Ervaringsverhaal
Naam: Elisa School: Erasmus MC Rotterdam Schooltype: WO Studie: Geneeskunde
Vraag 1 door Joke
Wat is het verschil tussen geneeskunde en medicijnen studeren?
Er is geen verschil tussen die twee! Het is allebei hetzelfde, alleen noemt de ene het medijnen en de ander geneeskunde. Medicijnen studeren is meer een ouderwetse term, wat vooral gebruikt wordt door de generatie onder ons. Zelf zeg ik liever geneeskunde, omdat het toch om het beter maken van mensen gaat. Medicijnen studeren klinkt alsof je je alleen bezig houdt met de ins en outs van medicijnen en dat is absoluut niet waar. Er komt zoveel meer bij kijken!!
Vraag 2 door Lisanne
Is het mogelijk om eerst een HBO opleiding te doen (bijv. verpleegkunde) en dan medicijnen te studeren? Welk pakket en opleiding moet je dan hebben?
Medicijnen studeren kan altijd, mits je voldoet aan het vakkenpakket en je VWO hebt afgerond. Alleen met de profielen Natuur&Gezondheid of Natuur&Techniek (+biologie1,2) heb je een kans op meeloten. Heb je 1 van die profielen en je VWO eindexamen gehaald, dan pas mag je meeloten voor medicijnen (meeloten mag trouwens maar 3 keer). Tenzij je een 8 of hoger gemiddeld staat na je eindexamen, want dan wordt je meteen toegelaten!
Je kan natuurlijk eerst HBO-V gaan doen, maar je moet zowieso door de lotingsprocedure EN je moet je VWO diploma op zak hebben wil je toch nog medicijnen studeren. Het is dus niet zo dat omdat je HBO-V hebt gedaan, of een andere opleiding, dat je dan niet mee hoeft te loten. Het kan wel in je voordeel werken. Ten eerste heb je al wat kennis op gedaan, wat natuurlijk altijd handig is. Ten tweede maak je een grotere kans om decentraal toegelaten te worden. Dit kan momenteel in Rotterdam en Amsterdam. Het is dus buiten de loting om, een soort selectie aan de poort, waarbij de universiteit zelf hun studenten kiest. In Rotterdam wordt zo de helft van de studenten (ong. 200) toegelaten en in Amsterdam ligt dan veel lager. Er wordt trouwens ook wel eens gezegd dat je via Biomedische Wetenschappen toegelaten kan worden bij medicijnen. Tuurlijk kan dat, maar ook daar is een selectie aan de hand van toetsen. Je komt er niet zomaar in!!!
Voor meer info kan je ook kijken op http://www.eur.nl/scholieren/opleidingen/geneeskunde/ , naar open dagen gaan of gewoon even googlen natuurlijk! Mailen mag ook als je dat wiltJ
Vraag 3 door Ahmet
Heb je wel eens snij-practicum gehad? Wat houd dat precies in?
Ik heb dit jaar 3 snijpractica gehad. Bij een snijpracticum ga je naar de snijzaal en leer je, aan de hand van echte lichamen/lichaamsdelen, de anatomie van het menselijk lichaam. Het is belangrijk dat je het bij echte lichamen ziet, omdat er een groot verschil is tussen plaatjes en de realiteit. In boeken ziet het er zo gestructureerd uit en alsof alles netjes op zn plaats zit, maar in het echt is het een warboel en moet je vaak goed zoeken voordat je een ader of wat dan ook kan vinden. Anatomische kennis, zowel de namen als het aanwijzen, is erg belangrijk. Het is de basis.
De eerste keer in de snijzaal is natuurlijk spannend en absoluut wennen. Witte jas aan en handschoenen waar je zo lekker in gaat zweten. Ik weet nog dat de geur in die ruimte heel sterk was en dan ik eruit kwam met ontzettende hoofdpijn. Naarmate je er vaker komt, wen je eraan. De eerste keer heb ik in een lijk gesneden. Deze lijken zijn geprepareerd, dus bloed kom je niet tegen. Wel veel vloeistof van het prepareren. Onze opdracht was toen om een lichaamsdeel bloot te leggen en alle spieren, aders, venen etc te zoeken en te benamen. De tweede keer in de snijzaal was voor de longen en de luchtpijp. Deze longen waren van een schaap en we moesten vooral op de structuren letten van het ademhalingsstelsel. De longen waren zwaar en zaten vol luchkussentjes, heel raar om te voelen!! De derde keer in de snijzaal waren verschillende onderdelen. Zo kregen we CT scans te zien, doorsneden van de romp, echte hoofden en stukken ledematen, en we moesten naar zieken en gezonde harten kijken en uit elkaar halen.
Dus bij snijpractica snij je in of observeer je echte lichamen/lichaamsdelen, waarbij je merkt dat ieder lichaam anders is. Je test en vergroot je anatomische kennis en raakt vertrouwd met echte lichamen ipv die plastic poppen. Ik vind het erg interessant, maar je moet er maar tegen kunnen!!
Vraag 4 door Kenneth
Moet je veel uit je hoofd leren of hebben jullie ook open boek tentamens?
Geneeskunde is de eerste 4 jaar vrijwel alleen theorie, gecombineerd met practica, vaardigheidsonderwijs en een aantal praktisch-klinische vaardigheden (denk aan oefenen op elkaar met lichamelijk onderzoek en gespreksvaardigheden). Er is veel leesstof en maakstof en alles moet je letterlijk stampen. Rijtjes leren, medicijnen, ziektebeelden etc. Dus ja, je moet heel veel uit je hoofd leren, wat de ene makkelijker afgaat dan de ander. Pas na het 4e jaar begin je met je co schappen en moet je alles wat je hebt geleerd in die 4 jaren kunnen toepassen. Zelfs na het 4e jaar moet je veel dingen stampen en uit je hoofd leren, want je kan natuurlijk niet naast een patient staan en alles opzoeken!! Open boek tentamens hebben zij dus niet. Ook na je studie blijf je “doorleren”. Zeker op medisch vlak zijn er zoveel ontwikkelingen, dat je je kennis bij moet spijkeren en nieuwe dingen moet leren om bij te blijven. Dit kan je doen door congressen, het internet, speciale medische tijdschriften en natuurlijk de medische bibliotheek. Stampen, stampen, stampen!!!
Vraag 5 door Pietje Puk
Hoe lang duurt het voordat je daadwerkelijk kan werken als arts?
Na je 4e jaar doe je je co schappen. Je bent een groentje en mag naarmate de tijd vordert, meer handelingen doen. Na 6 jaar, dus na je arsten examen, ben je een basisarts. Als basisarts mag je nog niet veel doen. Eigenlijk net zo veel als een co schapper. Na de artsen examen ga je specialiseren voor bijvoorbeeld cardioloog, gynaecoloog, internist, kinderarts. Je bent dan gedurende je specialisatie een AIO (arts in opleiding). Tijdens je specialisatie mag je steeds meer, totdat je op een gegeven moment bijna alles mag doen wat die specialist ook mag doen. Je werkt dus eigenlijk al als arts. Na je specialisme mag je officieel werken als arts. Hoe lang het duurt voordat je werkelijk als als kan werken is verschillend. Ten eerste hangt het van je eerste 6 jaren af. Doe je dit in 6 jaar? 7 jaar? Of zelfs 8 jaar? Dan de specialisatie. Specialisatie tot huisarts is bijvoorbeeld 3 jaar, maar ga je voor kinderarts dan kost het je ongeveer 5 of 6 jaar. In totaal ben je toch wel minstens 10 jaar bezig voordat je als echte arts door mag.
Vraag 6 door Lindsay
Weet jij al wat voor een arts je wil worden. Hoe kom je daar achter?
Ik wil erg graag kinderarts of neonatoloog (vroeggeboorte etc) worden. Ik ben erachter gekomen door goed na te denken. Ten eerste heb ik mezelf afgevraagd met welke doelgroep ik het liefste wil werken. Ik vind het heel leuk om met kinderen en baby’s te werken, terwijl anderen liever voor volwassenen of ouderen kiezen. Nou voor mij was de keuze dus makkelijk: kinderarts of neonatoloog. Ik denk ook nog na over gynaecologie, mocht ik niet bij kinderarts of neonatogie toegelaten worden. Ik heb ook vele dagen meegelopen met verschillende specialismen en ben er ook toen achter gekomen wat ik wel en niet leuk vind. Zo heb ik niks met anesthesiologie en cardiologie, maar kinderoncologie vind ik dan weer wel ontzettend leuk. Maar een heleboel mensen weten niet wat voor arts ze willen worden, zelfs aan het eind van hun studie nog niet. Er zijn er zoveel om uit te kiezen!! Meestal krijg je tijdens de studie een idee waar je interesses liggen en die kan je dan uitziepen mbc meeloopdagen of je co schappen. Trouwens, tijdens je co schappen moet je verplicht op sommige afdelingen werken, dus ook dan krijg je een idee van hoe het bevalt.
Vraag 7 door Kai
In welke stad studeer jij geneeskunde? Woon je daar ook op kamers?
Ik studeer in Rotterdam, aan het Erasmus MC (Hoboken gebouw). Ik woon nog niet op kamers, omdat er zoveel dingen veranderen na de middelbare. Je hebt tijd nodig om eraan te wennen, maar hoop in oktober van dit jaar een kamer te hebben. Reizen is niet mijn favoriete bezigheid……
Vraag 8 door Flying Fist
Heb je nu al veel met patiënten te maken? Wanneer mag je behandelen?
Op dit moment hebben wij vrijwel niks met patienten uit het ziekenhuis te maken. Wij krijgen af en toe, een paar keer per maand, een patient op bezoek in de collegezaal. Aan de hand van die patient wordt een ziektebeeld verder uitgelegd en kan je vragen stellen aan de patient zelf. Eigenlijk kom je pas echt in aanraking met patienten tijdens je co schappen in en na het 4e jaar. Behandelen mag dan nog niet, want je bent officieel nog geen arts. Wel mag je vragen stellen en bepaalde handelingen doen, omdat je toch dingen moet leren. Vanaf je specialisme ben je veel vaker en intensiever betrokken bij de patienten, maar echt behandelen mag eigenlijk pas als je officieel een gespecialiseerde arts bent.
Vraag 9 door Ezel
Wat is het allerleukste aan je opleiding (verkoop het eens!)
De snijzaal!!!! Je krijgt een hele andere kijk op het menselijk lichaam en merkt dat al die plaatjes in bio boeken gewoon eigenlijk best fout zijn. Je bent intensief bezig en moet heel goed nadenken. En natuurlijk mijn studiegroepjeJ. Het is belangrijk een leuke groep te hebben, omdat dat de mensen zijn waarmee het meeste optrekt en dus degenen waar je altijd op terug kan vallen als je bijvoorbeeld iets niet begrijpt of je hebt wat motivatie nodig!
Vraag 10 door Esnmati
Wat vind je het minst leuke aan deze opleiding?
Dat je tot het 4e jaar vrijwel geen praktijk hebt. Alleen maar theorie. Wel begrijpelijk, want je moet eerst dingen goed begrijpen voordat je je op echte patienten gaat storten, maar ik zie toch liever wat meer de combinatie theorie-praktijk.
Meer ervaringen: Ervaringen van Rianne Ervaringen van Hans Ervaringen van Kim Ervaringen van Sander Ervaringen van Laura |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|