/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Jesse
School: Vakschool Wageningen
Schooltype: MBO
Studie: Horeca
Specialisatie: Kok
Niveau: 2

Vraag 1 door Patricia

Beschrijf eens een week op de kokopleiding waar jij zit?



Mijn jaar is opgedeeld in 4 periodes, waarvan 2 periodes van 8 weken stage en 2 periodes school. Je hebt dus steeds 8 weken school en 8 weken stage, dat is zo bij de meeste bol opleidingen.

Als ik op school zit heb ik elke week 1 les ‘s avonds koken voor gasten.

En elke week een les waar je ingezet word in verschillende delen van de school, de counter, de brasserie, en de productie keuken, deze drie worden bezet door een middag en avond ploeg. De werkzaamheden verschillen dan van een keuze menu maken, tot broodjes smeren, en deze verkopen en afrekenen, of voor veel mensen koken in de productie keuken.

Daarnaast heb ik nog wat basisvakken als Nederlands, Engels, Marketing, Rekenkunde.



Vraag 2 door Amber

Welke diploma moet je voor deze opleiding hebben, welk profiel heb jij gekozen?



VMBO is hoog genoeg, deze opleiding is niveau 2 en ik kan doorstromen op deze school tot niveau 4.



Vraag 3 door Gonny

Ze hebben pas bij de Burger King een kikker in de salade gevonden? Wat moet je dan doen volgens de officiële kokopleiding?



Kikkerbilletjes zijn een ware delicatesse, wellicht een goed idee voor een smakende amuse?!?!?



Vraag 4 door Roeland?

Heb je altijd al kok willen worden? Wie is jouw favoriete tv-kok?



Vaak heb ik met het idee rond gelopen om kok te worden, maar zoals veel mensen heb ik erg getwijfeld. Doordat een lerares mij op de middelbare school aangeraden had de sector horeca op hun school te volgen kreeg ik een voorproefje. Zowel in de keuken als in de bakkerij, en in de bediening. Ook heb ik stages gelopen waardoor het duidelijk werd dat dit mijn ding was.



Mijn favoriete tv kok, tja dat kan ook niet anders dat is Herman den Blijker natuurlijk, maar naar Gordon Ramsie en Jamie Oliver kijk ik ook met plezier.



Vraag 5 door Daan

Wil je na deze opleiding nog verder studeren? Kan je nog meer worden met de kokopleiding dan alleen maar kok?


Uiteraard leer je voor het beroep kok.

Dit kan kok zijn in een restaurant, in een lunchroom, of in een instelling zoals een ziekenhuis.

Als je de opleiding management volgt dan kan je zowel kok, als gastheer, gaan werken.

Ook leer je hoe je een bedrijf op moet zetten en een ondernemersplan te schrijven.



Vraag 6 door Ejup

Wat vind jij het allerleukste aan jouw opleiding?



Koks zijn leuke gezellige mensen, die meestal niet te beroerd zijn om hard te werken.

En hard werken en mooie en lekkere gerechten geven voldoening.



Vraag 7 door Zhiau-Mei

Wat vind je minder leuk aan jouw opleiding?


Tijdens mijn stages komt het regelmatig voor dat net als ik koffie wil gaan drinken er net een bestelling binnenkomt, het gevolg hiervan is koude koffie….bah.

Ook stres is niet altijd leuk maar naar verloop van tijd leer je er mee te leven en werk je juist beter met stres.



Vraag 8 door Tamar

Is jouw opleiding moeilijk? Moet je veel stage lopen?



Moeilijk is het niet, zolang je maar laat zien dat je graag wilt leren komt het wel goed.

Wel zijn de stages zwaar, maar van je stages leer je het meest.



Vraag 9 door Hatice

Gebeuren er veel ongelukken tijdens de opleiding, bijvoorbeeld dat iemand zijn vinger er af snijd?



Waar mensen werken daar worden fouten gemaakt, dit niet altijd zonder gevolgen.

Ook onoplettendheid is gevaarlijk, zo heb ik enkele weken geleden mij vinger behoorlijk toegetakeld met een goed groot scherp mes.

Als kok werk je soms lange dagen, en veel met messen, machines, en vuur.

Dit gaat dus wel eens mis. Wat over het algemeen het meest voorkomt zijn brandwondjes.



Vraag 10 door Richard

Kook je nou thuis ook de hele tijd? Wat is jouw favoriete gerecht? Heb je nog tips voor amateur-koks (misschien een lekker receptje)?


Doordat ik op kamers woon moet ik sowieso voor mezelf koken.

Dan kook ik altijd verse groenten, groenten uit een potje smaakt namelijk een stuk minder.

En als je in de horeca werkt eet je meestal op je werk.

Mijn favoriete gerecht?

Tja er zijn gewoon te veel lekkere dingen op de wereld.

http://www.restaurantcarillon.nl



Een lekker receptje?

Ik kan je aanraden om het boek De basis van het koken, van Jammie Oliver te kopen.

Na verloop van tijd zelf ooit nog een website over lekker eten opzetten.

Voor meer vragen en informatie mail mij gerust, harrieonline@hotmail.com



Met vriendelijke groet,



Jesse Rubrech ( kok in opleiding ) www.vakschoolwageningen.nl

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk