/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Grietje van Elp
Leeftijd: 18
School: Deltion College Zwolle
Studiejaar: 2e
Schooltype: MBO
Studie: Tandartsassistente
Specialisatie: *
Niveau: 4
Beroep: *

Vraag 1
Wat houdt jouw studie precies in? Hoe lang studeer je dit al?
Ik doe de opleiding tandartsassistente, dit is een 2 jarige MBO niveau 4 opleiding. In deze opleiding wordt je helemaal opgeleid tot tandartsassistente, waarbij je de praktijk leert d.m.v. praktijklessen in het praktijklokaal en de stages die je volgt, en je leert de theorie aan de hand van theorielessen en werkstukken.

Vraag 2
Waar studeer je? Hoe heb je jouw studie gekozen? Heb je veel open dagen afgelopen?
Ik doe deze opleiding op het Deltion college in Zwolle omdat dit voor mij niet zo heel ver reizen is. Ik ben tot het besluit gekomen om deze opleiding te doen nadat ik een snuffelstage van 2 dagen bij een tandarts heb gedaan. Ik ben daarna 2 x naar mijn huidige school geweest, 1 x voor de open dag en 1x voor de voorlichtingsavond om toch nog wat meer opleidingsspecifieke info te krijgen.

Vraag 3
Welke vooropleiding moet je hebben voor deze studie?
Voor deze opleiding moet je VMBO GL-TL gedaan hebben, maar in sommige gevallen worden er ook leerlingen van VMBO kader toegelaten.

Vraag4
Wat vind jij het allerleukste aan deze opleiding?
Het aller-leukste aan deze opleiding zijn toch de praktische dingen, de praktijklessen en de stages, maar ook de vakgerichte theorie is heel erg interresant.

Vraag 5
Wat vind jij het minst leuke aan deze opleiding?
Wat ik een groot nadeel van deze opleiding vind is de manier van leren, want we leren met het PGO : probleem gestuurd onderwijs, dit houdt in dat je veel dingen aan de hand van taken (werkstukken) leert. Hierbij moet je dus het grootste gedeelte zelf uitzoeken, en daar waar het fout gaat grijpt de leraar in en kun je ook als je zelf dingen niet begrijpt om uitleg vragen. Bij het maken van deze taken moet je in groepjes werken, wat aan de ene kant natuurlijk wel heel gezellig is, maar aan de andere kant ben je toch wel heel erg afhankelijk van elkaar. Wat ik ook niet leuk vind aan deze opleiding vind is dat je vakken hebt waarvan je je af en toe wel eens afvraagt waarvoor je die vakken in je beroep nodig hebt,maar dit is volgens mij bij elke studie wel het geval!

Vraag 6
Wat wil je later gaan doen met deze studie? Wat wil je worden hiermee? Of ga je hierna nog verder studeren?
Over een paar weken beginnen onze examens al, dus daarna ben ik klaar met deze opleiding. Omdat het me erg leuk lijkt om door te leren maar ik wel graag in dit vakgebied wil blijven heb ik me ingeschreven voor een studie mondzorgkunde . Dit is een inlootstudie en wanneer ik niet ingeloot wordt ga ik waarschijnlijk aan het werk en cursussen volgen voor preventieassistente (een preventieassistente heeft meer (zelfstandige) bevoegdheden) of ik ga aan het werk en meedoen aan een volgende loting.

Vraag 7
Wat is er zo interessant aan tandartsassistente?
Het is heel interessant om te zien hoe een gebit in elkaar zit, en wat een gebit voor mensen betekent. Ook is het heel erg leuk om te zien hoe je mensen die bijvoorbeeld heel erg kiespijn hebben en bijna huilend in de praktijk binnen komen, dankbaar weer weggaan omdat ze van hun pijn afgeholpen zijn door de tandarts en jou (de assistente). Ook is het contact met mensen heel erg leuk.

Omdat ik heel graag iets op het gebiedt van de zorg wilde maar geen verpleegster o.i.d. wilde worden trok het me heel erg in het beroep van de tandheelkunde dat je wel in de zorg zit, maar meer op het gebied van preventie.

Vraag 8
Loop je ook stage met deze studie? Hoe zit dat precies, is het erg zwaar?
Je loopt tijdens deze studie ook stage, het eerste jaar de 3e en 4e periode 2 dagen in de week en het 2e jaar loop je het hele schooljaar 2 dagen in de week stage. In het eerste stage loop je de 3e en 4e periode stage bij een tandars en het 2e jaar loop je de 1e en 2e periode stage bij een tandarts en ga je de 3e en 4e periode ook weer naar een andere tandarts toe. Hierdoor kom je in verschillende praktijken terecht en elke praktijk/tandarts is verschillend. Hoe zwaar de stage is is afhankelijk van de praktijk waarin je terecht komt, in de ene praktijk ben je echt een stagiaire en zijn de dingen die je mag doen beperkt terwijl je in een andere praktijk bijna alle taken van een assistent met uitvoeren. Dit laatste is dan wel zwaarder, maar het is dan ook heel erg leerzaam omdat dat uiteindelijk datgene is wat je wilt worden.

Vraag 9
Hoeveel uur per week ben je kwijt aan studeren? Is jouw studie moeilijk?
Omdat je 2 dagen in de week stage loopt zit je drie dagen wel zo ongeveer de hele dag op school. Daarnaast heb je ook nog vrij veel huiswerk wat ook allemaal op tijd af moet zijn. Omdat ik op de avonden van de dagen waarop ik stage loop weinig zin meer heb om voor school bezig te gaan plan ik alles op de andere 3 avonden. Vaak ben ik dan per dag ± 2 uur bezig. Ook hebben we op school in de week enkele zelfstudie-uren waarin we met het leergroepje samen aan de slag gaan. We hebben alleen in de toetsweek toetsen dus in die week en de tijd die er aan voor af gaat ben je wel meer uren kwijt aan het leren.

Vraag 10
Als je alles mocht kiezen wat je wilde, wat zou dan jouw droombaan zijn?
Als ik zou mogen kiezen , zou ik graag als mondhygiëniste aan de slag gaan. Dit hoop ik dan ook ooit te worden, maar eerst slagen voor de examens van deze opleiding en dan nog hopen dat ik ingeloot wordt op de studie mondzorgkunde!

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk