/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Luchtverkeersleider


Luchtverkeersleider is een pittig beroep. Je werkt ook geen uren achter elkaar. Dat mag niet eens. Je moet scherp zijn, want je hebt een zeer verantwoordelijke taak. Een luchtverkeersleider houdt samen met collega’s op allerlei manieren de veiligheid van burgervliegtuigen in de gaten. Er zijn drie verschillende afdelingen binnen de luchtverkeersleiding: landen, algemene verkeersleiding en opstijgen.

Een gezagvoerder die wil vertrekken, heeft eerst contact met ground control. De luchtverkeersleider van ground control verleent toestemming om te starten en biedt begeleiding naar de gewenste startbaan. Als dit gelukt is, zit de taak van ground control er op. Vervolgens gaat de torenverkeersleider aan de slag door toestemming te geven voor het opstijgen. Een vliegtuig vertrekt dus nooit zonder fiat van de luchtverkeersleiding. Zodra het vliegtuig niet meer zichtbaar is vanuit de toren neemt een derde luchtverkeersleider de zaak over. Die houdt contact met de bemanning totdat er een bepaalde hoogte is bereikt. Er zijn heel veel luchtverkeersleiders betrokken bij het opstijgen en landen van een vliegtuig. Allemaal hebben ze hun eigen taak.

Luchtverkeersleiders hebben een grote verantwoordelijkheid. Het is niet voor niets dat je rekening moet houden met een pittige opleiding en een zwaar beroep. Je hebt relatief vaak pauze, maar die heb je ook hard nodig omdat het zeer intensief werk is. Onderschat dat niet.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk