/ home  

Terug

verkleinen vergroten

HBO Criminologie


De leerstof bevat vele actuele onderwerpen, waarbij de theorie direct wordt toegepast in de praktijk. De volgende onderdelen komen aan bod:

Inleiding criminologie
Dit onderdeel geeft een basis op het gebied van criminologie in het algemeen. We gaan in op politie- en indexcijfers, onderzoeken naar verborgen criminaliteit en onderzoek bij zowel plegers als slachtoffers van delicten. Ook de maatschappelijke gevolgen van criminaliteit komen aan bod, zoals schadebedragen en -kosten en gevoelens van onveiligheid.

Criminologie: verklaren
Hoe komt het dat sommige individuen zich schuldig maken aan het plegen van misdaden en andere niet? Welke psychologische verklaringen zijn hiervoor en kan criminaliteit erfelijk bepaald zijn? En kan de gezinssituatie van invloed zijn op crimineel gedrag? Verschillende theorieën worden behandeld, zoals de theorie van Eysenck en Zuckerman.

Naast de theorieën die er bestaan over criminaliteit op individueel niveau, gaan we in op de sociologische theorieën over crimineel gedrag. Zo is het criminaliteitsniveau in het ene land hoger dan in het andere en is het bekend dat in de stad meer crimineel gedrag voorkomt dan op het platteland. Wat voor verklaringen zijn hiervoor en welke theorieën zijn er op dit gebied? Besproken worden onder meer de theorie van Cloward en Ohlin en die van Hirschi.

Criminologie: reageren
Anders dan bij strafrechtelijke reacties, wordt ingegrepen in bepaalde processen, voordat een delict daadwerkelijk wordt gepleegd. We spreken dan van criminaliteitspreventie. Daarnaast gaan we in op penologie: de leer van het straffen. Je leert over de zin en doelstellingen van straffen en doet kennis op over verschillende theorieën die er bestaan op dit gebied. Verder krijg je een overzicht van het Nederlandse sanctiestelsel, zoals dat in het Wetboek van Strafrecht is geregeld. Niet alleen sancties als gevangenisstraf en boetes komen aan de orde, ook een “nieuwe” sanctie als taakstraf wordt besproken.

Victimologie en bijzondere onderwerpen
Victimologie wordt beschreven als “de wetenschappelijke studie van de mogelijke rol van slachtoffers bij het ontstaan van misdrijven, de gevolgen van misdrijven voor slachtoffers en de verschillende vormen van hulp om deze gevolgen te beperken”. Dit onderdeel gaat onder meer in op delicten met en delicten zonder slachtoffer, de kenmerken van een slachtoffer, psychotrauma’s en verschillende modellen van slachtofferhulp. Tot slot komen in dit onderdeel ook georganiseerde misdaad, minderheden en drugs aan bod.

Lesmateriaal en studietools
Er wordt gewerkt met speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Dit is helder van opzet en gaat recht op het doel af. Zonder onnodige ballast en met extra uitleg en training waar dat nodig is. Bij het lesmateriaal wordt een stevige opbergmap geleverd.

Naast het speciaal losbladige lesmateriaal, ontvang je het boek ‘Actuele Criminologie’ (J.J.M. van Dijk, H.I. Sagel-Grande en L.G. Toornvliet). Dit boek geeft een overzicht van de belangrijkste criminologische theorieën en onderzoeksresultaten en schetst hoe de criminologische kennis in Nederland en elders wordt toegepast in de praktijk.

Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het collegegeld. Er hoeven geen extra materialen aangeschaft te worden.

Digitale leeromgeving
Campus, de digitale leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals online hoorcolleges en een unieke kennistrainer. Ook de docent is via Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen
De opleiding wordt afgesloten met een officieel examen van Hogeschool. Dit bestaat uit theoretische vragen en een casus.

Diploma
Na succesvolle afronding ontvang je het diploma HBO-deelprogramma Criminologie van Hogeschool. Dit geeft recht op vrijstelling voor de module Criminologie uit de HBO-bacheloropleiding Security management.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Wordt gegeven aan:

LOI voor Bedrijven