/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Sarah
Leeftijd: 19
School: ROC Amsterdam
Schooltype: MBO
Studie: Brood & Banket

Themaonderwijs brengt theorie en praktijk dichter bij elkaar


Themaonderwijs is op de afdeling Brood & Banket van het Amsterdamse ROC in de plaats gekomen voor vakken als Nederlands, Engels en administratie. Gedurende het schooljaar volgen leerlingen in groepjes van vier of vijf meerdere themavakken waaraan ze individueel en met elkaar werken. De thema’s hebben één gemeenschappelijke noemer: ze hebben altijd te maken met werkzaamheden in de bakkerij.

Sarah en haar groepje bijten het spits af met het thema Voeding in Geloof, terwijl haar klasgenoten zich bezighouden met thema’s als Patisserie, Etikettering, Voorlichting, Voorraadbeheer en de voorbereiding op hun week stage in het Amsterdamse College Hotel.

Sarah, Wesley, Leon en Samantha nemen de komende weken de spijswetten van verschillende godsdiensten onder de loep. Daarnaast zullen ze producten gaan maken die geloofsgebonden zijn. Iedere bevolkingsgroep heeft immers zijn eigen specifieke eisen en wensen wat betreft voeding. Voor een bakker is het dus niet onbelangrijk om te weten hoe je aan die eisen en wensen kunt voldoen.

Het themaonderwijs maakt de leeromgeving veel contextrijker. Simulatiesituaties binnen de school worden afgewisseld met praktijkopdrachten buiten de deur. Geen aparte vakken meer zonder samenhang, maar voortdurend een link naar het bedrijfsleven. Ook wordt er zowel binnen als buiten de school een appél gedaan op de sociale vaardigheden van leerlingen. Zo moeten leerlingen tijdens een van de thema’s voorlichting over hun eigen opleiding Brood & Banket geven op een vmbo-school.

Duidelijke doelstellingen

‘Het themaonderwijs heeft een aantal duidelijke doelstellingen,’ legt directeur Rein Niessing uit. ‘De belangrijkste doelstelling is dat de themavakken theorie en praktijk dichter bij elkaar brengen. Na hun stageperiode komen leerlingen terug naar school om daarna theorievakken te volgen. Veel verschillende elementen van de theorievakken zijn de leerlingen tijdens hun stage al tegengekomen.

Vaste onderdelen van het themaonderwijs zijn spreekvaardigheid en klantvriendelijkheid. Veel leerlingen die de opleiding Brood & Banket volgen, hebben de ambitie om ooit een eigen bedrijf te beginnen. Dan is een vriendelijke en servicegerichte houding een voorwaarde.’

'Ik vond het reuze interessant'

Ook al wil ze zelf banketbakker worden en ligt haar interesse niet in de eerste plaats bij het product brood, het bezoek aan de joodse bakkerij Theeboom vond Sarah reuze interessant. Het vlechten van een challe, een bijzonder brood dat in Nederland al eeuwenlang volgens de joodse traditie wordt gebakken, was nog best moeilijk.

Op school had Sarah in het kader van het themaonderwijs over het jodendom, de islam en het boeddhisme al het nodige geleerd. ‘Heel handig om die kennis te hebben in de multiculturele samenleving waarin we leven,’ zegt Sarah, die hoopt ooit een eigen zaak te beginnen. Ze realiseert zich dat ze als zelfstandig ondernemer alle mogelijke klanten kan krijgen en dus is het goed dat ze op de hoogte is van de wetten en regels van de verschillende religies en de daarmee verbonden eetgewoonten. ‘Wanneer een moslim mij zal vragen of de ingrediënten in een bepaald product volgens zijn geloof zijn toegestaan, kan ik hem een eerlijk antwoord geven.’

'Geloof in Voeding is een nuttig onderwerp'

Voor de docenten betekent themaonderwijs een andere manier van lesgeven. Naast vakkennis overdragen, moeten ze de leerlingen ook feedback geven en aansturen. Bovendien betekent het veel overleggen met collega’s. Voor Sarah’s docent en mentor Michel Swaab vormt het themaonderwijs een permanente verbinding met het bedrijfsleven. Het thema Geloof in Voeding is volgens Michel een nuttig onderwerp. Zijn leerlingen hebben verschillende achtergronden. Hij vindt het van groot belang kennis over te dragen over de cultuur van de verschillende bevolkingsgroepen in de Nederlandse samenleving.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk