/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Reportage: Open dag Hout- en Meubileringscollege


Thomas Groels (40), derdejaars meubelmaken, specialisatie antiekrestauratie

Carrièreomslag
“Ik heb twaalf jaar als ordervoorbereider in de grafische branche gewerkt. Op een gegeven moment besloot ik om het roer om te gooien. Eigenlijk pak ik met deze opleiding mijn oude liefde weer op. Ik had een goede baan, maar ik wilde iets anders. Ik vond de grafische branche te hectisch, snel en onpersoonlijk. Ik miste het echt om creatief en met mijn handen bezig te zijn. Ik heb voor de school in Amsterdam in plaats van Rotterdam gekozen omdat die meer op ouderen gericht is. Voordat je voor de specialisatie antiekrestauratie kiest, houd je je de eerste twee jaar met meubelmaken bezig. De eerste jaren heb ik vooral de basisprincipes en de logica van het meubelmaken geleerd.

Het leuke is dat je als antiekrestaurateur een bestaande meubel weer terug in zijn oorspronkelijke staat brengt. Interessant is dat elke antieke meubel een eigen geschiedenis heeft. Elk model is aan een bepaalde tijd gebonden. Tijdens kunstgeschiedenislessen leer je de herkomst van een meubel herkennen.
Als antiekrestaurateur kun je bij verschillende bedrijven aan de slag gaan. Opvallend is ook dat veel restaurateurs een eigen bedrijf hebben. Zo zie je dat veel antiekrestaurateurs zelf oude meubels inkopen en die weer in een eigen winkel verkopen. De klantenkring van een restaurateur bestaat voornamelijk uit particulieren die een liefde voor meubels hebben.

Als ik met deze opleiding klaar ben, wil ik misschien wel voor mezelf beginnen. Het kan ook zijn dat ik eerst nog wat ervaring wil opdoen bij een baas. Of dat ik parttime in vaste dienst en paar dagen per week als zelfstandige aan de slag ga. Het is een meerwaarde dat je hier op school ook les krijgt in hoe je een onderneming kunt opzetten. Je leert bijvoorbeeld een boekhouding of ondernemingsplan opzetten.”

Reportages