/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Reportage: MBO Groen in De Lier

Maarten van Paassen (20), derdejaars Plantenteelt
Van een plant duizend planten maken

"Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat ik graag met mijn handen werk en gek op tuinen en planten ben. Ik ben ook in de groensector opgegroeid, mijn vader had vroeger een eigen tuinderbedrijf.

In het eerste jaar houden we ons voornamelijk met de basisprincipes van plantenteelt bezig. Vanaf het tweede jaar ga je dieper op de inhoud in. Zo werken we in groepjes aan een kasproject. In een groep hebben we een aantal weken in een kas potplanten geteeld. Daar komen ook zaken als inkoop, verkoop en presentatie bij kijken. Daarnaast houden we ons bezig met onder andere teeltvoorbereiding, oogstverwerking, communicatie en we leren een ondernemingsplan opstellen. Ook vakken als biologie, wiskunde, engels en economie horen bij de opleiding.

Het leuke is dat we tevens veel excursies naar allerlei plantenbedrijven doen. Het vak kun je volgens mij niet beter dan in de praktijk leren. Het boeit me altijd weer om te zien hoe kwekers van een plant duizend planten kunnen maken. En al die partijen gaan na het groeiproces op enorme karren naar veilingen, groothandels, bloemisten en tuincentra.

Doorgroeien
In de plantenteelt kun je alle kanten op. Zo kun je medewerker plantenteelt, bedrijfsleider of ondernemer worden. Ook op internationaal gebied liggen er veel kansen. Mijn ambitie is om bedrijfsleider te worden, maar ik weet ook dat je dat niet van de een op andere dag wordt. Je zult eerst werkervaring op moeten doen. Langzaamaan kun je in een bedrijf doorgroeien. Hogerop komen hangt ook af van je eigen inzet, als je weinig initiatief toont, gebeurt er ook niks.

Een eigen bedrijf opzetten, lijkt me ook wel wat. Dat wil ik wel met een partner doen omdat je tegenwoordig in de plantenteelt niet meer klein kunt beginnen, tenzij je misschien een exclusief product hebt. Je kunt niet meer met 5000 m2 starten en je moet behoorlijke investeringen doen. Een andere mogelijkheid is om jezelf als zelfstandige zonder personeel (zzp) aan bedrijven te verhuren. Maar ik weet niet of dat echt iets voor me is. Ik geloof dat ik liever voor lange tijd bij één bedrijf werk zodat ik me in een bepaald product kan verdiepen. Dat is ook het voordeel van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Je werkt vier dagen per week en gaat een dag per week naar school. Doordat je bij één bedrijf werkt, kan ik me in een specifiek product of branche specialiseren."

Reportages