/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal



Naam: Hieke
School: Hogeschool van Utrecht
Schooltype: HBO
Studie: Huidtherapie

Vraag 1 door Francien:
Welke producten zijn nou echt goed voor je huid?

Je kan het beste producten kiezen waar zo min mogelijk extra toevoegingen in zitten, zoals parfum, kleurstoffen. Ook producten die je huid uitdrogen, waar bijvoorbeeld een alcohol in zit, kan je beter niet gebruiken. Dagelijks een beschermende crème en een milde reiniging is over het algemeen goed genoeg. Daarnaast kan je beter gebruik geen body producten op het gezicht. Deze hebben weer een andere samenstelling dan voor de huid van het gezicht goed is.

Vraag 2 door Kim:
Hoi Hieke, wat kun je worden met deze studie?

Je wordt opgeleid voor huidtherapeut. Een huidtherapeut kan zelfstandig in een eigen praktijk gaan werken, maar ook een ruimte huren in het ziekenhuis. Steeds vaker zie je ook dat huidtherapeuten in groepsverband (maatschap) gaan werken.


Vraag 3 door Fabian:
Doen jullie ook iets met brandwonden?

In de opleiding wordt er niet speciaal iets gedaan met brandwonden. De theorie erover wordt wel behandeld. Er zijn huidtherapeuten die na de studie gaan werken in samenwerking met brandwondencentra. Dus als je dat graag wilt, kan je zelf je richting bepalen na de studie.


Vraag 4 door Nadia:
Waar kun je het allemaal studeren?

Alleen Utrecht aan de Hogeschool van Utrecht.


Vraag 5 door Roberto:
Wat wil “paramedisch” zeggen?

“Paramedische vakken zijn vakken en beroepen die rechtstreeks of zijdelings met de geneeskunde samenhangen zonder er bepaald toe te behoren” (zakwoordenboek des geneeskunde).

Voor de huidtherapie houdt dat in dat je alleen op verwijzing van de arts (huisarts, dermatoloog) mag behandelen. Je mag zelf dus geen diagnose stellen bij een patiënt. Maar aan de hand van je eigen onderzoek bij een patiënt stel je wel een huidtherapeutisch behandelplan samen.


Vraag 6 door Jilders:
Wordt je uiteindelijk dermatoloog of is dat wat anders?

Zie vraag 2. Je wordt geen dermatoloog. Die zal een diagnose stellen bij een huidprobleem en eventueel medicatie voorschrijven. Dat mag de huidtherapeut niet. De huidtherapeut behandeld via de huid en huidproblemen meer met de handen (massage), producten (bijvoorbeeld bij acné) en apparatuur (elektrisch epileren, licht/laser).


Vraag 7 door Jeroen:
Wat leer je zoal?

Onderwerpen van de theorie zijn dermatologie, fysiologie, pathologie, psychologie, anatomie, neurologie, en algemene ziekteleer. Verder komen ook vakken (derde jaar) als economie en marketing aan bod.

De praktijkvakken; elektrisch epileren, manuele lymfedrainage, littekenmassage, camouflage, aanmeten van elastische kousen, zwachtelen, licht en lasertherapie e.d.

Daarnaast krijg je praktijkervaring door middel van stages. In het eerste jaar zijn het snuffelstages, tweede jaar en derde jaar 10 weken lang werkstage en in het vierde jaar 20 weken werkstage.

Meer info over huidtherapie en andere opleidingen in de gezondheidszorg kan je vinden op www.gobnet.nl.


Vraag 8 door Klaar:
Hoezo heb je veel contact met de patiënten?

Je werkt één op één met een patiënt. Vaak komen patiënten weken / jaren bij je voor een bepaalde behandeling.


Vraag 9 door Bastienne:
Moet je zelf een goede huid hebben?

Nee, hebben alle tandartsen een goed gebit?


Vraag 10 door Valerie:
Kun je er ook de cosmetische kant mee op?

Je kan kiezen om alleen het cosmetische gedeelte uit te voeren als je afgestudeerd bent. Maar het leuke van de studie vind ik juist dat je ook méér kan betekenen voor een patiënt.


Vraag 11 door Carmen:
Wat is het leukste aan deze studie?

In het beroep heb je veel te maken met patiënten waar je iets voor kan betekenen. Dit kunnen patiënten zijn met acné, overbeharing, maar ook patiënten die kanker hebben gehad en hiervoor behandeld zijn. Met je behandeling kan je een groot aantal huidproblemen (littekens, acne en overbeharing) zodanig verminderen dat de patiënten zich beter gaan voelen. Zowel een psychisch als lichamelijk gedeelte dus. Dat vind ik het leukste van het vak. Je hebt resultaat, zowel lichamelijk als op psychologisch gebied.

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk