/ home  

Terug

verkleinen vergroten

HBO Bouwrecht


De opleiding geeft in korte tijd een breed en actueel beeld van het bouwrecht. Belangrijke achtergrondkennis voor iedereen die in zijn werk moet samenwerken en communiceren met bouwkundigen en juristen.

De opleiding gaat in op de voor het bouwwezen relevante wetten en regels en het herkennen en begrijpen daarvan. Daarbij worden de volgende onderwerpen behandeld.

Bestuursrecht
In dit onderdeel komen o.a. de rechtsstaat en staatsrecht, openbaar bestuur, de provinciale en gemeentelijke organisatie, wetgeving, bestuursrecht, bestuursorganen en bestuursrechtelijke handhaving aan bod.

De Woningwet en de Wet op de ruimtelijke ordening
In dit onderdeel wordt de opzet van de Woningwet en de bijbehorende begrippen behandeld. Ook bouwvergunningen komen aan bod. Welke verschillende bouwvergunningen worden onderscheiden, hoe vraag je ze aan en wat zijn de toetsingscriteria en eventuele weigeringsgronden? Daarnaast is er aandacht voor het Besluit bouwvergunningvrije en licht-bouwvergunningplichtige bouwwerken (BBLB). Tot slot is er aandacht voor de Wet op de ruimtelijke ordening (WRO).

Het Bouwbesluit 2003 en de Modelbouwverordening
In dit onderdeel wordt het Bouwbesluit 2003 en de bijbehorende terminologie behandeld. Enkele onderwerpen die aan bod komen, zijn gebruiksfuncties, NEN-normen, ontheffingen en brandpreventieve aspecten. In het onderdeel Modelbouwverordening komen o.a. het verbod tot bouwen op verontreinigde bodem, bodemonderzoek en slopen aan bod. Uitgebreide aandacht is er voor brandveilig gebruik, gebruiksvergunningen en de voorschriften inzake brandveiligheidsinstallaties.

Milieuwetgeving
In dit onderdeel wordt uitgebreid aandacht besteed aan de Wet milieubeheer, milieuplannen en milieuvergunningen. Ook de Wet geluidshinder en de Wet bodembescherming komen aan de orde.

Privaatrechtelijk bouwrecht
In dit onderdeel worden de onderwerpen uit het Burgerlijk Wetboek waar je in het bouwwezen mee te maken kunt krijgen behandeld. Denk bijvoorbeeld aan eigendomsrecht, burenrecht, recht van erfpacht, appartementsrecht en vruchtgebruik. Ook contracten worden in dit deel behandeld. We gaan in op de verschillende fasen (de precontractuele fase en de overeenkomstfase), BOT-contracten en allianties. Daarnaast is er in dit deel van de opleiding aandacht voor de Uniforme Administratieve Voorwaarden. Onderwerpen die daarbij aan bod komen, zijn o.a. vertegenwoordiging van partijen, verplichtingen van opdrachtgever en aannemer, aansprakelijkheid, uitvoering, verzekeringen en beslechting van geschillen. Tot slot is er aandacht voor de STABU-systematiek.

Ondernemersrecht en arbeidsrecht
In dit onderdeel besteden we o.a. aandacht aan de verschillende ondernemingsvormen (eenmanszaak, maatschap etc.) en hoe deze functioneren. Ook is er aandacht voor arbeidsrecht. Onderwerpen die daarbij aan bod komen, zijn o.a. arbeidsovereenkomstenrecht, de cao en medezeggenschapsrecht. Tot slot is er uitgebreid aandacht voor het arbeidsomstandighedenrecht. Denk bijvoorbeeld aan de Arbowet, verplichtingen van werkgevers en werknemers en veiligheid op de bouwplaats.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd. Het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er hoeven geen extra materialen aangeschaft te worden.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen van Hogeschool. Dit bestaat uit theoretische vragen en een casus. Het examengeld bedraagt € 112,50 (2012).

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO-deelprogramma Bouwrecht van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling voor de module Bouwrecht uit de HBO-bacheloropleiding Bouwkunde.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Wordt gegeven aan:

LOI voor Bedrijven