/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Jilske
Schooltype: MBO
Studie: Horeca
Niveau: 4

Vraag 1 door Claartje

Waarom ben je deze opleiding gaan doen?



Ik ben de horecaopleiding gaan doen, omdat ik met mensen werken heel erg leuk vind. De hulpverlening of iets dergelijks sprak me daarin minder aan, omdat ik het vooral ook leuk vind om met het hele plaatje van de horeca bezig te zijn. Dan denk je niet alleen aan koken, maar ook bijvoorbeeld hoelang producten houdbaar zijn en wat je er allemaal mee kan doen, je leert dus ook alles om het voedsel heen. Ook het restaurateur gedeelte sprak mij heel erg aan, je bent hierin bezig met alles eigenlijk wat er in een restaurant gebeurd, niet alleen bedienen maar ook de voorbereidingen voordat de gast komt, en het management gedeelte. Dit beide leek mij erg leuk en afwisselend vandaar dus de horeca!



Vraag 2 door Michelle

Weet jij wat een hostess nu precies doet en welke opleiding zij gevolgd heeft? Is dat ook horecamanagement?



Ik heb zelf, toen ik besloten had de horeca te doen, inderdaad bij twee opleidingen gekeken. Bij de opleiding hotel & hospitality, wat ik ervan zag, leek het heel erg op de studie horecamanagement (restaurateur). De opleiding hotel & hospitality is meer op de hotel branche gericht, dat is in grote lijnen het verschil. Een hostess is dus meer verantwoordelijk voor de gasten in een hotel. Daarnaast krijg je bij hospitality vanaf het tweede jaar alle lessen in het engels.



Vraag 3 door Angelique

Moet je gewoon een beetje bedienen? Of komt er meer bij kijken?



Bedienen komt natuurlijk ook voor maar dat was voor mijn gevoel veel moeilijker dan ik dacht, maar wel heel leuk! Er komt veel meer kijken dan alleen bedienen. Ik doe zelf het restaurateur gedeelte en dat gaat veel dieper. Voor management moet je bijvoorbeeld in je 3e en 5e jaar voor 1e jaars manager zijn, of bij de koksopleiding chefkok. Ook is er een hele voorbereiding voordat de gast komt (mice en place) nooit gedacht dat daar zoveel bij kwam kijken! Dit houd o.a in het dekken van de tafels, alle glazen, bestek en borden poleren (poetsen). Ook zijn er heel wat manieren om de tafel af te dekken, dit krijg je allemaal haarfijn uitgelegd!



Je leert ook alles over voedsel, niet alleen koken maar ook: welke zaden of noten zijn er nou precies of hoeveel soorten fruit heb je? Dat zijn er veel meer dan je denkt! Daarnaast krijg je ook les in wijn. Je moet allerlei soorten wijnen proeven en je leert er alles omheen, hoe het gemaakt wordt, hoe dat proeven nou precies gaat en wat bijvoorbeeld het etiket van een wijnfles precies inhoud.

Je krijgt les in marketing, hoe zet je een bedrijf op, hoe maak je een bedrijfsplan en wat voor winst kan je ermee maken. Styling is ook een leuk vak. Dit kun je een beetje zien als tekenen op de middelbare school. Je leert welke kleuren rustig of juist druk zijn en leert over de inrichting van misschien jouw toekomstige restaurant.


Vraag 4 door Sarah

Verdien je er later veel mee??



Horeca betaald goed. Wat ik zelf weet van mijn mede studenten die nu al in de horeca werken is dat ze er wel wat meer mee verdienen dan bijvoorbeeld achter een kassa ;-) In de horeca krijg je vaak ook nog wat fooi van de gasten die jij hebt bediend. Of het word verdeelt tussen al het personeel. Wat je verdient verschilt natuurlijk per restaurant, café of hotel. En natuurlijk of je een eigen bedrijf wil beginnen en hoe succesvol het bedrijf is.



Vraag 5 door Tim

Wil je later in een café, hotel of restaurant werken?



Ik weet zelf nog niet precies waar ik wil werken en of ik iets voor mijzelf wil gaan beginnen. Dat maakt gelukkig ook nog niks uit voor deze opleiding. Als je klaar bent kan je altijd nog kiezen en je kan natuurlijk ook switchen. Ik denk wel dat wanneer ik nog jong ben en begin, dat ik dan in een bar zou willen werken. Maar met deze opleiding kan je veel meer, omdat het ook management is, kan je bij veel andere bedrijven aan de slag als manager of je kunt een HBO studie gaan doen.



Vraag 6 door Egbert

Welk niveau is deze opleiding? Welk profiel/pakket heb je gekozen op de middelbare school?



De opleiding die ik doe is Niveau 4, maar je hebt horeca al op verschillende niveau’s:

Niveau
Opleiding

1
Horeca-assistent

2
Kok

4
Restaurateur

4
Afdelingsmanager

4
Horecaondernemer/-manager





Ik had zelf het profiel/pakket zorg en welzijn op de middelbare school maar voor de horeca maakt het niet veel uit welk pakket je hebt gedaan, als je horeca wilt doen krijg je eerst een intake en daarin word getest of jij het niveau aankan voor de horeca. De test vond ik heel simpel en er zal niet zo snel uitkomen dat je de horeca niet mag doen. Zolang je het maar heel graag wilt!





Vraag 7 door Nordin

Heb je veel les of ook wel eens een vrije dag?



Ik heb zelf op dit moment 2 dagen per week school, 2 dagen stage en dus één vrije dag. Ik heb gemiddeld 14,5 uur school in die 2 dagen, omdat wij 1 avond per week ’s avonds ook praktijkles hebben, in het restaurant van onze school. Dat is heel handig want hier komen echte gasten maar ondertussen leert je leraar/ lerares je de fijne kneepjes van het vak). Wij op het ROC hebben nooit lesuitval, je hebt dus nooit meer tussenuren.



Vraag 8 door Marjolein

Moet je ook stage lopen?



Dat licht eraan waar je voor kiest, ik heb zelf voor de BOL – opleiding gekozen dus ja ik moet stage lopen, als jij kiest voor de BBL- opleiding dan zul je moeten werken naast je studie i.pv stage.



Vraag 9 door Danny

Wat vind je het leukste aan je studie?



Het leukste aan mijn studie vind ik dat het heel afwisselend werk is. Je weet nooit van te voren wat je dag je precies gaat brengen, er komen altijd andere gasten met andere eisen. Ook geeft het mij een kick als ik lang heb gewerkt maar het toch allemaal gered heb en de gasten tevreden naar huis zijn gegaan! Ik vind de horeca leuk omdat je heel goed moet samenwerken, je altijd gezellige collega’s hebt. Want over het algemeen houden mensen die voor de horeca kiezen van gezelligheid en ik dus ook!



Vraag 10 door Layla

Wat vind je het minst leuke aan je studie?



Het minst leuke aan mijn studie vind ik dat ik soms tot heel laat moet doorwerken, je hebt afwisselende werktijden, als jij moet werken zijn je vrienden vrij. Maar dat is iets waarvoor je kiest, ik heb dat er ook voor over, al zul je geen baan van 9 tot 5 hebben!

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk