt in de cao’s. De aangesloten bedrijven kunnen vervolgens gebruik maken van de middelen van het fonds voor hun scholingsinvesteringen. Veel fondsen bieden ook zelf een cursusoverzicht aan. De fondsen worden beheerd door de sociale partners binnen de sector.

De exacte mogelijkheden en voorwaarden kunnen per sector verschillen. In de metaalsector bijvoorbeeld kunt u als werkgever financiële ondersteuning krijgen als een werknemer de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) volgt. Woonwerk, het fonds voor de werkgevers en werknemers in de woonbranche, geeft aangesloten leden advies over geschikte scholing en geeft subsidies voor scholing aan werknemers, veelal voor opleidingen die opgenomen staan in de opleidingskalender van de branche.

Neem voor meer informatie contact op met de brancheorganisatie waarbij uw bedrijf is aangesloten.