/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Esther
Beroep: Docent Tandartsassistente

Vraag 1 door Mijke?
Hoi Esther, ben je zelf ook tandarts-assistente (geweest)?

Nee, ik ben nooit zelf tandartsassistente geweest. Sinds 1989 ben ik mondhygiënist maar heb natuurlijk wel de afgelopen 15 jaar met assistenten samengewerkt.


Vraag 2 door Boukje:
Waarom ben je les gaan geven?

Dat is eigenlijk een heel lang verhaal; na twee jaar mondhygiëniste te zijn geweest wilde ik weer graag iets leren. Omdat ik op de middelbare school biologie een leuk vak vond besloot ik daar iets mee te gaan doen. Op universitair niveau zou ik er in deeltijd 9 jaar over gaan doen en dat vond ik wat lang. Dus ben ik de lerarenopleiding gaan doen. Tijdens het stage lopen bleek dat mijn grootste angst, geen orde kunnen houden, ongegrond was. Sterker nog, ik vond lesgeven zelfs leuk. Dus ben ik eerst les gaan geven op het middelbaar onderwijs, naast mijn werk als mondhygiënist. Sinds 1997 ben ik gestopt als docent biologie in het voortgezet onderwijs en geef ik nu les aan de tandartsassistenten op het MDGO –AG. Mensen dingen (aan)leren vind ik gewoon heel erg leuk, ik ben zelf ook een beetje een betweter. En ik hou van kinderen. Dus daarom ben ik les gaan geven!


Vraag 3 door Vincent:
Wat vertel je precies in de les?

Dat ligt er aan welk vak ik geef; dat zijn er namelijk drie.

1. Tandheelkundige anatomie en fysiologie. Dat gaat over de namen en codes van alle tanden en kiezen in je mond, over de botten, spieren en zenuwen in je hoofd en over het ontstaan van afwijkingen in je mond zoals cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.
2. Tandheelkundige administratie. Dan leer ik de leerlingen hoe zij de patiëntenadministratie en de praktijkadministratie moeten bijhouden.
3. Zelfstandige vaardigheden. Bij dit vak leren de leerlingen een aantal taken zelfstandig uit te voeren. Zoals het maken van röntgenfoto’s, het geven van een fluoridebehandeling en het aanbrengen van een sealant (laklaagje in een kies om gaatjes te voorkomen)


Vraag 4 door Herold:
Aan wie geef je les?

Ik geef les aan jongens en meiden van 16 tot ongeveer 20 jaar die een VMBO T of G diploma hebben of een kaderberoepsgerichte leerweg hebben gevolgd met biologie in hun pakket.


Vraag 5 door Felix:
Hoe kan ik ook docent tandarts-assistent worden?

Door eerst tandartsassistent, mondhygiënist of tandarts te zijn en daarna een (verkorte) lerarenopleiding te volgen. Dan kun je de zogenaamde beroepsgerichte vakken geven zoals het hoofdvak assisteren of tandheelkundige kennis. Maar de leerlingen op de tandartsassistentenopleiding krijgen ook ondersteunende vakken zoals Nederlands, Engels en Maatschappijleer. Dus als je een docentenopleiding in een van die vakken volgt dan kun je die vakken ook op de tandartsassistentenopleiding geven.


Vraag 6 door Marte:
Waar werk je?

Ik werk op het da Vinci College. Dat is een ROC (regionaal opleidingscentrum) in Dordrecht. Behalve de opleiding voor tandartsassistent zitten ook de apothekers- en doktersassistentenopleiding in ons gebouw.


Vraag 7 door Jilders:
Ik zie op de foto dat je geen witte jas aan hebt, is dat niet nodig?

Ik heb alleen een witte jas aan als ik les geef in het praktijklokaal. Ons praktijklokaal bestaat uit 4 tandartsstoelen met alles er op en er aan. Daarnaast is er ook een gedeelte waar men tandtechniekwerkzaamheden leert. Gemiddeld krijgen de leerlingen daar per week 8 uur praktijkles. Tijdens de theoretische lessen draag ik gewone kleding, net als jullie docenten.


Vraag 8 door Rosalie:
Geef je alleen les aan assistentes of ook aan tandarts in spe of ortho’s?

Ik geef alleen les aan tandartsassistenten. Als je aan tandartsen of orthodontisten les geeft moet je meer hebben geleerd dan tandartsen en orthodontisten zelf; dus op een hoger niveau les kunnen geven. Zij krijgen dan ook alleen les van professoren, hoogleraren of tandartsen die gepromoveerd zijn.


Vraag 9 door Famke:
Was je vroeger bang voor de tandarts?

Ja, ik was wel een beetje bang voor de tandarts. Nu niet meer zo. Maar dat komt ook doordat in de praktijk waar ik patiënt ben de mondhygiëniste de halfjaarlijkse controle doet en de tandarts zie ik alleen als er bijvoorbeeld een gaatje geboord en gevuld moet worden. En als er dan geboord moet worden vraag ik ook altijd om een verdoving hoor! Liever een prikje, dan een kwartier de leuning fijnknijpen van ellende tijdens het boren!


Vraag 10 door Noortje:
Doe je dit fulltime?

Nee. Ik geef op dinsdag en vrijdag de hele dag les. En op maandag en woensdagochtend werk ik als mondhygiënist in de praktijk.


Vraag 11 door Stephan:
Zitten er veel jongens op de opleiding?

Nee, jammer genoeg niet. Vorig jaar hadden we er twee, maar er is er nu nog maar een van overgebleven. Ook op de andere opleidingen voor tandartsassistent zijn jongens sterk in de minderheid. Dus jongens; pak de uitdaging en schrijf je in!!!

Meer ervaringen:
Ervaringen van Channel Goossens
Ervaringen van Annebet
Ervaringen van Marijn

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk

Beroepen bij deze opleiding:

Tandarts