/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Eva van der Ben
Leeftijd: 21
School: Universiteit van Leiden
Studiejaar: 2e
Schooltype: WO
Studie: Nederlandse taal en cultuur
Specialisatie: Journalistiek en Nieuwe Media
Beroep: *

Vraag 1

Wat houdt jouw studie precies in? Hoe lang studeer je dit al?

De studie Nederlandse Taal en Cultuur is heel breed en is onder te verdelen in drie secties:

- Letterkunde (oude en moderne): Boeken lezen! Je leest boeken uit alle perioden; de negentiende en twintigste eeuw, maar ook uit de Middeleeuwen en de Vroegmoderne tijd. Ook leer je op wat voor manier literatuurwetenschappers deze werken benaderen en onderzoeken.

- Taalkunde (historisch en modern): Moderne taalbeheersing laat je anders naar het dagelijks taalgebruik kijken. Want waarom vat je ‘Kun je mij het zout aangeven?’ op als een verzoek en niet als een letterlijke vraag? De historische taalkunde brengt je terug naar het ontstaan van het Nederlands en de ontwikkeling van de verschillende dialecten.

- Taalbeheersing: Je kennis van de Nederlandse grammatica en spelling wordt naar een hoger niveau getild. Voor een Neerlandicus is het vanzelfsprekend om het Nederlands zowel mondeling als schriftelijk heel goed te beheersen.



Ik zit nu in het tweede jaar van de studie.



Vraag 2

Waar studeer je? Hoe heb je jouw studie gekozen? Heb je veel open dagen afgelopen?

Ik studeer aan de Universiteit van Leiden. Ik heb voor Leiden gekozen omdat je hier naast een hoofdstudie ook een praktijkstudie Journalistiek en Nieuwe Media kunt volgen, waarover ik verderop wat meer vertel. Voordat ik ging studeren ben ik naar een aantal open dagen geweest en heb ik een dag ‘meegelopen’ bij de studie Literatuurwetenschap. Ik heb eerst een aantal maanden Literatuurwetenschap gestudeerd. Toen dit toch niet de juiste studie bleek heb ik een week colleges gevolgd bij de studie Nederlands. Op basis daarvan heb ik het (juiste) besluit genomen om Nederlands te gaan studeren! Wanneer je erover denkt om deze studie te gaan doen zou ik je zeker aanraden om ook een dag colleges te komen volgen.



Vraag 3

Welke vooropleiding moet je hebben voor deze studie?

Nederlandse Taal en Cultuur is een universitaire studie, dus je moet VWO hebben gedaan. Je kunt dit verder met ieder profiel gaan studeren.



Vraag4

Wat vind jij het allerleukste aan deze opleiding?

Moderne letterkunde! Het interessantst vind ik de verschillende wijzen waarop teksten benaderd kunnen worden. Waar de ene onderzoeker zich richt op de structuur van een tekst, richt een ander zich op de mogelijke interpretatie, de manier waarop een tekst in de loop van de geschiedenis is gewaardeerd of op verwijzingen naar andere teksten. En hoe verhouden literaire processen zich ten opzichte van processen in cultuur en maatschappij? Dat soort dingen interessen me. Mijn liefde voor schrijven en literatuur kan ik mooi combineren in de stukken die ik voor Journalistiek moet schrijven.



Vraag 5

Wat vind jij het minst leuke aan deze opleiding?

Historische taalkunde interesseert me bijzonder weinig. Het is jammer dat je je pas in het derde jaar kunt specialiseren in een van de drie richtingen, tot die tijd krijg je vakken van alle secties. Dus ook grammatica van het Middelnederlands…



Vraag 6

Wat wil je later gaan doen met deze studie? Wat wil je worden hiermee? Of ga je hierna nog verder studeren?

Na het behalen van mijn Bachelor wil ik in ieder geval een Master gaan volgen. Ik hoop dat ik door de selectie kom van de Onderzoeksmaster Nederlandse Letterkunde (in Amsterdam), zo niet dan ga ik de Master Moderne Letterkunde volgen. Daarna wil ik, ook dankzij het volgen van de praktijkstudie Journalistiek en Nieuwe Media, in de wereld van de journalistiek terecht te komen.



Vraag 7

Wat is er zo interessant aan de Nederlandse taal en cultuur?

Voor mij is het de Nederlandse letterkunde die de studie zo leuk maakt. Ik las altijd al graag, ben veel bezig met literatuur en de ontwikkelingen in de literaire wereld. Gelukkig blijkt ook taalkunde best interessant te zijn, maar ik studeer Nederlands puur om de letterkunde.



Vraag 8

Loop je ook stage met deze studie? Hoe zit dat precies, is het erg zwaar?

Er zit geen stage in het studieprogramma. Als je stage wilt lopen moet je dit zelf regelen in je ‘vrije ruimte’: in het tweede en het derde studiejaar kun je een gedeelte van de colleges zelf invullen. Je kunt er dan bijvoorbeeld ook voor kiezen om een semester in het buitenland te studeren of een stage te lopen. Ik heb in mijn vrije ruimte gekozen voor de twee jaar durende praktijkstudie Journalistiek en Nieuwe Media en hierbij loop je in het derde studiejaar verplicht drie maanden fulltime stage. Ik denk dat dit wel zwaar wordt, want de colleges van de hoofdstudie Nederlands gaan ondertussen gewoon door.



Vraag 9

Hoeveel uur per week ben je kwijt aan studeren? Is jouw studie moeilijk?

Het schijnt dat je als student tenminste veertig uur per week aan je studie zou moeten besteden, maar ikzelf kom hier de meeste weken lang niet aan. Het aantal uur wisselt sterk. Als je alles goed bijhoudt (óf je vlak voor de tentamenweken terugtrekt voor een studiemarathon), is het prima te doen. Ikzelf vind mijn studie niet moeilijk, maar je moet het niet onderschatten. Van de studenten valt ongeveer een derde af in het eerste jaar. Het is niet alleen boeken lezen, véél boeken en artikelen welteverstaan, maar er is ook veel theorie die je bij taalkunde en taalbeheersing tot je moet nemen.



Vraag 10

Als je alles mocht kiezen wat je wilde, wat zou dan jouw droombaan zijn?

Als journalist veel schrijven over de literaire en culturele wereld, mooie achtergrondverhalen en reportages maken voor diverse opdrachtgevers. Onderzoek doen op het terrein van de moderne letterkunde en hierover publiceren. En in de tijd die over is natuurlijk een meesterlijke roman schrijven… ;)

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk