/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Jowien
Beroep: Boswachter

Vraag 1 door Shanna:

Ik wil ook boswachter worden! Hoe kom ik aan zo’n baan als die van jou?

Een beetje mazzel moet je wel hebben, want veel mensen willen boswachter worden. Een redelijke kennis van de natuur is gewenst, en ook goed met mensen om kunnen gaan. Want een boswachter is steeds meer gastheer voor de bezoekers dan iemand die de hele dag bomen omzaagt!Vraag 2 door Freek:

Heb je een studie gedaan om boswachter te worden?

Ikzelf niet. Er zijn wel opleidingen bosbouw of natuurbeheer, op verschillende niveaus. Wat je precies nodig hebt ligt er een beetje aan wat voor taken je krijgt als boswachter. Als je buitenwerk gaat doen, heb je een bosbouwopleiding nodig zodat je met machines (motorzaag, maaimachines) kunt werken. Maar voor bijvoorbeeld recreatie is geen opleiding en voor voorlichtingstaken heb je meer een communicatieopleiding nodig.Vraag 3 door Bas:

Moet je ook jagen op dieren? (ik hoop het niet)

Nee, in onze gebieden wordt niet gejaagd. Dat is niet nodig. Wel is er een boswachter bij ons die een geweer heeft. Als een dier heel erg gewond of ziek is, wordt dat dier uit zijn lijden verlost. In sommige gebieden wordt wel gejaagd, bijvoorbeeld als er een drukke weg door het natuurgebied heen loopt. Anders zouden er te veel ongelukken gebeuren.Vraag 4 door Helga:

Hoeveel weet je van planten en dieren?

Ik weet meer dan de meeste bezoekers, maar lang niet alles! Toen ik begon had ik wel een aardige basiskennis, en in de loop der tijd leer je vanzelf veel bij van je collega’s. Ik weet nu bijvoorbeeld veel van vlinders en vleermuizen, maar 5 jaar geleden nog niet!Vraag 5 door Michelle:

Ben je de hele dag buiten, of zit je ook veel op kantoor?

Ik zit veel binnen op kantoor. Maar er zijn ook collega’s die vrijwel de hele dag buiten zijn. Dat ligt aan je opleinding en je taken. Ik doe veel op het gebied van recreatie en voorlichting, en ik organiseer alle excursies. Daarnaast werken er veel vrijwillgers bij ons, en dat coördineer ik ook.

Gelukkig is ons kantoortje midden in het bos, dus als ik even genoeg heb van al die email en telefoontjes kan ik lekker naar buiten. Daar is altijd wel wat te doen.Vraag 6 door Tanja:

Wat vind je het leukste aan je baan?

Het contact met bezoekers is altijd leuk. Mensen hebben vaak vragen over hoe het is om boswachter te zijn (net als jullie), wat een leuke wandelroute is of waarom we koeien en pony’s in het gebied hebben grazen. En je hebt altijd mooie natuur om je heen: zo voelt vlinders of hagedissen tellen helemaal niet als werk! Verder is het fijn dat ik lekker naar buiten kan gaan als ik even genoeg heb van mijn kantoor-taken.Vraag 7 door Ruud:

Hoe ziet een typische dag eruit voor jou?

We beginnen om acht uur ‘s ochtends. Dan drinken we met iedereen die die dag werkt even koffie (of thee) en wordt er besproken wat iedereen gaat doen die dag. Daarna zet ik de computer aan en lees ik mijn email. Vaak is er wel wat over excursies of vragen van bezoekers. Regelmatig heb ik een overleg of vergadering, soms op ons eigen kantoortje, soms in het bezoekerscentrum of heel ergens anders. Tussen twaalf en half één komen de mensen die buiten werken terug voor de lunch en dan eten we samen. Ik lees de kranten altijd even door, om te kijken of er nog wat over ons of onze gebieden geschreven is. Ook hebben we een aboonnement op het blad ‘Boerderij’, om op de hoogte te blijven van allerlei dingen in de agrarische sector. Want behalve bos en duin hebben we ook weilanden in beheer. Die zijn vaak verpacht aan boeren, en zo blijven we goed op de hoogte. ‘s Middags ga ik eens per week vlinders tellen (van april tot oktober). Lekker op de fiets de duinen in, en mijn vlinderroute lopen. Onderweg beantwoord ik vragen van bezoekers of kijk ik of de koeien en pony’s nog gezond zijn. Alle bijzondere dingen noteren we in een soort logboek, dat alle collega’s lezen. Om vijf uur ‘s middags gaan we naar huis.

Er zijn ook dagen dat we ‘s avonds nog een informatieavond voor vrijwilligers hebben, of dat we ‘s avonds nog toezichtdienst hebben. Dan hebben we vaak ‘s middags vrij.Vraag 8 door Anke:

Wat vind je het gaafste dat je gezien hebt in het bos?

Ik vind jonge dieren altijd erg leuk. Reekalfjes, of koekalfjes en veulentjes. Daarnaast vind ik vlinders en hagedissen erg mooi, maar daar moet je wel geduld voor hebben. Vooral hagedissen zijn erg schuw. En vleermuizen vind ik erg mooi om naar te kijken ‘s avonds. Eigenlijk is er zoveel moois, ik kan zo nog wel veel meer opnoemen.Vraag 9 door Teun:

Waar ben je precies boswachter, en wat vind je van dat gebied?

Ik werk in Kennemerland, dat is in Noord-Holland. We hebben een uitgestrekt gebied. Het noordelijkste deel is De Harger en Pettemerpolder, bij Petten en Schoorl. Dit is een polder met weilanden waar veel vogels broeden en langs trekken. Ook tussen Bergen en Alkmaar hebben we een aantal weidegebeiden. En landgoed Nijenburg, tussen Alkmaar en Heiloo is heel mooi. Dit is een landgoed met een mooi landhuis, een bos en daaromheen weilanden en boerderijen. Het bos is best druk, maar gelukkig zijn er ook paadjes waar minder mensen komen je het idee hebt het bos een beetje voor je alleen te hebben. Bij Santpoort beheren we het duingebied van Heerenduinen, Midden Herenduin en Duinen Kruidberg. Hier kun je heerlijk wandelen en fietsen door de duinen, en zelf rij ik ook graag paard. In de lentezon op een duinhelling in de zon liggen is heerlijk, of als het erg warm is door het koele bos wandelen. En in Overveen, vlakbij Zandvoort ligt landgoed Koningshof. Dit is ook heel mooi, en niet zo heel veel mensen kennen het.

Vraag 10 door Frans:

Ben je een natuurfreak?

Valt wel mee hoor. Ik heb heel lang midden in de stad gewoond (Amsterdam en Haarlem), en dat vond ik hartstikke leuk. En ik weet echt niet alles van de natuur, en ik heb wel een verrekijker, maar die vergeet ik ook nog wel eens mee te nemen. Wel vind ik de natuur mooi en wil ik op vakantie ook ‘de natuur in’, niet alleen maar op de camping of in de stad. Als ik het weekend vrij heb, ga ik juist níet de natuur in, want daar ben ik al elke dag…Vraag 11 door Marjo:

Ben jij de baas in het bos?

Samen met mijn collega’s ben ik de baas in het bos. Er zijn regels opgesteld waar bezoekers zich aan moeten houden, zodat ook de dieren in het bos prettig kunnen leven. Zo mogen mensen niet te ver van de paden af en moeten mensen na zonsondergang het natuurgebied uit zijn. Dan is het tijd voor de dieren. Als mensen toch verkeerde dingen doen, kunnen ze een bekeuring krijgen. Gelukkig gebeurt dat niet vaak, want de meeste bezoekers komen toch gewoon om even lekker te wandelen en te genieten als ze een ree of eekhoorn zien. Over de wilde dieren zijn we niet de baas, die zijn hun eigen baas.

Zo werden we afgelopen winter gebeld door een mevrouw die vaak een paar reeën in haar tuin had, die van de tuinplanten aten. Of wij ze niet weg konden halen. Maar dat zijn wilde dieren, die zijn eigen baas, wij kunnen ze niet zeggen van ‘daar mag je niet komen’. We laten de natuur zoveel mogelijk haar eigen gang gaan. Wel laten we bijvoorbeeld soms hekken langs drukke wegen plaatsen om verkeersongelukken te voorkomen.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Wordt gegeven aan:

Hogeschool Van Hall Larenstein