/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Toon van Geel
Beroep: Product ontwikkelaar

Vraag 1

Wat houdt jouw baan precies in?

Wensen van klanten vertalen in een product.



Vraag 2

Hoe ziet jouw typische werkdag er uit ?

Veel beeldschermwerk, ik denk wel 80%. Ik werk met 6 collega’s en ieder werkt zelfstandig aan zijn projecten. Door middel van een netwerk kan iedereen ook aan projecten van anderen werken.

Soms bezoeken we klanten of komt de klant op bezoek. We kunnen ook eenvoudige testen uitvoeren op ontwikkelde producten. Correspondentie gaat vaak via E-mail, gemiddeld 15 per dag.



Vraag 3

Welke producten heb je allemaal ontwikkeld?

Van de nieuwste Philips stofzuigermond (nu in de winkel te koop) tot een kleine connector. (maakt verbinding tussen draden.). Zowel consumenten als industriële producten. De laatste tijd ook veel voor de medische wereld. We werken voor grote klanten zoals Philips, Sara Lee, Bosch e.d.

Image Een heel mooi product vind ik de Brux/stop. (Bruxism = tandenknarsen)

Dit is een elektronisch apparaat dat het tandenknarsen tijdens de slaap helpt te verminderen en zelfs af te leren. Dit door actieve terugkoppeling middels een bitsensor.


Vraag 4

Heb je een leuke baas / werkgever?

Hij is een techneut en manager tegelijk. Hij is aardig, en vaak hebben we een gezonde strijd over hoe iets het beste ontwikkeld kan worden. We kunnen dan ook zonder enige schroom het achterste van de tong laten zien.



Vraag 5

Wat vind je het allerleukste aan je baan?

Het innovatieve deel van het werk. Vaak hebben we nieuwe producten waar dan nog kinderziektes in zitten. Om te analyseren wat er dan aan verbeterd moet worden vind ik een uitdaging. Ook als een klant niet precies weet wat hij wil maak ik een mooie presentatie van een zgn. keuzematrix. Hierin staan de verschillende keuzemogelijkheden hoe het nieuwe product er uit kan komen zien. Dit afgewogen tegen verschillende aspecten met voor en nadelen en een puntenwaardering. De klant kan dan zelf zijn keuze maken, en heeft zo het idee dat hij er aan meebeslist heeft. Dit is een belangrijk stadium van het ontwikkelproces.



Vraag 6

Wat vind je het minst leuke aan je baan?

Het uitdetailleren van de producten. Dit wil zeggen dat de tekeningen die je afleidt van de 3D gemodelleerde producten tot in de puntjes moeten zijn afgewerkt. De tekening is vaak het eindproduct voor een klant. Ook moet bewezen worden dat alles op elkaar past. Met een tolerantiestudie tonen we dan aan dat de maatvoering klopt op cruciale punten.



Vraag 7

Welke opleiding moet je hiervoor doen? Welke opleiding heb jij gedaan?

Ikzelf heb HTS werktuigbouwkunde gedaan met een kopcursus fijn mechanische techniek.

We zijn dus geen product designers, waar het vaak gaat om de vormgeving van een product.

We krijgen vaak designers op bezoek die samen met ons de contouren en buitenvorm van een product vastlegt. Wij zijn sterk in het eenvoudig modelleren van complexe vormgeometrie, en tevens er voor te zorgen dat de techniek erin past.



Vraag 8

Heb je dit altijd al willen doen? Als je alles mocht kiezen, wat zou dan je ultieme droombaan zijn?

Ik heb dit vanaf het begin gedaan, en ben begonnen op een R&D afdeling bij Philips. Daarna ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij een fijn mechanisch ontwerpbureau dat producten ontwikkeld voor derden.



Vraag 9

Wat verdien je ongeveer? Zijn er nog doorgroei mogelijkheden?

Iets boven het gemiddelde van een Hbo-er. Ik vind plezier in het werk belangrijker dan de verdienste. Ik zie het bijna als een hobby.



Vraag 10

Maak je wel eens heel spannende dingen mee, of rare situaties?

Er is veel geld gemoeid wat betreft de gereedschappen die nodig zijn voor de producten die wij bedenken. Vaak doen we ook een stuk engineering bij een project om de maakbaarheid aan te tonen. Wordt het dan toch net iets anders gemaakt, en werkt het niet, dan willen ze ons voor de kosten op laten draaien. Maar door onze goede correspondentie kunnen we altijd aantonen dat het dan niet aan ons lag. Het gaat dan soms om een half miljoen euro!



Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk