/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Sarah
Leeftijd: 19
School: ROC Amsterdam
Schooltype: MBO
Studie: Brood & Banket

Ik wil mijn eigen bedrijf beginnen'


Sarah is tijdens de zomervakantie vier weken met vakantie geweest met haar moeder, zussen en broer. 'Lekker bruinbakken en uitrusten van een zwaar emotioneel jaar', zegt Sarah. Haar vader is in januari na een langdurig ziekbed overleden.

Sarah gaat naar het derde jaar van de opleiding Brood & Banket die ze volgt aan het ROC van Amsterdam. 'Ik heb veel zin in het komende jaar. De samenstelling van de klas is nauwelijks veranderd. De meeste vriendinnen uit mijn groepje van vorig jaar gaan ook door met de opleiding. Dus dat wordt gezellig.'

Eind september gaat Sarah een half jaar stage lopen. 'Ik heb gekozen voor Banketbakkerij Blommestein en ik verheug me erop daar te mogen werken. Blommestein was mijn eerste keus. Volgens het Tompoucegenootschap is deze bakker de beste tompoucebakker van Amsterdam. Tijdens mijn stage bereid ik me voor op het examen in de vakken beslag, taarten en gebak. Als ik die examens goed afrond, haal ik hiervoor deelkwalificaties. Als er nog tijd over is dit schooljaar, wil ik graag stage lopen bij een banketbakker in België. Hij is een vriend van mijn Belgische oom.'

Sarah vindt huiswerk maken meestal wel leuk, maar onderwerpen als staatsinrichting spreken haar minder aan.'Omdat ik dyslectisch ben, kost huiswerk maken me veel tijd. En mijn moeder heeft ook niet altijd tijd om mijn huiswerk voor te lezen. Daarom wil ik dit jaar uitzoeken of ik via de studie- en vakbibliotheek mijn boeken kan laten inlezen op cd. Dan kan ik beter zelfstandig werken.'
Sarah hoopt een knappe en rijke man tegen het lijf te lopen. 'Dan kan ik mijn eigen bedrijf beginnen met de lekkerste en mooiste taarten en bonbons van Amsterdam', zegt ze, terwijl ze knipoogt. 'Daarnaast heb ik nog genoeg ideeën om met chocolade te werken, maar die vertel ik niet. Stel je voor dat een ander er met mijn ideeën ervan door gaat voordat ik er patent op heb aangevraagd!'

Meer weten over Sarah?

'Stageplaatsen bekendmaken is het leukst'

De laatste weken van zijn vakantie kruipt Michel Swaab, docent Brood & Banket en mentor aan het ROC van Amsterdam, af en toe achter zijn computer. Op zoek naar nieuwe ontwikkelingen binnen de bakkerijbranche. 'Eventueel kan ik dan nog opdrachten bedenken voor de studenten die goed aansluiten bij de hedendaagse bakkerij', zegt Michel. 'Daarnaast heb ik gelezen over de vernieuwde opleidingsstructuur van het ROC.'

Het schooljaar begint voor de docenten van de opleiding Brood & Banket een paar dagen eerder dan voor de studenten. 'We vergaderen die week veel zodat we als docententeam goed voorbereid zijn. We bespreken de huidige leerlingen, de nieuwe lichting die komen gaat en de lesprogramma`s van de verschillende groepen.'

Als mentor van klas 2 van het tweede opleidingsjaar, start Michel de eerste schooldag met een mentorbespreking. 'De leerlingen vertellen over hun vakantie en ik presenteer de jaarplanning van het schooljaar. Ik bespreek aan het einde van de dag iedere leerling apart, omdat de studenten een individueel leertraject volgen. Het allerleukste moment is het bekendmaken van de leerbedrijven waar de studenten twee dagen per week zullen gaan werken. Dat vinden ze zelf ook heel spannend. Iedereen heeft vlak voor de zomervakantie aangegeven waar ze het liefst stage willen lopen. In de meeste gevallen was het mogelijk om aan hun wensen te voldoen.'

Naast tweeëntwintig uur lesgeven per week, besteedt Michel ook veel uren aan zijn mentoraat. 'Als mentor is het mijn taak zoveel mogelijk problemen voortijdig te signaleren zodat ik voor de leerlingen een goede oplossing kan bedenken. In de meeste gevallen zal ik vooral bezig zijn studenten te stimuleren met hun studie bezig te zijn, maar soms is contact met het leerbedrijf en ouders nodig om de leerling op het juiste studiepad te houden.'
Ook organiseert Michel regionale en landelijke Jeugdvakwedstrijden voor studenten van de opleidingen Brood & Banket. De student die de mooiste en meest creatieve taart bakt, wint een prijs.

Meer weten over Michel Swaab?

'Ik ben nieuwsgierig of het ook anders kan'

'Ik heb vorig jaar het meest geleerd in het stagebedrijf waar ik werkte', zegt Sarah. 'Dat was bij Banketbakkerij Arnold Cornelis in Amsterdam. Dit jaar wil ik graag slagen voor niveau 2 van de opleiding Brood & Banket die ik volg aan het ROC van Amsterdam. Om mijn diploma te halen, moet ik voldoendes halen voor de vakken en vaardigheden beslag, taarten, gebak en sierwerk. Met mijn rapport van vorig jaar was ik erg tevreden. De cijfers die daar op staan zijn de cijfers van mijn examen korstdeeg, zanddeeg. Ik had een 8,7 voor het theoriegedeelte en een 7,8 voor praktijk. Daar ben ik trots op.'

In de klas is Sarah erg druk en giechelt en kletst ze veel met vriendinnen. 'Soms wel eens tot ergernis van mijn docenten.' Sarah kent nog niet iedereen die dit jaar in haar klas zit: ieder jaar komen er studenten bij en gaan er mensen weg. 'Ik heb wel een groepje vriendinnen waar ik geregeld mee optrek. Naast kletsen, stel ik tijdens de lessen veel vragen, omdat ik nieuwsgierig ben of het ook anders kan. Ik vraag dan bijvoorbeeld hoe ik een taart kan bakken met een andere suikersoort.'

Meer weten over het ROC van Amsterdam?

'Sarah wil weten wat haar te wachten staat'

'Sarah is heel perfectionistisch en precies, maar ook erg onzeker', zegt Karin, de moeder van Sarah. 'Ze is heel trouw, lief en behulpzaam en zoekt altijd bevestiging. Als je haar vertrouwen hebt beschaamd dan doet ze niets meer voor je. Je kunt goed op Sarah vertrouwen en ze doet wat ze zegt. Haar zelfvertrouwen is haar minder sterke kant. Ze is creatief en goed in het verzinnen van originele versieringen en het bakken van de heerlijkste taarten. Vooral Bram Bokkepoots chocoladetaart: een recept uit het boek Mathilda van Roald Dahl.'

Sarah heeft twee jaar geleden zelf voor de opleiding Brood & Banket gekozen. Ze besteedt veel tijd aan haar studie. Omdat Sarah dyslectisch is, kosten de theorievakken haar veel tijd en inspanning. 'Afgelopen jaar heeft ze eindelijk een dyslectieverklaring gekregen waaruit blijkt dat ze eigenlijk alle toetsen en examens mondeling zou moeten afleggen. Dat houdt in dat een docent het examen voorleest. Uiteindelijk bleek dat Sarah twee punten hoger scoort wanneer de examens mondeling worden afgenomen.'

Karin heeft veel met Sarah gesproken over de vervolgopleiding na de middelbare school, maar haar niet geholpen bij het uitkiezen van de opleiding. Haar oudste zus Anna adviseerde Sarah dat ze banketbakker moest worden, omdat ze graag taarten bakt. 'Een goede keuze volgens mij. Sarah kan heel goed met haar handen werken. Over haar opleiding ben ik erg tevreden. Het ROC steunt haar waar nodig. Daarnaast geven de docenten duidelijk aan wat er van de studenten wordt verwacht. Ook de beroepsattitude wordt de jonge banketbakkers goed aangeleerd. De opleiding is helder en overzichtelijk. Dat is voor iemand als Sarah erg belangrijk: weten wat haar te wachten staat.'

Meer resultaten voor:
"interieurbouw"

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk