/ home  

Terug

verkleinen vergroten

Ervaringsverhaal


Naam: Babette
Beroep: Fotograaf

Vraag 1 door Anette:

Hoe lang ben je al fotograaf?



Ik ben in 2003 afgestudeerd als ‘fotograaf’.



Vraag 2 door Bas:

Wat fotografeer je allemaal?



Ik maak voornamelijk geënsceneerde portretten en combineer deze portretten met andere portretten of objecten om hen zodoende meer tot hun recht te laten komen of om er een bepaalde betekenis aan te geven. Het is niet dat ik de behoefte heb alles om mij heen te fotograferen of om te gaan reizen (puur om te fotograferen). Ik sta toch liever in de studio met alle beperkingen, spanningen en technieken die er bij komen kijken. Die minimale bewegingsvrijheid heeft wel wat. Verder heb ik het plan om mij te concentreren op het fotograferen van (huis)dieren.



Vraag 3 door Helga:

Maak je alleen foto’s in opdracht?



Ik maak tot zover juist geen foto’s in opdracht en concentreer mij op mijn vrije werk.



Vraag 4 door Trijntje:

Verdient het fotograaf zijn goed?



Als je eenmaal op dreef bent en zo nu en dan opdrachten binnen krijgt dan kan je daar aardig van rondkomen. Ben je als fotograaf commercieel aangelegd dan zit je snel goed. Ben je meer kunstzinnig bezig dan wordt het toch wel een stuk zwaarder en onzekerder want de concurrentie is erg hoog. Je moet toch wel goed weten wat je ermee wil en achter je vak staan. Rondkomen kan ik persoonlijk nog niet. Dat is omdat ik mij voornamelijk toespits op mijn vrije werk en het verspreiden van de foto’s plus de verkoop daarvan. Prijzen kunnen per foto wel lekker oplopen wat heel motiverend werkt. In ieder geval, als ik zo om mij heen kijk, zie ik genoeg ex klas/schoolgenoten die nu, twee jaar na afstuderen, regelmatig opdrachten binnen krijgen en het als een volwaardig beroep kunnen beschouwen.





Vraag 5 door Joska:

Wat vind je het leukste van je werk?



Wat mij betreft is het de mogelijkheid die je hebt om dat wat je in je hoofd hebt zo realistisch en goed mogelijk te verbeelden. Het is ook zeer gevarieerd, spannend en het kan erg avontuurlijk zijn. Je kunt jezelf gemakkelijk een opdracht opleggen waar je jezelf vervolgens helemaal in kan verliezen. Sommigen gaan reizen of spitsen zich toe op mode/ magazines en willen met modellen werken. Ik beperk mij voornamelijk tot werken in de studio. Het werken met modellen vind ik erg fascinerend …ik kneed ze als het ware (ze zullen zich geen vin verroeren tot je hen zegt wat te doen) en het is altijd weer een uitdaging net dat ene (die speciale blik of die onpeilbare uitstraling) eruit te krijgen. Vaak zijn het mensen die ik weinig tot amper ken wat soms best vreemd is zo in de kille, altijd koude, studio, maar dat heeft juist zo zijn charme. Maar ook het netwerken speelt een vrij grote rol en heeft wel iets.Verder ook allemaal erg leuk…de zin om ideeën uit te werken, het organiseren van een fotoshoot en alles wat daar maar fout kan gaan, het groot professioneel laten afdrukken van mijn foto’s en de uiteindelijke presentatie…





Vraag 6 door Renske:

Heb je een studie voor fotografie gedaan?



Ja, ik heb gestudeerd aan de kunstacademie St Joost in Breda. Een 4 jarige fotografie opleiding. Je hebt kunstacademies en fotovakscholen. Je krijgt zeer zeker wel voldoende technische bagage mee op een kunstacademie (je moet er zelf vaak iets meer achteraan zitten) en het is een stuk minder commercieel toegespitst dan op een fotovakschool waar je eigenlijk bewust werkt aan een toekomst in de mode of reclame fotografie. Ik had tijdens mijn studie in Breda meer het idee dat ik aan mijzelf werkte ipv dat ik echt een vak aan het leren was eigenlijk..wat natuurlijk ook niet verkeerd is. Het is maar net wat je wilt.



Vraag 7 door Bob:

Hoeveel fototoestellen heb je?



Een klein digitaal cameratje (voor het gemak), een wat grotere spiegelreflex (nikon f90) (studie mee doorgekomen), en een Hasselblad, een grootbeeldcamera waarmee je werkt met negatieven van 6 bij 6 cm om fijn mee in de studio te werken.





Vraag 8 door Maaike:

Wat vind je fijner, digitaal of analoog?



Toch wel analoog denk ik…maar dat zeg ik nu. Het verandert momenteel gewoon heel erg, alles gebeurt digitaal tegenwoordig. Het werkt sneller en het is goedkoper en de kwaliteit is bijna niet meer van analoog te onderscheiden qua pixels (korrelvorming). Ik zal er heus nog wel een keer aan gaan..maar voorlopig geef ik er nog de voorkeur aan analoog te werken. Ik zou het geklik, gekraak en vooral de zwenk aan de zwengel (wat je niet hebt bij een digi) nu nog even te veel missen.



Vraag 9 door Irma:

Is er genoeg werk te vinden als je fotograaf bent?



Het beroepsbeeld kan sterk variëren, van de zgn. ‘algemene’ praktijk (vaak gecombineerd
met fotohandel) in kleinere en middelgrote (provincie-)plaatsen tot de op een enkel onderwerp/gebied gespecialiseerde fotograaf. Enkele belangrijke toepassingsgebieden zijn: architectuur- en industriefotografie; mode-, reclame- en portretfotografie; journalistieke- en reportagefotografie; audiovisuele presentaties; onderwijs; medische- en laboratoriumfotografie (wetenschap en research). Je kan erg veel kanten op en met een beetje creativiteit is er altijd wel een bedrijfje op te zetten. Er is eigenlijk altijd wel vraag naar fotografen(denk aan de muziek wereld, bandjes/vormgeving cd’s etc of de politie, ook moorden moeten vastgelegd worden), je kunt het zo gek niet bedenken.





Vraag 10 door Nick:

Kunnen we je werk ergens zien?



Nee..momenteel hangen mijn foto’s nergens, maar google ‘babette kleijn’ en je komt misschien wel iets tegen. In ieder geval nog geen website, maar die is in de maak.



Vraag 11 door Freek:

Wat is de leukste opdracht die je gedaan hebt?



Tijdens mijn stage bij Edwin Zwakman: www.kunstbus.nl/verklaringen/edwin+zwakman.html

Daar kreeg ik de opdracht modelbouw autotjes in elkaar te zetten voor een van zijn projecten en de hoofdstraat te spatten met tandenborstel en zeefje.

Meer ervaringen:
Ervaringen van Andrew Eversden
Ervaringen van Martijn
Ervaringen van Sebastiaan
Ervaringen van Maurice
Ervaringen van Pieter
Ervaringen van Nathalie
Ervaringen van Michel

Meer resultaten:

Gevonden in andere categorieën:

  Beroepen bekijk
  Opleidingen bekijk
  Particuliere opl. bekijk
  Instellingen bekijk
  Cursussen bekijk
  Vacatures bekijk
  Stages bekijk
  EVC-procedures bekijk
  Algemene informatie bekijk