|
Ervaringsverhaal
Naam: Laura School: Universiteit Utrecht Schooltype: WO Studie: Geneeskunde
Vraag 1 door Roderick:
Hallo Laura, wat kun je allemaal worden als je geneeskunde hebt gedaan?
Hallo Roderick, nou het woord geneeskunde zegt het eigenlijk al: je kunt er arts/dokter mee worden. Er zijn verschillende soorten artsen. Zo kun je vanaf huis werken (= huisarts) maar kun je ook in een ziekenhuis werken. In een ziekenhuis kun je bijvoorbeeld achter de operatie tafel werken dan ben je chirurg of je kunt bijvoorbeeld een arts zijn die van alles met de huid doet (een dermatoloog) Zo zijn er nog heel veel andere opties.
Vraag 2 door Rachid:
Snijden jullie ook in lijken?
Hallo Rachid, ja wij snijden in lijken, alleen we noemen het niet echt zo…. klinkt een beetje stom toch: ik doe een studie waarbij ik in lijken snij. Maar goed het gebeurt wel als deel van de studie. Soms krijgen we een heel lichaam en weer bij een andere opdracht krijgen we een deel, bijvoorbeeld de hersenen (klinkt vies he, en was het ook de eerste keer maar je raakt er aan gewend)
Vraag 3 door Vera:
Is de studie moeilijk?
Hallo Vera, ik persoonlijk vind geneeskunde niet zo heel erg moeilijk! Er zijn wel mensen die het moeilijk vinden maar dat is omdat je vaak heel veel moet lezen en dat dan ook nog allemaal uit je hoofd moet leren. Maar als je daar goed in bent, en je kunt ook nog een beetje logisch na denken valt het allemaal wel mee.
Vraag 4 door Bruce:
Als je chirurg wilt worden hoe lang moet je dan nog doorstuderen?
Hallo Bruce, na je studie geneeskunde (die 6 jaar duurt) ben je ongeveer nog zo’n 6 jaar bezig om chirurg te worden. Je werkt dan al wel in een ziekenhuis en krijgt ook voor dit werk betaald. Wel ben je in die tijd heel veel aan het werk, soms wel tot 12 uur op een dag.
Vraag 5 door Mimoun:
Loop je ook stage en zo ja waar?
Hallo Mimoun, bij geneeskunde heet het geen stage lopen maar co-schappen lopen, maar dat is ongeveer hetzelfde. De co-schappen die loop je in een ziekenhuis of in de huisartsenpraktijk of bijvoorbeeld in een verpleegtehuis. Van elk specialisme (specialisme is de richting die je kiest dus bijv. kinderarts, neuroloog, huisarts enz.) loop je een co-schap waardoor je goed kunt bekijken wat je nou eigenlijk het leukste vind.
Vraag 6 door Sjaak:
Wat wil jij straks worden?
Hallo Sjaak, vroeger wilde ik altijd geneeskunde studeren omdat ik heel graag kinderarts wilde worden. Nu weet ik het eigenlijk nog niet zo goed of ik dat wel wil. Huisarts lijkt me ook wel leuk! Maar ik zie het allemaal wel, heb sowieso nog 4 jaar studie voor de boeg dus genoeg tijd om hier over na te denken.
Vraag 7 door Valerie:
Wat vind je het aller- allermoeilijkst?
Hallo Valerie, dat vind ik toch wel een moeilijke vraag. Moet ik goed over na denken…. Uhm, ik weet het al. We hebben van die lessen en dan leer je hoe je een gesprek moet aan gaan met een patiënt, bijv. als het een slecht nieuws gesprek is. Er komen dan acteurs en die spelen een patiënt die bijv. moet huilen. Ik vind het heel moeilijk om daar mee om te gaan, dat zijn lastige lessen maar wel heel leerzaam.
Vraag 8 door Lisette:
In welke stad studeer je en is die stad aan te raden?
Hallo Lisette, ik studeer in Utrecht, en het is echt een wereldstad. Heel gezellig, veel cafeetjes, goede verenigingen en gewoon nogmaals heel veel gezelligheid. Verder is de universiteit in Utrecht heel mooi en nieuw en hebben ze daar ook een heel goed opgebouwd studieprogramma. Ik zou zeggen kom eens een keer kijken op een voorlichtingsdag (informatie daarover op www.med.uu.nl of www.msfusams.nl )!
Vraag 9 door Hinke:
Hoeveel tijd per week besteedt je aan je studie?
Hallo Hinke, nou ik kan je zeggen dat ik een stuk minder tijd aan mijn studie besteed dan de meeste mensen. Ik denk dat ik zo’n 20 uur in de week mee bezig ben (terwijl het er 40 zouden moeten zijn) en voor het tentamen misschien iets meer. Gemiddeld zitten mensen denk ik op zo’n 28 uur, maar het valt wel mee hoe veel je moet studeren. Als VWO je makkelijk af gaat zal dit niet heel veel moeilijker zijn.
Vraag 10 door Peter:
Wou je altijd al de medische kant op?
Hallo Peter, ja ik wilde altijd al de medische kant op. Voor zo lang ik me kan herinneren wilde ik al arts worden. Het is begonnen met dierenarts omdat toen ik klein was ik die beestjes zo grappig vond, toen vond ik kinderen leuk en wilde ik kinderarts worden en nu weet ik het eigenlijk niet meer zo goed, maar ik weet wel zeker dat ik een arts wil worden, welke moet ik alleen nog even over na denken.
Vraag 11 door Clara:
Moet je op de middelbare school goed zijn in bepaalde vakken om geneeskunde te gaan doen?
Hallo Clara, je moet niet perse goed zijn in een vak om geneeskunde te willen doen. Het is alleen wel handig als je bijvoorbeeld biologie leuk vind want dat lijkt wel een beetje op geneeskunde en dat je het profiel natuur en gezondheid hebt want dat vragen ze bij de toelating. Verder vond ik scheikunde wel handig/leuk om te hebben want ook daar komt een hoop van terug tijdens je studie.
Vraag 12 door Edward:
Wat voor vakken hebben jullie?
Hallo Edward, dat is best lastig om uit te leggen want dat zijn er nog al wat.
Ons jaar bestaat uit 7 blokken met algemene vakken. Hier leer je bijvoorbeeld wat de cel doet en wat er mis kan gaan waardoor je ziek kan worden.
Daarnaast is er nog een soort onderwijs dat praktisch lijn onderwijs heet. Hierbij leer je bijvoorbeeld om een bloeddruk te meten en hoe je een patiënt moet onderzoeken.
Dan is er nog het klinisch lijn onderwijs. Hierin leer je hoe je iemand die met een klacht bij je komt verder dingen moet vragen, en welke onderzoeken je moet doen om uit te vinden wat die patiënt heeft.
Dan is er nog het patiënt volg programma waarbij je 2 jaar lang een chronisch zieke patiënt bezoekt een keer in het half jaar, daarnaast nog de communicatie lessen waarbij je leert hoe je met patiënten moet praten.
Persoonlijk vind ik het praktische lijn onderwijs het leukste.
Meer ervaringen: Ervaringen van Elisa Ervaringen van Kim Ervaringen van Sander Ervaringen van Rianne Ervaringen van Hans |
Meer resultaten:
Gevonden in andere categorieën:
|
|
|