/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Robert
School: ROC Leiden
Studiejaar: 3de
Schooltype: MBO
Studie: MTS

Hoe ik tot de keuze van deze school ben gekomen hebben jullie kunnen lezen in mijn andere column. Inmiddels ben ik aan het einde van leerjaar 3 (semester 6) van mijn MTS + opleiding. Ik moet eerlijk zijn, het bevalt mij goed. Ik zal even dezelfde punten proberen aan te halen als bij de vorige.

-De school en mijn klas.

Het gebouw (of eigenlijk de gebouwen) zijn oud en gebruikt, maar goed het gebouwencomplex gaat over 2 jaar immers toch tegen de vlakte. Verder zijn alle lesmaterialen wel ruimschoots aanwezig. De kantine waar zelfs een avondmaaltijd verschaft kan worden is in een ander gebouw. Hier zijn de opleidingen verdeeld over de gebouwen. Het Open Leer Centrum is een stuk kleiner dan in Gouda, maar is nooit 'vol'.

Weer een nieuwe klas, weer nieuwe mensen leren kennen. Goed, liever dat, dan naar het BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg). Het viel mij mee. Ik werd zeer net opgepikt op zowel de school, als de klas. Alsof ik ze al jaren kende. Een zeer gezellige en zeker hechte groep. Velen kenden elkaar nog van de middelbare school. Naar mijn idee had de groep ook veel meer volwassenheid. Men zat hier, om te leren, niet omdat ze het moesten. Ook op het ROC leiden moesten we in groepsverband een project afleveren. Natuurlijk werd ook hier wel eens een grapje uitgehaald, maar dan konden zowel de leraren als de leerlingen er om lachen.

-De projecten.

Zoals ik al vertelde werkte ook deze school met projecten. We kregen 3 maal per week, de hele dag, om aan zo'n project te werken. De andere twee dagen hadden we lessen als wiskunde en Nederlands, enz. Je kon zelf indelen wanneer je aan je project werkte en hoelang. Een grote zelfstandigheid, maar de leraren hielden netjes controle op de gang van zaken. Kortom een zeer goed lopend Dalton systeem naar mijn idee.

-Flexwat?

Dit jaar experimenteerde het ROC Leiden met een nieuwe manier van lesgeven voor de vakken Wiskunde en Natuurkunde. Via de computer. We maakten gebruik van het programma Flexact. Via dit programma kreeg je vragen omtrent een onderwerp, ook kon je lesstof vinden in het programma. Persoonlijk leerde ik er niets van. De uitleg was zeer onvolledig en ik kan gewoon niet leren van een computer. Tevens was het systeem zo lek als een mandje. Ik kon de eindcijfers van mij en mijn klasgenoten aanpassen. Nadat ik beide problemen had aangegeven bij mijn leraar, mocht een select groepje klassikaal les volgen en een toets op papier maken. Inmiddels gebruiken we het programma niet meer. De school heeft dus zeer net gehoor gegeven aan de problemen die de leerlingen aangaven.

-Stage

In ieder schooljaar op het ROC Leiden zou een stage periode zitten. Persoonlijk houd ik helemaal niet van stage lopen, ik zit liever achter de schoolbanken. In tegenstelling tot het ID college Gouda, is de stage op het ROC leiden over alle 4 de jaren verspreid. Iets wat mij erg beviel. Dan duren de stages niet te lang en heb je de keuze om in verschillende takken van de branche een keer mee te lopen i.p.v. een jaar lang stage lopen. Ook met de stagekeuze heeft het ROC leiden mij goed ondersteund. Goed de eerste stage beviel mij niet zo. Het was gewoon niet de branche die mij aantrok. Dat kan natuurlijk altijd gebeuren gelukkig hoefde ik maar 10 weken stage te lopen en was het ook ‘zo’ weer voorbij. Mijn tweede stage van 10 weken was een stuk leuker. Echt mijn ding, zeker ook omdat mijn vader in dezelfde branche werkt. Mijn stage verslag was met een 9 beloont, kortom een stage om echt naar terug te kijken. De derde en meest recente stage was 20 weken lang. Deze heb ik bij een computer bedrijf gehad. Dat was ook niet helemaal mijn ding, maar zowel het bedrijf als mijn school hebben in overleg geprobeerd het voor beide partijen zo leuk en werkzaam mogelijk te maken. Ook deze stage heb ik over het algemeen erg leuk bevonden. Hoe wel ik persoonlijk helemaal niet van stage lopen houdt, heb ik toch zeker leuke stages gehad. En ook het ROC Leiden heeft de stageperiode goed onder controle. Zo komt er zeker 1 keer een leraar langs, en mag je contact houden per e-mail of telefoon.

-Kortom

Over het geheel ben ik zeer te spreken over mijn school. De school luistert naar zijn leerlingen, geeft hen de kans om verbeteringen door te brengen. Er worden vaak enquêtes uitgestuurd over hoe wij denken en wat wij vinden van de school. Een zeer goede instelling. Het gebouw mag dan niet het nieuwste zijn, ook daar wordt aan gewerkt. Persoonlijk heb ik een zeer goede band met de leraren. Aan het einde van de open dag, drink je gewoon met je leraar een lekker koud biertje. Maar ook onder de lessen zijn ze in jou geïnteresseerd. Ik heb het reuze naar mijn zin op school, en zal hier ook met plezier mijn opleiding afronden als alles goed gaat.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Wordt gegeven aan:

ROC West-Brabant